Bourání nenosné příčky

Reklama
Bourání nenosné příčky

Zdravím,
potřebuji zbourat cihlovou příčku o délce 5,5 m. Jedná se o klasický trámový strop, trámy jsou rovnoběžné s příčkou a příčka končí zhruba uprostřed mezi trámy, tedy pouze podepírá podbítí. Nad tím je vzduchový prostor výškově cca 25 cm. Trámy jsou cca. 110 cm od sebe. Je tedy jasné, že příčka je nenosná (potvrzeno kontrolním otvorem a statikem) a též je samosebou stavěna dodatečně po stavbě stropu.
V patře nad tím je v témže míste též příčka stejných rozměrů, která je nejspíš postavěná přímo na prkeném záklopu. Problém je, že i když příčka je nenosná, tak strop nadlehčuje, po zbourání dojde s největší pravděpodobností k prohnutí a popraskání horní příčky (jiný byt). Statik ale nebyl schopen odhadnout zda, a jak moc to popraská.

Řešením je tam dát před zbouráním příčky překlad, což je na délku 5,5m poměrně nákladné s nejistým výsledkem.

Z tohoto důvodu uvažuji, že příčku bych zboural z větší půlky, zbytek bych nechal, aby podepírala strop cca. uprostřed. Tady opět není jisté, jak moc to pomůže, protože příčka končí v bednění stropu a nad tím je volný prostor.

Můj dotaz, máte nějaké doporučení, co s tím ?
Můj nápad je ještě před vybouráním půlky zdi udělat otvor ve stropu a mezi horní záklop a spodní bednění nadp příčkou vyzdít pár cihel, tím se váha opřela ne do prken, ale přímo do spodní zdi. Muselo by se to asi též nějak vyklínovat, není mi jasné jak, otvor chci udělat co nejmenší. Případně dát tam něco jiného, navrhněte ?

Děkuji

(Přikládám obrázek prostoru ve stropu, horní i dolní příčka vede cca. upprostřed mezi trámy)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.