Komíny z Letovic

Reklama
Komíny z Letovic

Zcela náhodou jsem opět narazil na diskusi o takzvaných komínech z Letovic. Jeden z diskutantů měl problém s praskáním tvarovky sopouchu i tvarovky vymetacích dvířek, tedy všeobecně s tvarovkami otvorů v komínové vložce.K jeho příspěvku se vyjadřoval jiný kolega dopisovatel, který problémy nemá. Z praxe je známa drtivá převaha těch, kdo problémy mají. Takzvaný komín Letovice nedisponuje certifikací jako systémový komín, návod k použití sestavil dle mého názoru lidový vypravěč, protože nejen nepopisuje způsob bezpečného sestavení, ale nedefinuje ani materiály potřebné ke spojování jednotlivých dílů, natož aby používal normalizované názvosloví.
Při provádění revizí takových komínů je mi vždy líto těch napálených zákazníků. Stavbu nadto provádí stavební firmy, které o funkci a uspořádání takových komínů nemají mejmenší znalost a nejsou schopny sestavit (ani podle obrázků- když neumí číst) komíny jiných renomovaných dodavatelů, kteří mají návody v daleko lepším pořádku. Vyhledával jsem certifikace tohoto výrobku a sama firma dodá pouze(!) certifikaci na vložky.Kde je tvárnice,izolační rohož,pojiva, komponenty ap. Tento komín tedy zjevně není dle platné legislativy systémový.
Kupříkladu komínová dvířka, která dodávají předurčují celou takovou konstrukci k poruše. Jestli chcete, podívejte se na sestavu provedení otvorů u jiných výrobců CIKO počínaje a Schiedel konče(zde se omlouvám nejmenovaným výrobcům-můj příspěvek se nezabývá reklamou).Takový komín nemá vyřešeno zatékání do komínové hlavy, nemá vyřešenu funkci zadního odvětrání a také nemá vyřešen systém průchodu sopouchu pláštěm komína.
Pokud Vám jako zákazníkům poroučí pouze cena, pak investujte nějakou pětistovku do rady odborného(ne lidového) kominíka, který disponuje alespoň dvěma certifikacemi od jiných výrobců a zná funkci vícevrstvých komínů. Jeho rada Vám jistě ušetří starosti, protože velmi pochybuji o tom, že by jmenovaná hokynářská společnost poskytovala záruku na své takyzboží. Ostatně je to zcela stejná situace jako se samozvanými staviteli krbů, kerých se v posledních několika letech také vyrojilo několik přehršlí.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.