Aerace pitné vody svépomocí - odstranění Rn, Mn, Fe

Reklama
JB Jan Bílek @jan.bilek662 před 11 roky26.11.2012 20:06:00
Aerace pitné vody svépomocí - odstranění Rn, Mn, Fe

Zdravím Vás.

Mám nově zřízenou vrtanou studnu a rozbor vody zjistil mnohonásobně překročené limity zejména manganu. I železo a radon jsou překročené. Pro odstranění manganu a železa existují komerční systémy, ale ty jsou neslučitelné s mým smýšlením (příliš mnoho techniky, do které člověk nevidí, příliš mnoho chemie, peněz, znečištěné proplachovací vody ...a voda je spíše "znásilněná" než vyléčená).

Proto zvažuji celý problém řešit svépomocí - a sice aerací vody. Zvažuji podzemní nádrž na pitnou vodu a v té dělat aeraci (bez tlaku). Tj. že bych vždy v noci přečerpal vodu z vrtu do nádrže, tam jí probublal a pak teprve čerpal do domu - do domácí vodárny sacím čerpadlem. A nyní má stěžejní otázka: Máte s tímto někdo zkušenosti??? ....Měl bych v "záloze" řadu dalších otázky jako třeba: Jaký typ podzemní nádrže zvolit s ohledem na životnost? Jak často bude nádrž potřeba čistit od usazenin manganu a železa? Nemám do nádrže přidat nějaký nerost, který celý proces zlepší? (zvedne pH a tedy účinnost aerace - např. vápno?) Kde jej vzít? Je lepší vhánět vzduch do vody nebo rozprašovat vodu do vzduchu a ten ventilátorem prohánět nádrží? Která z těchto dvou variant je odolnější proti zanášení usazeninám manganu a železa? Jak dlouho aeraci vlastně dělat? Deset minut? Deset hodin?... Filtr mechanických nečistot na vstupu domácí vodárny bude asi nutný, že? ...Otázek by bylo opravdu hodně. ...Bohužel jsem na internetu nikde (ani v anglické literatuře) nenašel návod na řešení této otázky svépomocí.

Budu vděčný za jakékoliv zkušenosti, rady, tipy apod.
Honza.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.