Pevnost tvárnic a tepelného odpor Heluz 25 STI

Rubriky:

Reklama
Pevnost tvárnic a tepelného odpor Heluz 25 STI

Dobrý den,
prosím Vás o odpovědi na můj dotaz.
Máme hotový projekt RD typu bungalov se skladbou obvodového zdiva Heluz 25 STI +20-25cm EPS.
Se skladbou zdiva nevidím problém, ale zajimá mě Váš názor na pevnost cihly Heluz 25 STI a také tepelný odpor.

Tato cihla má pevnost 8MPa a R=2,87.
U takového složení obvodového zdiva by se více hodila větší akumulace cihly a větší unosnost, např. HELUZ PLUS 25 (12,5MPa R=2,24) na úkor tepelného odporu, protože tuto úlohu v tomto složení plní EPS. Nebo použít jinou alternativu u Porothermu např.
POROTHERM 24 PROFI.
Já vím že cenově je v tloušce 25cm Heluz 25 STI nejlevnější volba, třeba HELUZ PLUS 25 je cca 5kč/cihla dražší, ale přemýšlím a nevím, jestli si není lepší připlatit.
Další věc nad kterou přemýšlím, a ta souvísí zase s pevností cihly je, že když budu dělat v zdivu drážky pro potrubí vody, nebo pro měnší průřezy odpadu 40,70mm(větší průřezy ne, ty by šli vedle zdiva) tak jak moc se těmito vysekánými drážkami oslabí zdivo?
I proto se ptám jestli není lepší použit cihlu s větší unosností?

V mém případě budu stavět RD typu bungalov zatím uvažuji a v projektu jsou dřevěné stropy, ale uvažují i o miaku. Statika je vypočtena tedy na obvodové a vnitřní nosné zdivo Heluz 25 STI.

Děkuji za rady a vaše odpovědi.
Zdenek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.