Prosím o pomoc s plastovými oknyDobrý den všem. Vím, že zde o problémech plastových oken a jejich rosení, špatného usazení, tepelných mostů atd. bylo popsáno stovky řádků, nicméně bych se rád přidal se svojí troškou do mlýna.
V roce 2011 nám brněnská firma Ideal Okno dělala plastová okna a dveře v celém rodinném domě. Vše probíhalo dobře až do doby, než jsme začali objevovat první problémy. Začalo to netěsností oken při jejich špatném seřízení, poté opadáváním zednického zapravení z venkovní strany domu přes zjištění, že máme okna a dveře prohnutá do luku (jak mohou být prohnutá s vnitřní výztuhou z kovu?). Firma už od začátku reklamace příliš nechtěla řešit, ale vždy nějak po nátlaku přijeli a okna seřídili a zednickou zapravili. Bohužel tyto závady se začaly objevovat opakovaně a k nim se připojily s nástupem zimy další - okna se začala rosit, táhl kolem nich chlad a zamrzaly, někde vlhne zdivo v rozích oken atd., firma přestala reagovat, pouze slibovala a 30 dní na řešení reklamace utíkalo a utíkalo. Začali jsme řešit situaci přes ČOI, poté jsme chtěli od smlouvy odstoupit a nakonec firma zřejmě po návštěvě ČOI nabídla opravu probémů. Přijeli 3 lidé z firmy Ideal okno, udělali zápis s tím, že brzy přijedou nahlášené problémy vyřešit. Ano, přijeli, seřídili okna, ale problém s rosením, s prohnutými okny do luku a profukováním vyřešeny nebyly. Bylo nám doporučeno více větrat, prohnutá křídla oken řešeno výmluvami, že to je zřejmě počasím atd. Opět proběhla nějaká komunikace a nastalo jaro. Problémy s okny se pod vlivem dalších událostí posunuly stranou. Během roku opět opadalo zednické zapravení a okna začala být netěsná, proto firma opět 3x prováděla opravu. Přichází zima a nastávají opakované problémy. Okna se při nižších teplotách venku nad ránem rosí a to ve všech místnostech i tam, kde nejsou lidé a rostliny, kolem oken praská zapravení tentokráte i uvnitř a kolem oken je cítit chlad a profukování. Jsem pomalu z oken zoufalý, protože jsme zaplatili 180000,- kč a nejsme vůbec spokojení s kvalitou oken a kvalitou práce. Jedná se o profil Gealan S8000. 6 komor, trojsklo. PVC profily jsou hodně studené, při montáži bylo použito pouze pěny, o nějakých paro páskách a jiném těsnění jsem neměl ani ponětí a firma nic takového nepoužila. Venkovní parapety jsme nechali původní staré hliníkové, které firma pouze přivrtala vruty do oken zvenku! Můj dotaz zní - jak na firmu jít, aby nám bylo jednou provždy vše provedeno v pořádku, musí být při montáži oken použit nějaký technologický postup, kterého se musí firmy držet, musí být použity těsnící pásky kolem oken z venku i zevnitř? Poradíte mi prosím? Kontaktoval jsem i VUT v Brně a jejich znalce na tuto problematiku, docela jsme spolu řešili náš problém a zřejmě toho bylo i na ně moc, nakonec přestala komunikace úplně a na emaily nebylo reagováno. Poradíte, jestli zajistit soudního znalce, opravdového odborníka, který se podívá na odvedenou práci firmy, provede nějaká měření nebo jak postupovat? Děkuji všem za váš čas a za přečtení tohoto nemalého příspěvku.