akumulační nádržDobrý den , můj příspěvek je určen majitelúm rodinných domků s centrálním vytápěním kotlem na tuhá paliva ( dřevo,brikety,uhlí ), dva roky jsem se potýkal s přípravou a realizací akumulační nádrže
jsem sice od řemesla ale nechtěl jsem udělat chybu, proto jsem prostudoval nespočet různých příspěvků, oslovoval jsem množství různých odborníků a pokoušel jsem se v spleti mnoha názorů najít to nejlepší. První problém byl zůžený vstup do sklepa a nemožnost instalace seriově vyráběné nádrže o obsahu cca 2.000 l,po dlouhém zvažování jsem navrhl a realisoval nádrž o obsahu 2.000 l která se poměrně snadno instalovala ve sklepě i přes šíři zárubní 70 cm, nádrž je naprosto bezpečná a spolehlivá, další krok byl pustit z hlavy všechna přetechnizovaná schemata a udělat naprosto jednoduché zapojení s kotlem a okruhem vytápění domu. Resultát: pro celodení vytápění domu z A.N. stačí dvě až tři hodiny topení v kotli,v mém případě 19,00 až
21,30, okolo 22,00 je nádrž natopená na cca 80 stupnů, ráno themost. spíná a celý den plnohodnotně otápíme dům, před opětovným zatopením mám v nádrži okolo 60 stupnů, po dvou až třech hod. topení jsme opět na osumdesáti. Proti spotřebě před instal.A.N. mám pouhý zlomek spotřeby.Pro úplnost mám pětičlánkový Viadrus a topím půl na půl dřevo a brikety Profi Heiz
metrák 450,-,další důležitá věc je že po zatopení mi jde do kotle ihned voda 60stupnů. Podmínka je aby voda v A.N. nevychladla pod řekněme 40 stup. to znamená pravidelné topení, pokud v kotli topím, topím tak abych během krátké doby využil kotel na je ho nejvyšší výkon, tedy i účinnost. Rád se s případným zájemcem o své poznatky podělím.