Nilan VP 18 C + krbová kamna a rozvod vzduchu - rozdilne teploty?Pekny den, obracim se na zkusenejsi zde na foru s nasledujicimi dotazy ohledne rekuperacni jednotky Nilan VP18C.
Na zacatek par informaci o dome: jedna se o bungalov ca 198m2. Stavba - system Madmax, tedy NED. Veskere mistnosti jsou propojeny vzduchotechnikou (na pude umisten rozvodnik - bedna na rozvedeni do vsech mistnosti (sani + vyduch)). Topeni v jednotlivych mistnostech: stropni folie Fenix Ecosun. Na jednotce Nilan nastavena teplota 21° a stupen 1. Nyni k dotazum:
1) v soucasnem zimnim obdobi pritapime odpoledne krbovymi kamny, kdy v obyvaku se dostaneme nekdy i na teploty napr. 27 stupnu. V loznici, protoze jsme zvykli spat spise v chladu, mam na termostatu (Fenix) nastaveno pouze 13° - aby zbytecne topeni nebezelo. Teplota v teto mistnosti se ale drzi na ca 15-16° - coz je pro nas ok. Divne mi ale je, ze pokud bezi Nilan a "bere" si teplo ze zmineneho obyvaku, pak ma tepla dle meho nazoru dostatek a toto zbyle teplo by mel rozvadet pomoci vyduchu i do zmiene loznice. To se ale evidentne nedeje, protoze je zde teplota na zminenych ca 16°. Proc se tedy "nadbytecne" teplo nerozvadi pomoci vzduchotechniky po celem dome? S tim si lamu hlavu neustale, co jednotku pouzivame.
2) pri opravdu velkych mrazech kolem -15° se mi u venkovni mrizky objevuje namraza, ktera je kolem vyduchu z domu ca 1m siroka. Vyduchy jsou umisteny v podbiti. Mam tedy strach kvuli plisnim, vlhkosti apod. Nekdo mi radil tuto mrizku na zimu odstranit, kvuli lepsimu odvodu vzduchu. Je to tak spravne?
3) V tomto roce se mi na jednotce jiz 3x (s odtupy ca 3 tydnu) objevila alarmova hlaska KOCHT. Alarm jsem vyrusil, nicmene se po ca 2 tydnech objevil opet. Vymenil jsem tedy filtry a zatim je to v poradku. Muze byt tato porucha zpusoben afiltry? Nemel jste nekdo podobny problem?
Predem velmi dekuji za odpovedi na tyto 3 body, ktere me zajimaji. Pekny den. Jirka Marsalek.