KK Dakon KZ14 a zásobník Dražice + Elbock PT59XDobrý den, prosím poradil by mi někdo v čem může být chyba, když mi nefunguje programování ohřevu zásobníku z OpenTherm regulátoru Elbock PT59X u kondenzačního kotle Dakon KZ14 s nepřímotopným ohřívačem Dražice? Chyba se projevuje tak, že sestava tvrdošíjně ignoruje programované časy povoleného ohřevu i jeho teploty (tj. ty které jsou nastaveny na ekvitermním regulátoru v obýváku) a dohřívá pouze podle vlastní regulace na kotli (nastavitelné knoflíkem přímo na přístroji ve sklepě). Právě jsme nově spustili kotel a po připojení PT59X (OpenTherm+ protokol) se nám správně rozeběhla topná část (regulátor přebírá veškeré řízení kotle a např. změna teploty vody na kotli není k dispozici knoflík na kotli dle očekávání nijak nereaguje), ale nerozeběhla se část přípravy TUV. Můžu si tak na regulátoru programovat co chci (tedy teplotu jakou chci i povolené časy ohřevu), reálně se však tyto hodnoty nijak neberou v potaz a ohřev zásobníku probíhá (myšleno: je povolen) neustále po celý den (s hysterezí cca 10C při odběru vody dohřívá a zase vypíná) a jako vypínací teplota dohřevu se použije hodnota nastavená na kotli jehož knoflík zůstal funkční (tj. nikoli na regulátoru jak mělo být). Kotel je propojen s bojlerem přes třícestný ventil což je součást kotle a do jímky bojleru bylo vloženo NTC čidlo teploty propojené s kotlem a teplota tohoto čidla je správně přenášena i do regulátoru (tj. je k dispozici i na displeji v obýváku a hodnotou odpovídá teplotě vody). Vzhledem k tomu, že jsme komponenty kupovali sami, nedokázali jsme sehnat toto originální NTC čidlo pro externí zásobník a museli jsme si ho vyrobit, ale v návodu ke kotli je tabulka jeho odporu při různých teplotách (reálně to je 12kohm NTC termistor - odměřeno v celém rozsahu s výborným souběhem). Nenapadá mě žádný vysvětlitelný problém, proč by to takhle nemohlo běžet a proč regulátor nemůže řídit dohřev TUV když čidlo měří jak má (i autonomní dohřev přímo z kotle funguje správně). Jediná divná věc na kterou jsme narazili je to, že v jedné z položek konfigurace kotle (konkrétně 1. servisní úroveň funkce 5.d) "Nastavení typu zásobníku" se má nechat vložit příslušný typ zásobníku (dle manuálu jsou možnosti Bez zásobníku/Zásobník TUV/Akumulační zásobník), já se však na tuto volbu vůbec nedostanu - funkce 5.d se přeskakuje. Vysvětlit si to neumím, protože NTC čidlo se nadetekuje správně a kotel ho přijme (byť není origo) a navíc i správně měří (a i regulátor ho vidí). Čili problém je asi někde zde, že kotel odmítá přijmout zásobník a nereaguje pak na povely k jeho ohřevu. Ale stejně tak může být problém i přímo v regulátoru Elbock. Protože to jsou všecko dost drahé díly, je asi nemyslitelné pokusovat stylem vyzkoušet "druhý jinačí regulátor" atd a žádné díly na prozkoušení nemám. Nenajde se někdo kdo by dokázal poradit či pomoct? Kotel, bojler i regulátor koupeny nové v ČR, NTC čidlo pro zásobník je vlastní výroba z důvodu nesehnatelnosti... Díky moc všem.