TČ+krb+ventilace

Reklama
TČ+krb+ventilace

Dobrý den,
hodláme rekonstruovat starší domek (včetně dostavby podkroví s novou střechou), ale než zadáme projekt ke zpracování, rádi by jsme měli jasno, jak budeme dům vytápět.

Dům má dostatečně velký sklep k využití jako "strojovnu" a pozemek s vlastní studnou v bezprostřední blízkosti domu. Má přípojku na plyn.

Naše specifické požadavky:
- ventilace s rekuperací
- krb
- podlahové vytápění
- teplota TUV 45°C
- v součastnosti pro dvě osoby, do budoucna 4
- počáteční investice nejsou až tak podstatné, důležitá je návratnost investice 10, max 15 let

Máme nadprůměnou spotřebu el. proudu.
Podle On-line kalkulačky zde na stránkách TZB vychází TZ domu na cca 8kW (konečný projekt rekonstrukce může být upraven, aby měl dům v důsledku nižší, či vyšší TZ, opět pro ideální návratnost investice ~15 let). Z toho mi podle tabulky porovnání nákladů na provoz vychází nejlépe tepelné čerpadlo vzduch-voda.

Přikládám "skicu", jak bych si cca představoval zapojení tepelné soustavy v hlavní topné sezóně (tedy tehdy, kdy se bude přitápět krbem). Mimo topnou sezónu předpokládám odpojení krbu a akumulační nádoby. Vzhledem k tomu, že jsem naprostý laik, předpokládám, že mi opravíte nesmysly :) a doporučíte lepší řešení ideálně vč. konkrétních zařízení.

Předpokládám použití TČ se zásobníkem na TUV (?100l?). "Zemní registr" bude jen velice krátký - pouze přívod vzduchu přes dvůr, který se bude stejně kopat, do sklepa.

edit: Ještě jsem zapomněl na letní zapojení pro chalzení, kdy by TČ nabíralo vzduch z vnějšku a ochlazený vzduch z TČ + vzduch ze ZR by šel přes PRJ do domu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.