vliv solárních zisků a vlhkosti na teplotuDobrý den, bydlím první sezónu v ve svém (stále doufám) že téměř PD :-), ale snažím se vypozorovat vliv akumulace, vnější vlhosti a solárních zisků na vnitřní teplotu.
Mám vnitřní zateplení, zatím bez jediné vnitřní příčky a nezaklopeným SDK na vnějších stěnách. Čili v tuto chvíli naprosto mizivá akumulační hmota. Jedinou akumulační hmotou je cca 4cm anhydritové podlahy.
Dodnes jsem nemusel topit a teplota v místnosti dlouhodobě něklesla pod 18°C. Velký vliv má větrání chodím stále dovnitř a ven, takže díky absenci příček se vnitřní vzduch velmi rychle vymění za studený z venku. Co mě ale překvapuje že cca 14 dní nazpět byly podobné teploty venku a vevnitř teplota neklesala. Byl jen rozdíl v tom že svítilo dost často slunce. Co mě ale překvapuje je to, jak velká vliv to sluneční zážení může mít i v tomto ročním období. Proto by mě zajímala nějaká zkušenost s vnivem vnější vlhosti na TZ objektu. Je mi jasné že vlhkost zlepší přenos tepla z plaště do okolí, ale jak zásadní to může mít vliv?
Za tři dny co jsem tu nebyl klesla teplota o skoro 6°C!!!
Trochu mě to zklamalo, tajně jsem doufal, že začnu topit tak za měsíc, i když je pravda že mám prozativní vchodové dveře, ZR ani VZT nejede, do podkroví příjde ještě další izolace a cca 1/3 obvodové stěny bude do budoucna temperována sklepním prostorem v přízemí.
Nic z toho ještě není hotovo, ale taková zima, aby se v PD muselo topit snad taky ještě není :-( Může na to mít ta vlhost venku takový vliv?