Dotaz na zapojeníDobrý den,
kamarádi, spolubojovníci, bratři.
Potřebuji Vaši pomoc, neboď mé zoufalství už nezná hranic. Teď, když začalo mrznout jsem se rozhodnul, k radosti zbytku své rodiny, překopat topení a hned jsem se pustil do díla. Schéma je na obrázku.
Popíšu ho:
Topíme občas v krbové vložce, dosáhne-li teplota ve výměniku cca 55°C sepne oběhové čerpadlo, které žene "horkou" vodu směrem k třícestnému termostatickému směšovacímu ventilu VTA 321, který namíchá vstupní vodu na požadovanou teplotu s vratnou vodou, Výstup z ventilu je nastaven na 40°C. Čerpadlo elektrokotle vžene tuto vodu, bez toho aniž by ji dohříval elektrokotel nastaven na 30°C), do podlahového topení, kde se průchodem ochladí na cca 25°C a vrací se jednak k ventilu VTA 321 a jednak k termoventilu 60°C u krbové vložky. Tady mi to funguje bezvadně.
Problém nastal, když netopím v krbu. Čerpadlo v elektrokot. nemá propojení vratné vody do svého vstupu. Jak toto mám vyřešit? Nabízí se řešení zkratem s ventilem, toto já však odmítám z důvodu "bezobslužného" provozu, přece jen v krbu topí moje manželka, případně dcera. Neexistuje nějaký způsob s pomoci zpětné klapky nebo něco takového?
Za každou radu budu vděčný.
S přátelským pozdravem
Zbyněk