Tepelné ztráty v kotelněLing 25 řízený termostatem Honeywell užívám od topné sezony 2000-2001. S kotlem jsem spokojen. Až na to, že ve sklepě rozměrů 4,80x3,75x1,85=cca 33 m3 je stále teplota okolo 16°C a proto tam nemohu skladovat ovoce, brambory, ... Všechny trubky s TUV jak k topení, tak ke kombinovanému ohřívači vody Tatramat OVK 150 jsem ve sklepě dostatečně izoloval, což výrazně snížilo původní ztráty po instalaci kotle, ještě s holými trubkami. Největším zdrojem zbytečného tepla ve sklepě je dnes samotný kotel, hlavně jeho připojení do komína délky 45 cm.
Vyhřívání sklepa je permanentní ztráta, která snižuje účinnost kotle a tím zvyšuje náklady na topení. Ztráta je ještě vyšší tím, že sklep teď nemohu běžně užívat na skladování.
1) Máte někdo zkušenost, jak kotel+odvod do komína ještě izolovat? Nebo odvolávku na zdroj informací, kde je to úspěšně řešeno.
2) Samozřejmě lepší by bylo teplo ještě nějak využít. Ale jak?
Děkuji předem za radu.