MORA674-elektromagnetický ventil plynu upouští plynDobrý den
omlouvám se, bude to delší povídání a trochu teoretické.
Tento kotel(MORA 674) máme již léta. Manželce se zdá, že teď začal nějak víc smrdět plyn, pokud kotel ohřívá vodu pro radiátory(režim Topení). Pokud vím, v režimu komfort(ohřev TUV) trochu smrděl vždycky ale teď začal být cítit plyn i v režimu topení, což je v zimě pochopitelně mnohem víc poznat, protože se topí delší dobu.
Trochu jsem studoval funkci plynového ventilu s relátkem(č.37 a č.50 v návodu, obrázek přiložen) a princip je ten, že tenký plechový jazýček s navlečenou silikonovou bužírkou ucpává střídavě jednu či druhou trubičku s dírkou asi do průměru 1mm a přepouští plyn na jednu nebo druhou stranu membrány, která ovládá přívod plynu do hořáku.
Učinil jsem pokus s vodou se saponátem a z dírky na víčku ventilu skutečně plyn uniká. V klidovém stavu celkem nepatrně, to je zřejmě vyhovující.Pokud je kotel přes noc vypnutý, ráno nic nesmrdí. Zato ve stavu hoření(relátko přitaženo) se bublinky nafukují mnohem rychleji a je to cítit při očuchání těsně u ventilu.
Je to normální jev?
Ventil jsem měl již několikrát rozdělaný, protože měl dosti nepříjemnou a zákeřnou závadu(která není v návodu uvedena) a sice, že kotva relátka zůstala přilepená(doslova) i po přerušení napájení cívky. Mezi jádrem a kotvou se vytvoří šedá mazlavá hmota, která působí jako lepidlo. Plamen pak hořel dál i když čerpadlo už stálo, což dává kotli velmi zabrat.
Takže jednou za čas kotvu a jádro musím očistit a kotvu znovu nasadit. Při tom mohlo dojít k přihnutí jazýčku a možná rozladění přítlaku na obě trysky.
A další dotaz. Při hledání nového ventilu v nabídkách prodejců jsem našel, že se nabízí náhrada uplně jiného provedení(druhý obrázek)
http://www.levnesporaky.cz/x825/ventil-e…
Cena není příliš přátelská. Je to vhodná náhrada za starší typ ventilu? Je to spolehlivý výrobek? Při ceně 2,5tis.Kč bych nerad, aby se každé 2 roky musel měnit.
Očekávám, že se objeví rady typu "zavolej opraváře". Občas opraváře volám, ale prosím i o rady k technické stránce problému. Děkuji.