Zapojení TČChci si pořídit TČ vzduch/voda, ale mám problém jak do sestavy správně napojit radiátory,
které musí být natápěny na vyšší teplotu 50C /při -15C/ než jako podlahovka 40C /při -15C/. Jde mi o co nejvyšší úsporu.
Dále chci natápět ještě TUV, takže celkem budou 3 požadavky na teplotu topné vody.
Jaké jsou vlastně možnosti napojení radiátorů:
1) Dát je do větve s podlahovkou a topit na teplotu radiátorů a vodu do podlahovky směšovat.
Toto řešení má nevýhodu v tom, že COP nebude zrovna optimální.
Ale fungovat to bude a uživatel na tepelném konfortu
nic nepozná, jen by účet ze elektriku mohl být menší.
/Nejsem příznivcem tohoto řešení, které je na hovno, proto hledám jiné !!! Žádné jednoduché asi neexistuje./
/To že to funguje a uživatelé si nestěžují ještě neznamená, že to je finančně optimální/.
2) Dát je paralelně do větve s podlahovkou a nic nesměšovat a topit na jednu kompromisní teplotu 42C při -15C. Nejjednodušší řešení.
Toto řešení má nevýhodu v tom, že COP nebude zrovna optimální, ale ne tak moc jako v případě 1) protože topím na menší teplotu,
tepelný komfort bude určitě menší.
/Je otázkou jestli kontinuální vytápění do radiátorů na 42C při -15C bude stačit? Nikdy jsem to nezkoušel, ale myslím, že ne,
kritický je radiátor ve velké ložnici, tento by se musel určitě vyměnit za větší, ostatní by mohli být dostatečně dimenzovány!!!
Radiátor z ložnice by pak nahradil radiátor v dětské ložnici./
2) Natápět je z tanku pro přípravu TUV. Toto řešení má nevýhodu v tom
a) že tank bude cyklicky vyčerpáván, bude se muset častěji natápět.
b) POZOR!!! při hromadném odběru TUV vody dojde k ochlazování místo topení, protože voda v zimě má jen 5C. Muselo by tam být
odstavení oběhového čerpadla v případě, že je teplota v tanku menší jak 30C...
/Asi je to opravdu blbost./
3) Natápět je v samostatném režimu a řídit dalším 3-cestným ventilem. Toto ale řídící jednotky standardně neumožnují...
Ale řídící jednotky umožňují časově nastavit teplotu topné vody! To by se snad dalo zkombinovat s termostatickým ventilem,
který by v případě vyšší topné teploty jako 42C odstavil podlahovku. Toto řešení se mi i líbí, protože do radiátorů potřebuji zvýšeně
vytápět navečer v noci, kdy ale mohu přerušit vytápění podlahovky !!!. Nátop do radiátorů by byl navíc velice rychlý, protože by nejela podlahovka.
Normálně by radiátory topily na 42C a v zadaných časech, by se odstavila podlahovka a topily by radiátory třeba na 50C.
Co si o tomhle řešení myslíte? Je to vlastně rozšíření 2) o časově přizpůsobený rychlý nátop radiátorů. Toto se mi fakt líbí a je to i laciné a velmi jednoduché řešení.
4) Vůbec nejlepší je zapojit je nezávisle s dalším tepelným čerpadlem....vůbec nejlepší řešení, pak by stačily dvě malá tepelná čerpadla
o výkonu cca 4-6kW. Ale 4kW čerpadla s přímým vstřikem jsem nikde neviděl. Ale byla by to bomba. Malá čerpadla jsou lacinější,
takže taky neplatí, že to řešení je 2x drahé, ale jen 1.5x...určitě nejvyšší komfort.
Co si o tom myslíte....
Upozorňuji, že se nejedná o novostavbu, ale o 10let starý barák s TZ 6kW pro -15C.