Jak vyregulovat otopnou soustavuVážení,
potřeboval bych radu ohledně regulace otopné soustavy. Mám nově postavený rodinný dům (YTONG+12 cm polystyren, tepelné ztráty kolem 8kW) a v něm od projektanta navrženou kombinovanou otopnou soustavu - klasické deskové radiátory RADIK + v některých místnostech teplovodní podlahové vytápění systému "ROTEX 70" (systém trubka v trubce umožňující topnou vodu až 70 stupňů). Teplotní spád 70/55, navržený kotel Protherm Panter 12 (bez ohřevu TUV, jen vytápění).
Projekt je řešen tak, že rozvaděč podlahového vytápění je přímo napojen na topnou soustavu bez jakékoliv regulace či čerpadla - vše běží pouze na čerpadlo v kotli, kde je natvrdo omezená maximální teplota vody na 70 stupňů. Podlahové vytápění je přivedeno do všech místností v přízemí a koupelně v podkroví. V těchto místnostech a samozřejmě i v ostatních místnostech v podkroví jsou dále i klasické radiátory a osazeny termostatickými hlavicemi.
Kotel je řízen Prothermáckým termostatem Thermolink P přes jejich sběrnici eBus, do kotle je též připojeno venkovní čidlo. Termostat je nastaven na ekvitermní řízení topné vody.
Dle projektu by měla být soustava řízena "ekvitermně dle venkovní teploty" z toho důvodu, aby kotel kontinuelně natápěl i topnou vodu v podlahovém topení.
Můj problém spočívá v tom, že termostaty Thermolink v jakémkoliv provedení, které snad jako jediné dokáží s kotlem komunikovat, neumí klasické ekvitermní řízení ať již bez vlivu vnitřního prostředí nebo alespoň s možností nastavení jaký vliv vnitřního prostředí má být. Jak jsem pochopil fungují jako klasický prostorový termostat, kde ekvitermní řízení spočívá pouze v nastavení teploty topné vody a v případě, kdy teplota v referenční místnosti překročí teplotu nastavenou na termostatu, vypíná se celé topení. Dalším problémem je to, že termostat je umístěn do pracovny v přízemí (kde je jak podlahovka, tak radiátor), která se bohužel ukázala jako jedna z nejteplejších místností v domě, protože tím, že je celý večer zapnutý počítač a u něj někdo sedí, se ohřívá tato místnost poměrně značně. V praxi to pak vypadá tak, že pokud je na termostatu nastaveno 22 stupňů, tak během večera je v tomto přechodovém období místnost ohřáta během 30 minut a pak se již celý večer teplota drží na cca 22,5 stupně - tedy kotel nesepne a v ostatních místnostech je zima. V noci, kdy je nastavený útlum klesne teplota o cca. 0,5 stupně, tedy na 22 stupňů a tudíž je kotel stále vypnutý. Pokud náhodou sepne (teplota třeba díky větrání klesne na 21 stupňů), pak běží pouze krátce a zase vypíná, což znamená, že se neprojeví vytápění podlahovkou a opět je v ostatních místnostech zima. Zkusil jsem nasadit termostatickou hlavici do této místnosti a nastavit jí na cca 18 stupňů, což prodloužilo dobu běhu kotle (do té doby, než se projevil vliv podlahovky a pobytu lidí a místnost se neohřála). Nicméně poté opět termostat vypne kotel a celý večer již nesepne. Zvýšením teploty na 23 stupňů se opět prodlouží doba běhu kotle, ale v podstatě po dosažení této teploty zase nic. Zároveň dle manuálu k termostatu se zvýšením teploty posouvá ekvitermní křivka směrem nahoru, což se mi zdá že není dobře.
Chtěl bych poradit, jak by šlo vyřešit tento problém ?
Nevím zda by bylo vhodné přesunout termostat do jiné místnosti, když by se dle mě opakovala podobná situace (vytápělo by to do doby, než by dosáhlo požadované teploty a pak vypnulo). Jedině, kdybych v oné místnosti stáhl termostatickou hlavici a dosáhl toho, že by se k požadované teplotě teplota v místnosti nikdy nedostala. Nebo zda náhodou někdo neví, jakým termostatem kompatibilním s kotlem Protherm bych mohl můj stávající termostat nahradit ?
Předem děkuji za rady a odpovědi.