kanalizaceNaše obec se připravuje k uzavírání smluv s občany v první etapě připojování na kanalizaci. Zastupitelé uvažují vybírat "stočné" třemi variantami. V prvé variantě, která reaguje na používání vody z vlastních nebo kombinovaných zdrojů, by občané platili stočné podle vyhlášky č. 485/2001, příloha 12, ve druhé variantě, která počítá pouze s využíváním obecní vody měřené vodoměry osazenými společnosti Vodovody a kanalizace , by bylo očanům stočné počítáno podle stavu vodoměru. Třetí varianta počítá s možnosti každého občana osadit si na výpusti do kanalizace vlastní průtokoměr s povinností každý rok ho podrobit technické kontrole.
S těmito návrhy vyslovuje drtivá většina občanů souhlas. Jako člen kontrolního výboru obecního zastupitelstva jsem se zúčastnil pracovní porady zastupitelstva, na níž se řešil problém, který by mohl vzniknout, kdyby obec nevybrala dostatek peněz na uhrazení faktury za provoz kanalizace. Po diskuzi k této problematice převládlo, podle mne nesmyslné doporučení, aby případný finanční schodek uhradili občané jimž bude stočné počítáno podle odběru vody na základě vodoměrů, tedy ti, kteří mají jediný zdroj vody obecní vodovod. Jako důvod byla uváděna skutečnost, že ti, kteří budou stočné hradit podle přílohy 12, vyhlášky 485/2001, budou již dostatečně "potrestáni" stanovenou vysokou normou na jednoho obyvatele, t.j. 35 m3 na osobu a také, že je třeba dosáhnout určitou míru solidarity. Ta část zastupitelstva, která prosazuje pouze první variantu výběru stočného považuje využití druhé varianty za velkou vstřícnost a na jejím základě žádá, aby případné finanční nedostatky na provoz kanalizace byly dány na bedra skupině obyvatel jimž bude stočné počítáno podle vodoměrů.
Smlouva s občany se připravuje k brzké realizaci. Využívám proto toto diskuzní fórum k tomu, abych pomohl patřičnými argumenty odvrátit tuto nesmyslnost, která by byla občanům vnucována při podpisu smlouvy. Děkuji všem, kteří mi odpovědí.