Cyklování kotle THERMONA, expanzi nadoba Reflex

Reklama
Cyklování kotle THERMONA, expanzi nadoba Reflex

Dobrý den

Mám doma (RD 4+1 se zimní zahradou) nový kotel Thermona Therm 28LX, rozvod v mědi, počet deskových radiátorů: 7, jedno podlahové topení v koupelně cca. 6m2 a topný žebřík. Regulace je zatím POUZE točítkem k nastavení teploty vody v okruhu (tzn. bez prostorového termostatu, exkitermní regulace apod.)

1. Jaký dlouhý by měl být pracovní cyklus? Teď dokaď je venku ještě přijatelně, tak mám nastavenu teplotu vody na 39°C. Kotel nahřeje na 44,9°C, pak vypne a po ochalzení na 34,0°C opět sepne - jeden tenhle cyklus je cca. 10 minut.
Kotel 5 minut běží, 5 minut neběží - tzn. 6 cyklů za hodinu - příjde mi to moc, nebo je to OK? (s ohledem na to, že kotel provozuji na spodním okraji regulačního pásma, které je 35°C - 80°C)?

2. Vždycky jsem měl za to, že kotel má čidlo teploty vody v okruhu na vratné (chladnější) větvi. Protože když má 34°C a sepne, tak prakticky skokově indikovaná teplota vyskočí na 41°C a potom je to otázka max. 5 minut, když dosáhne teploty 44,9°C, kdy vypne - potom zase teplota skokově poklesne na 36°C.
Z toho usuzuji, že čidlo vody je na výstupu. Příjde mi nepraktické spínat kotel podle teploty na výstupu, která je silně závislá na činnosti hořáku a nevypovídá nic o teplotě v okruhu, která může být mnohem menší a mimo jiné si myslím, že je to právě příčina častého spínání a vypínání kotle (viz. bod 1)
Je to normální, nebo je to nějaký konstruktérský exces?

3. Aby kotel tak často necykloval mám X možností jak to udělat
3.1. - podle manuálu je možné aby servisní technik nastavil blokování hořáku v rozmezí 0 - 10minut.
3.2. - podle manuálu je možné aby servisní technik snížil výkon kotle upravením tlaku plynu.

Snížení výkonu by podle mě hlavně vyřešilo problém s prudkým nárůstem teploty po sepnutí - tzn. kotel by měl delší fázi, kdy hoří - tj. hořel by "méně", zato dýl - podle mě je toto efektivnější, než teď, kdy sepne na velký výkon ale hoří kratší dobu. A "studenou" fázi, tj když nehoří tak ta by se dala natáhnout právě blokováním hořáku.
Co si o tom myslíte? Je takový postup možný, nebo zcela zcestný?

4. Všiml jsem si, že expanzomat Reflex NG18 (viz. http://www.reflexcz.cz/cz/expanzni-nadob… - je to ten nejmenší úplně v pravo) je namontován "venilkem" směrem dolů, tj. voda do něj teče shora - nikde jsem nenašel, jestli to tak může být, nebo jestli to topenář prostě neotočil.
Otázka tedy zní - může být namontován "hore-nohama"?

Děkuji za případné odpovědi

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.