TZB-info - Pasivní bungalov ELK EP 146…
Ocenění je dalším důkazem, že ELK umí nabídnout ve špičkové kvalitě jak cenově dostupné nízkoenergetické domy, tak i pasivní domy, splňující nejvyšší standardy. U pasivních domů z produkce…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Dobrý den, v příštím roce plánuji postavit nepodsklepený bungalow cca 15x15m zastavěná plocha cca 200m2. Investice cca 2,3 mil korun (hypotéka).
Jsem naprostý laik ohledně stavebnictví a po pročítání diskuzí zde, mám plnou hlavu všeho možného a už nevím jak dál.
Potřebuji pár základních doporučení ohledně mé stavby, abych vše zvládl a vešel se do mého rozpočtu. Nebudu stavět svépomoci, ale jedné firmě to také zadat nechci. Chci materiál a profese tendrovat ohledně cen. Jsem z oboru elektro, takže tam si trošku vypomůžu.
Více o domu vám napoví obrázky, které jsem si vytvořil v 3D
V jedné třetině domu bude vedle sebe kuchyň s obyvákem, kde bych chtěl otevřený strop až do krovu, který bude přecházet nad středovou místnost v 2NP. Takové foae se střešními okny.
1) jakou zvolit skladbu obvodového zdiva ?
2) jaké zvolit vytápění ? (v obyváku chci mít krb na tvrdé dřevo)
:o))) pane Kocino, to jste asi ztratil i ten zbytek soudnosti protože vy mě učit počítat nemůžete. Na to opravdu…
před 12 roky
az se naucitet pocitat prumernou teplotu pod zemi a nad zemi /podlahou vezmu vas na milost. vim moc dobre co je…
před 12 roky
Pane Kocino, že jsou t svátky, tak na vás budu hodný. Skoro tři dny jsem se snažil vás trochu uvést do výpočtu debaty…
před 12 roky
194 odpovědí
Zobrazit všechny reakcenevim jestli tuto diskuzi jeste sledujete - doporucuji vam , nehonte se za striktnim slovem pasivni dum.
postavte dum s co nejmensi TZ a topeni na zaklade vypoctu uz se da zvolit - jen mam vazne obavy,ze krb to rozhodne nebude.
soused co bydli vedle me ma krb za 140 000kc byl z nej v prvnich letech nadseny.letos koupil TC splitovou jednotku a krb uz pouziva pouze na vecer - otazkou je kdy ustane i toto.
prace se drevem je totiz otrava a leze to strasne do penez.kdyz jsem rikal,ze topeni drevem bude luxus,tak me tu vsichni kamenuji.
15x15m za 2,3 mio nepostavite o tom nepochybujte.me stala stavba 11,5x14,5m pred nastehovanim 1,7 mio a to neni zadny luxus.ja si na nej nepotrpim - jen to prinasi same problemy do budoucna.vse jsem si stavel a delal po praci - doba vystavby 15 mesicu.to jsem se posledni mesice na stavbe flakal.
tu rasovinu ovsem nikomu nepreji ani kabaretnimu spolku ne.
Řešilo se tady zda je 150 cm EPS v podlaze pro pasiv málo(já si myslím, že ano). No a teď tu máme oceněný bungalov, který v podlaze ještě méně: https://stavba.tzb-info.cz/pasivni-domy/…
Zajímalo, by mě jak to počítali a kde?
TD Tomáš Doležal @tomas.dolezal204Také už to "louskám" a dávám k dispozici i další odkazy vhodné k přečtění.
https://stavba.tzb-info.cz/nizkoenergeti…
https://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izola…
Eduard Chylík:
1) Ceny energií pôjdu hore. Kto nebude mať NED, bude sa musieť vysťahovať, lebo nezaplatí vykurovanie.
2) Kto postavil dom, prišiel o všetky ilúzie. Zaujíma ho len funkčnosť a cena.
3) Lacný materiál je v zime, s výraznými zľavami pri veľkom odbere, a zo zahraničia.
4) Najviac sa dá ušetriť návrhom. Najdrahšie sú chyby na stavbe.
5) Firmám nejde o kvalitu ani nízke ceny. Nikdy nedávajte zálohu.
6) Treba študovať odborné stránky a fóra. Stavebný dozor od realizačnej firmy je stret záujmov.
7) Obeh peňazí je boj. Omylom nedostanete nič zadarmo ani lacnejšie.
