PROTHERM TIGER 12KOZ - náhodná porucha ovládania 3CVOd roku 2001 prevádzkujem plynový kotol PROTHERM TIGER 12 KOZ. V poslednej dobe náhodne dochádza k zaujímavej poruche: počas vykurovania (kontakt termostatu ZAP) sa prestaví servopohon 3-cestného ventilu "falošne" do polohy pre okruh TÚV. V tejto polohe čerpadlo točí v okruhu TÚV a radiátorový okruh je studený. Demontoval som servopohon a cez ručný prepínač som spúšťal a vypínal kúrenie (3C ventil je pri demontovanom servopohone v pozícii vykur. okruh), simuloval som potenciometrom ZAPa VYP doohrevu TÚV, menil teplotu OV, kotol VYP a ZAP. Vizuálne som kontroloval stav vretena serva. Zaznamenal som (kúrenie) opäť "falošný" presun vretena do pozície "TÚV" bez znateľného príkazu (napr. doohrev TÚV, ...). A jedenkrát došlo k presunu vretena na 2x, vysunutie a opäť zasunutie. Neviem detekovať "príkaz" alebo stav, ktorý má to občasné "falošné" presunutie vretena serva na svedomí.
Prosil by som o radu alebo odkaz, príp. zaslanie manuálu s popisom a diagramom ovládania servopohonu, resp. aj konštrukcie serva. Azda je zrada na doske riadenia? Neviem, či blok riadenia má prehľad o aktuálnom stave servopohonu, t. j. sníma "hladinu" resp. iba vydáva pokyn na presun (od servisáka kamaráta viem iba toľko, že smer pohybu je ovládaný zmenou fáze).