Čerpadlo u Rejnoka 12KWHezký den,
právě se zabydluji ve staronovém domě a protože nemám žádné zkušenosti s podlahovým topením a kotlem, prosím o radu.
V domku je vytápění řešeno jednoduchým vodním podlahovým topením, o ohřev vody se stará kotel Rejnok 12KW (cca. 4 roky starý ; s HDO a s kolečkovým termostatem). Topná soustava se chová následovně:
1) na pokojovém termostatu nastavím teplotu , termostat cvakne a spustí se kotel
2) pustí se čerpadlo v kotli, který zároveň nahřívá vodu dle nastavení svého vlastního termostatu (v mém případě cca 40 st.)
3) jakmile je dosažena tato teplota, spirálky se vypnou, čerpadlo běží dál, voda se postupně ochlazuje (dle teploměru na kotli)
4) poté co dojde k ochlazení topné vody v okruhu (tj. tím jak se vrací chladnější voda zpátečkou) na cca 30 st. tak se spirálky opět zapnou a vše se opakuje od bodu 2
Zvláštní situace ovšem nastává v okamžiku, kdy je topná soustava už trochu zahřátá a zpátečkou se vrací teplejší voda. Tj. ukazatel teploty vody (na kotli) po vypnutí spirálek padá pomaleji). V případě, že není do cca. 12 minut (doběh čerpadla?) dosažena dostatečně nízká teplota při které se spirálky opět zapnou, tak se vypne čerpadlo. Čerpadlo se zapne buď samo, ale až po delší době (asi až voda v kotli prostě ještě víc vystydne) a nebo pokud na kotli nastavím vyšší teplotu otočením termostatu.
Otázky:
- jak velký je standardní rozdíl mezi maximální teplotou kdy se spirálka vypne a kdy zase zapne? v mém připadě to je (podle ukazatele na kotli) cca. 10 st. , coz se mi zdá moc ; logicky bych si myslel, že nastavím teplotu xy a že ji kotel bude prostě udržovat v rozmezí +-2 st. ; je možnost ten kotel resp. termostat nějak překalibrovat?
- případně jak mám vyřešit problém s vypínajícím se čerpadlem? jediné co mě napadá je zvýšit vodu v okruhu ; v této situaci je totiž maximální teplota těch 40 st. do okruhu posílána spíše krátkodobě a pokud se zpátečková voda vrací okolo třiceti stupňů, tak kotel se kotel zapíná pouze minimálně. Tj. topím vodou cca. okolo třiceti stupňů, což nemusí stačit (resp. při zkoušce přes noc jsem nastavil 24,5 a ráno bylo 23 ; topení puštěné cca. od 20 hodin ; původní teplota dle pokojového termostatu 22 st.)
- ještě jeden obecný dotaz - má smysl u tohoto systému topení nastavovat "komfortní" a "noční teplotu" ? vzhledem k setrvačnosti se mi to zdá spíše míň ekonomické než topit stále na jednu stejnou teplotu ; vyšší teplotu bych potřeboval pouze večer resp. např. 16-22 h ; ráno to není potřeba (člověk stejně hnedka letí do práce) a přes den taky ne ; nárazově můžeme přitápět krbovkama
Dík moc za komentáře.