TČ+krb+ventilaceDobrý den,
hodláme rekonstruovat starší domek (včetně dostavby podkroví s novou střechou), ale než zadáme projekt ke zpracování, rádi by jsme měli jasno, jak budeme dům vytápět.
Dům má dostatečně velký sklep k využití jako "strojovnu" a pozemek s vlastní studnou v bezprostřední blízkosti domu. Má přípojku na plyn.
Naše specifické požadavky:
- ventilace s rekuperací
- krb
- podlahové vytápění
- teplota TUV 45°C
- v součastnosti pro dvě osoby, do budoucna 4
- počáteční investice nejsou až tak podstatné, důležitá je návratnost investice 10, max 15 let
Máme nadprůměnou spotřebu el. proudu.
Podle On-line kalkulačky zde na stránkách TZB vychází TZ domu na cca 8kW (konečný projekt rekonstrukce může být upraven, aby měl dům v důsledku nižší, či vyšší TZ, opět pro ideální návratnost investice ~15 let). Z toho mi podle tabulky porovnání nákladů na provoz vychází nejlépe tepelné čerpadlo vzduch-voda.
Přikládám "skicu", jak bych si cca představoval zapojení tepelné soustavy v hlavní topné sezóně (tedy tehdy, kdy se bude přitápět krbem). Mimo topnou sezónu předpokládám odpojení krbu a akumulační nádoby. Vzhledem k tomu, že jsem naprostý laik, předpokládám, že mi opravíte nesmysly :) a doporučíte lepší řešení ideálně vč. konkrétních zařízení.
Předpokládám použití TČ se zásobníkem na TUV (?100l?). "Zemní registr" bude jen velice krátký - pouze přívod vzduchu přes dvůr, který se bude stejně kopat, do sklepa.
edit: Ještě jsem zapomněl na letní zapojení pro chalzení, kdy by TČ nabíralo vzduch z vnějšku a ochlazený vzduch z TČ + vzduch ze ZR by šel přes PRJ do domu.