Samotíž vs klasikaDobrý den, máme starý nezateplený dům dvoupodlažní, podsklepený.
V domě jsou všude zatím vyměněny okna za plastová, nikde není nic zatepleno. Tloušťka zdí je 45cm. V domě je po bývalých majitelích nainstalován samotížný systém ,připojený na kotel Viadrus U26 6 čl. . Jenže radiátory jsou tak obrovské potvory že nám brání udělat nějaké větší stavební úpravy. Jsou i dle mého nevhodně umístěné na zdech uprostřed domu kolem stupaček. Problém máme díky tomu i s plísní protože cirkulace vzduchu není taková jako kdyby byly umístěné pod okny. Po zatopení a naakumulování tepla máme doma moc velké teplo, někdy i 28°C. Teplo je i když mám veškerý vzduch jak na vstupu tak komínovou klapu uplně na minimu. Podařil se mi loni sehnat koks metrák za 500 takže je to možná i díky velké výhřevnosti koksu.
No a dotaz spočívá v tom jestli nějak upravit stávající samotíž nebo předělat kotel na univerzální hořák a předělat i celé topení za plechové koráda a trubky v mědi. Docela mne i irituje obrovské množství vody které je v systému, odhadem 1000litrů možná víc.jen jeden kus radiátoru je tvořen z kolem 15 trubek o průměru 5cm a výšce 2,5metru. Přemýšlím právě i nad tím že kdybych zdemontoval celou soustavu tak mi aspoň ze tří čtvrtin pokryje náklady na pořízení nové,díky tomu že bych ji odvezl do kovošrotu.