8) Zdravotná nezávadnosť je dôležitejšia ako cena.
9) Stavba domu je zločin. Trestom je birokracia a kopa peňazí ktoré zaplatíte.
10) Nenaserte susedov.
:-)
JH Jano Hrach @jano.hrach979OffTopic: Jano, pěkná sumarizace :)
Dobrý večer pánové, všem moc děkuji za diskuzi o tom zdali to za ty peníze postavím či nikoli. To ale nebylo předmětem mých dotazů. Mám kamaráda, který staví něco podobného a v tuto chvíli má hotovou hrubou stavbu pod střechou, plánuje rekuperaci a topit akumulačními přímotopy. Vše řeší dodavatelsky a na stavbu chodí prakticky jen uklízet. Rozpočet má 2,2 mil bez pozemku a okolí domu a zatím mu jde vše dle plánu. Moje finanční stránka je max 2,5 mil na stavbu k nastěhování. Máme tu pár zodpovězených otázek ohledně přípojek, ceny, vize projektu atd. (konkrétně pro pana Jakovce - jde o dům s valbovou střechou). Stavba na klíč nepřichází v úvahu, jelikož umím cca 40 - 50% materiálu velmi dobře nakoupit a proto budu nakupovat hodně jenom práci. Zastávám toho názoru, že na tuto práci radši vydělám peníze a přenechám odborníkům, než abych ji lepil svými silami za pomoci všech příbuzných atd. Ale to jsme velice odbočili.
Na začátku jsem položil dvě otázky. V tuto chvíli znáte můj projekt i investiční předpoklady. Chtěl jsem se dozvědět jakou skladbu obvodového zdiva, abych zbytečně nekupoval něco navíc a dále jsem chtěl vědět čím v domě topit. Dle mě chci postavit NED. Prakticky jsem si chtěl potvrdit můj záměr 30 + 15 EPS a topení za pomoci plynového kotle v kombinaci s kachlovými kamny, možná s akumulační nádrží a to část domu bude podlahovka (kuchyně, obyvák, koupelna) a zbytek domu radiátory. Ohledně kachlových kamen neřeším práci se dřevem a prašnost, dřevo nakoupím už hotové ale jako komfortní topení uvažuji právě plynový kotel, když nebude k dispozici dřevo. Chtěl jsem vědět, zdali tato kombinace topení je v dnešní době vhodná. Zdali uvažovat (připravit instalační podmínky) pro nějakou akumulační nádrž napájenou buď solárně či kolektorem) a nebo se mi finančně vyplatí elektrokotel, přímotopy či tepelné čerpadlo atd., atd.
EC Eduard Chylík @eduard.chylikDobrý den, jak už jsem vám psal, na to není jednoduché takto od boku odpovědět. Nejdříve byste měl znát tepelné ztráty domu a tím potřebu tepla na vytápění. Dále je potřeba znát spotřebu TUV vaší rodiny. Potom investiční náklady na různé zdroje vytápění (nař. jaký plynový kotel, jaká kamna atd.). Teprve s těmito všemi údaji můžete operovat a porovnávat investiční náklady na jednotlivé druhy zdroje tepla a následné náklady na vytápění a ohřev TUV. Pak se můžete rozhodovat, co je pro vás lepší investicí, co je komfortnější, jaká je návratnost inestice atd. Jsem však přesvědčen, že než kombinovat plynový kotel, soláry a krb s výměníkem, tak uděláte mnohem lépe, když pořídíte tepelné čerpadlo.
Jinak co se týká postavení domu jako NED,tak to není tak jednoduché, jak se může zdát a nejde jen o izolace domu. NED už má velice blízko k PD a je potřeba takto stavbu domu od začítku do detailů brát a dodržovat všechny stavební postupy, abyste kritéria pro NED splnil. Například velice těžko se budete dostávat na hodnoty pro NED bez rekuperace. Sice to možné je, ale je to vždy hodně na hranici a NED bez rekuperace je neefektivní. Dále by měl být dům ideálně situovám vzhledem k solárním ziskům atd. Též síla izolace 15 cm pro NED je spíše takové minimum, jestli to s NED myslíte vážně, dejte rovnou 20 - 25 cm.
Vaše cena je reálná, pokud v ni není zahrnut pozemek a pokud budete stavět dřevostavbu svépomocí. Vycházím z toho, že jsem před pár lety postavil dřevostavbu 10 x 15 a stála 1,7 mil. Kč včetně všeho vybavení.
