Nilan VP 18 C + krbová kamna a rozvod vzduchu - rozdilne teploty?

Reklama
Nilan VP 18 C + krbová kamna a rozvod vzduchu - rozdilne teploty?

Pekny den, obracim se na zkusenejsi zde na foru s nasledujicimi dotazy ohledne rekuperacni jednotky Nilan VP18C.
Na zacatek par informaci o dome: jedna se o bungalov ca 198m2. Stavba - system Madmax, tedy NED. Veskere mistnosti jsou propojeny vzduchotechnikou (na pude umisten rozvodnik - bedna na rozvedeni do vsech mistnosti (sani + vyduch)). Topeni v jednotlivych mistnostech: stropni folie Fenix Ecosun. Na jednotce Nilan nastavena teplota 21° a stupen 1. Nyni k dotazum:
1) v soucasnem zimnim obdobi pritapime odpoledne krbovymi kamny, kdy v obyvaku se dostaneme nekdy i na teploty napr. 27 stupnu. V loznici, protoze jsme zvykli spat spise v chladu, mam na termostatu (Fenix) nastaveno pouze 13° - aby zbytecne topeni nebezelo. Teplota v teto mistnosti se ale drzi na ca 15-16° - coz je pro nas ok. Divne mi ale je, ze pokud bezi Nilan a "bere" si teplo ze zmineneho obyvaku, pak ma tepla dle meho nazoru dostatek a toto zbyle teplo by mel rozvadet pomoci vyduchu i do zmiene loznice. To se ale evidentne nedeje, protoze je zde teplota na zminenych ca 16°. Proc se tedy "nadbytecne" teplo nerozvadi pomoci vzduchotechniky po celem dome? S tim si lamu hlavu neustale, co jednotku pouzivame.
2) pri opravdu velkych mrazech kolem -15° se mi u venkovni mrizky objevuje namraza, ktera je kolem vyduchu z domu ca 1m siroka. Vyduchy jsou umisteny v podbiti. Mam tedy strach kvuli plisnim, vlhkosti apod. Nekdo mi radil tuto mrizku na zimu odstranit, kvuli lepsimu odvodu vzduchu. Je to tak spravne?
3) V tomto roce se mi na jednotce jiz 3x (s odtupy ca 3 tydnu) objevila alarmova hlaska KOCHT. Alarm jsem vyrusil, nicmene se po ca 2 tydnech objevil opet. Vymenil jsem tedy filtry a zatim je to v poradku. Muze byt tato porucha zpusoben afiltry? Nemel jste nekdo podobny problem?

Predem velmi dekuji za odpovedi na tyto 3 body, ktere me zajimaji. Pekny den. Jirka Marsalek.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.