Nastavení ekvitermní regulace Panther 24 v.18

Rubriky:

Reklama
Nastavení ekvitermní regulace Panther 24 v.18

Vážení,

vím, že se regulace vytápění vč. ekvitermní řeší již v mnoha diskusních otázkách. přesto bych chtěl požádat o radu a zkušenosti v tomto konkrétním případě.

Mám kotel Panther 24 v.18, termostat Thermolink P a ekvitermní čidlo. Vše instalováno ve 2 patrovém RD, který byl nyní zateplen 10 cm polystyrenem, vyměněna i okna za plastová. Kotel byl vyměněn za 30 let starý !!! Dakon a připojen na původní otopnou soustavu s deskovými radiátory a s obsahem otopné vody cca 250 litrů.

Tak jak mám topnou soustavu v současné době nastavenu, dochází k tomu, že se voda ohřívá dlouhou dobu (samozřejmě vzhledem k objemu vody) vysokým výkonem kotle, než se ohřeje OV a než se vytopí objekt na požadovanou teplotu. Poté kotel (dle venkovní teploty) stojí několik hodin a někdy i celý den, protože požadovaná teplota v referenční místnosti s termostatem zůstává dlouho zachována. Dochází tak vždy k ohřívání celého objemu OV z cca 20stupňů na teplotu OV stanovenou ekvitermní křivkou.

Pocitově je v místnosti samozřejmě tepleji když kotel topí a je v místnosti méně stupňů, než když je v místnosti vyšší teplota, ale radiátory jsou studené.

Ještě pro info mám rozdíl mezi teplotou comfort a Eco 1,5-2 stupně C.

Je v tomto případě lepší vzhledem ke spotřebě plynu mít nastavenu ekvitermní křivku s vyšší teplotou OV a nebo s nižší teplotou OV ?

Také jsem vypozoroval, že termostat Thermolink zapíná při poklesu teploty v místnosti 0,5 stupně (hystereze). Lze toto nějak změnit?

Je někde k dispozici přesná tabulka závislosti teploty OV a venkovní teploty (ekvitermní křivky) a vliv nastavení TOFF?

Díky za všechny názory.

Jiří Třeštík

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

30 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.