WK Walter Komárek @walter.komarekDobrý den. Vy jste to postavil dodavatelsky? To je super cena.
S pozdravem Laďa
Moje rada zní: Pokud chcete postavit dům za uvedené peníze pak dukladně přepracujte projekt. Zmenšete zastavěnou plochu(například na úkor garáže), vylepšete orientaci, dispozici.
Z čeho stavět téměř jedno já volím cihlovzduch 30 cm a 25 cm EPS, c podlaze 25 cm EPS, ve stropě 50 cm vaty. Bude to bungalov 165 m2 cena pří částečné svépomoci 2,6 milionu(možná se do toho dostanu).
Kvalitní projekt podpořený reálným položkovým rozpočtem je základ.
Pre inšpiráciu pripájam náčrt domu, ktorý je lacnejší na stavbu aj prevádzku, s plným komfortom. Má vlastnosti:
- zastavaná plocha 130 m2, 8,6 x 14,8 m: jednoduché tvary, priechodzia hala, garáž samostatne
- lacný na stavbu: strop je strecha, žiaden drahý vykurovací systém, svetlíky miesto niektorých okien, bez betónových základov - založený na polystyréne
- malá potreba vykurovania, orientačne 2 MWh/rok = 2 kubíky dreva: izolácia min 40 cm polystyrén, betónové steny, veľké sklá na juh, letné tienenie presahom strechy alebo vonkajšími žalúziami, vetrací systém s rekuperáciou a cirkuláciou, vonkajší nerezový komín
- možnosť energetickej nezávislosti: na pultovú strechu možno umiestniť rôzne typy slnečných kolektorov, krbová vložka
JH Jano Hrach @jano.hrach979Osobně si myslím, že 40 cm EPS je zbytečných. Od 30 cm je vliv na měrnou spotřebu minimální(téměř žádný). Jinak s Vašimi závěry souhlasím, budu stavět bungalov 21 x 8,5.
Dobrý den, děkuji za rychlé reakce a omlouvám se za strohé upřesnění. Nechtěl jsem tu ze začátku psát román, jelikož jsem nevěděl, zdali bude někdo reagovat :)
Pozemek mám zakoupený a na jeho hranici jsou vybudované všechny přípojky (elektro, voda, odpady, plyn). Investice 2,3 mil by byla pouze na dům. Okolní vybavenost zahrady, dlažby atd. plánuji realizovat až v dalších letech. Také zvažuji žádost o dotace na zateplení atd., které by se zase měli spustit v srpnu příštího roku.
Realizaci počítám tak na 2 roky. Je mi 36 a hypotéka mě zatíží prakticky až do důchodu.
Potřeboval bych radu na nějakou zlatou střední cestu a nechci moc investovat do doby, kdy už tady nebudu. Bydlím na vysočině a i z toho důvodu jsem zavrhl dřevodomek.
Ohledně skladby obvodových zdí přemýšlím nad cca 30-35 cihla + 15 EPS. Topení plánuji částečně podlahové, částečně radiátory živené plynovým kotlem. Krb jako doplněk, ovšem v úvahu je krb s akumulační nádrží pro jarní a podzimní temperování. Také mě napadá kolektor s nádrží. Nevím co se vyplatí a co ne v posouzení nákladů cca na 40 - 50 let.
V tuto chvíli řeším zatížení nosných trámu stropu na vnitřní zdi ohledně jejich tloušťky, které plánuji mít 15cm. Pak začnu řešit projekt.
EC Eduard Chylík @eduard.chylikDobrý den, i tak budete mít rozpočet při dodavatelském provedení hodně napnutý. Skladba stěny 30 + 15 EPS je úplně v pořádku, do podlahy byste měl dát kolem 15 cm izolace, pod střechu kolem 30 cm. Přesně ale nevím, jaké budou hranice tříd a výše dotací u nové ZÚ, pak by to chtělo porovnat s možnými dotacemi a třeba by se vám vyplatilo i na izolacích ještě přidat. Jestli máte plynovou přípojku, pak krb s plynovým kotlem bude pro vás dobrá kombinace, soláry bych už do toho vůbec nemontoval, protože sice záleží na celkové spotřebě TUV rodiny, ale obecně je jejich návratnost dost dlouhá a když si pak spočítáte všechny náklady kolem plynového kotle, krbu a solárů, vyšlo by vás lépe pořízení tepelného čerpadla a i náklady na provoz by byly menší.
