Pevnost tvárnic a tepelného odpor Heluz 25 STIDobrý den,
prosím Vás o odpovědi na můj dotaz.
Máme hotový projekt RD typu bungalov se skladbou obvodového zdiva Heluz 25 STI +20-25cm EPS.
Se skladbou zdiva nevidím problém, ale zajimá mě Váš názor na pevnost cihly Heluz 25 STI a také tepelný odpor.
Tato cihla má pevnost 8MPa a R=2,87.
U takového složení obvodového zdiva by se více hodila větší akumulace cihly a větší unosnost, např. HELUZ PLUS 25 (12,5MPa R=2,24) na úkor tepelného odporu, protože tuto úlohu v tomto složení plní EPS. Nebo použít jinou alternativu u Porothermu např.
POROTHERM 24 PROFI.
Já vím že cenově je v tloušce 25cm Heluz 25 STI nejlevnější volba, třeba HELUZ PLUS 25 je cca 5kč/cihla dražší, ale přemýšlím a nevím, jestli si není lepší připlatit.
Další věc nad kterou přemýšlím, a ta souvísí zase s pevností cihly je, že když budu dělat v zdivu drážky pro potrubí vody, nebo pro měnší průřezy odpadu 40,70mm(větší průřezy ne, ty by šli vedle zdiva) tak jak moc se těmito vysekánými drážkami oslabí zdivo?
I proto se ptám jestli není lepší použit cihlu s větší unosností?
V mém případě budu stavět RD typu bungalov zatím uvažuji a v projektu jsou dřevěné stropy, ale uvažují i o miaku. Statika je vypočtena tedy na obvodové a vnitřní nosné zdivo Heluz 25 STI.
Děkuji za rady a vaše odpovědi.
Zdenek