Nastavení ekvitermní regulace Panther 24 v.18Vážení,
vím, že se regulace vytápění vč. ekvitermní řeší již v mnoha diskusních otázkách. přesto bych chtěl požádat o radu a zkušenosti v tomto konkrétním případě.
Mám kotel Panther 24 v.18, termostat Thermolink P a ekvitermní čidlo. Vše instalováno ve 2 patrovém RD, který byl nyní zateplen 10 cm polystyrenem, vyměněna i okna za plastová. Kotel byl vyměněn za 30 let starý !!! Dakon a připojen na původní otopnou soustavu s deskovými radiátory a s obsahem otopné vody cca 250 litrů.
Tak jak mám topnou soustavu v současné době nastavenu, dochází k tomu, že se voda ohřívá dlouhou dobu (samozřejmě vzhledem k objemu vody) vysokým výkonem kotle, než se ohřeje OV a než se vytopí objekt na požadovanou teplotu. Poté kotel (dle venkovní teploty) stojí několik hodin a někdy i celý den, protože požadovaná teplota v referenční místnosti s termostatem zůstává dlouho zachována. Dochází tak vždy k ohřívání celého objemu OV z cca 20stupňů na teplotu OV stanovenou ekvitermní křivkou.
Pocitově je v místnosti samozřejmě tepleji když kotel topí a je v místnosti méně stupňů, než když je v místnosti vyšší teplota, ale radiátory jsou studené.
Ještě pro info mám rozdíl mezi teplotou comfort a Eco 1,5-2 stupně C.
Je v tomto případě lepší vzhledem ke spotřebě plynu mít nastavenu ekvitermní křivku s vyšší teplotou OV a nebo s nižší teplotou OV ?
Také jsem vypozoroval, že termostat Thermolink zapíná při poklesu teploty v místnosti 0,5 stupně (hystereze). Lze toto nějak změnit?
Je někde k dispozici přesná tabulka závislosti teploty OV a venkovní teploty (ekvitermní křivky) a vliv nastavení TOFF?
Díky za všechny názory.
Jiří Třeštík