Taky nevím, jaký krb si představujete a jaký plynový kotel, také se může stát, že by se vám TČ vyplatilo i oproti systému s krbem a plynovým kotlem, to by se muselo přesně spočítat i vzhleden k budoucím nákladům na vytápění, ale je nutné znát tepelné ztráty domu a spotřebu TUV.
Dobrý den. Z čeho nakonec postavíte je asi jedno. Tak velký barák dodavatelsky za ty prachy nepostavíte. A je naprosto jedno, jestli to zadáte jedné firmě, nebo to budete tendrovat. Možná tak bez pozemku a terénních úprav a s něčím nedodělaným. Typuji, že cena na klíč bude cca 4.000.000 Kč bez pozemku ze standartních materiálů. Když to všechno očešete na minimum, tak to můžete srazit na 3,5 mil. Ale na pouhé 2 mil velmi těžce. Nakonec nechejte si udělat od několika firem cenové návrhy a můžete porovnat. Stejně něco takového budete potřebovat pro hypotéku. Nicméně umělé snížení ceny pro hypotéku je cesta do pekel. Nebudte mít ani dodělaný dům, ani peníze , ani kde bydlet, ale budete muset platit splátky. Nicméně nebude sám, kdo by tak dopadl. Já bych se věnoval nejdříve detailnímu nacenění, protože není nic horšího, jak se sám zruinovat. Pak ten nedostavěný barák jde prodat. To jo. Ale pod cenou. A to nikdo nechce.
PS Dům na obrázku 15 x 15 jsme svépomocně postavili před 10 roky za 1,3 mil. Pouze dům. Bez pozemku a bez ter.úprav. Věnoval jsem tomu 2 roky života. Využil kvanta svých známých kolegů obchodníků, nakupoval materiál za nejnižší možné ceny. Základem ale bylo striktní dodržení položkového rozpočtu.
S pozdravem Laďa
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskvaTaké si myslím, že cena domu postaveného firmou nebo více dodavateli je mimo realitu. V roce 1999 až 2000 se u nás dohotovilo tímto způsobem několik domů a cena byla rovné 2 mil. Jeden milion stal zhruba materiál a druhý práce. Byly to na tu dobu jednoduché počty. Taktéž v té době jsem postavil bungalov o 100 m2 na vlastním pozemku asi za 1,1 mil ale padla na to jedna stodola (využily se cihly na příčky a dřevo na bednění a jinak) a dále jsem rozebral asi 160 kvalitních beden od munice (cena asi 2 Kč i s dovozem), jejichž víka jsou pod podlahou. Ještě několik výhod bylo jako voda, elektrika a plyn na pozemku.
Dobrý den, nejsem stavař profesionál, ale mám zkušenost s nejdříve plánováním a naprojektováním nového domu, nakonec však s rekonstrukcí staršího domu. Nevím, co vše chcete mít v ceně domu vaší velikosti za uvedených 2,3 mil. zahrnuto, ale jestli by to měl být celý dům k nastěhování (s vybavením koupelny, kuchyně, úpravami kolem domu, oplocením atd.) a ještě stavěným firmami nebo jednou firmou, tak si osobně myslím, že budete mít velký problém rozpočet dodržet, minimálně milión bych přidal, ale třeba jiní budou rozdílného názoru.
Pro skaldbu stěn máte hodně možností, někdo preferuje např. dřevostavby, jiný zase zděnou konstrukci, kde je zase mnoho možností a asi se nedá jednoznačně říci, co vás vyjde nejlevněji. Předně si budete muset nechat udělat projekt a pak zkusit zadat poptávku různým firmám. Též byste měl splňovat určité normové požadavky na tepelněizolační vlastnosti zdiva, ale při novostavbě je určitě lepší myslet na budoucnost, něco málo připlatit vzhledem k vzrůstajícím cenám energií a jít nad rámec těchto požadavků.
Co se týká volby vytápění, vše se odvíjí od tepelných ztrát domu a volby systému vytápění. Jelikož máte ale hodně napjatý rozpočet a nemáte kotelnu, pravděpodobně vám nezbyde nic jiného než krb s elektrokotlem nebo ta nejhorší možná varianta a tou jsou přímotopy nebo topné kabely, ale to vám pak nezávidím ty náklady na topení. Minimálně teplovodní vytápění, nejlépe podlahové, byste udělat měl, abyste mohl měnit v budoucnu zdroj tepla.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.