Kotel na tuhá paliva - výměna

Reklama
Kotel na tuhá paliva - výměna

Dobrý den,
jsem trochu bezradný, na chalupě jsem vyměnil kotel a dal jsem na radu topenářů a místo starého kotle H41 (18kw) jsem koupil kotel OPOP H4V-18kw. Dům má zastavěnou plochu asi 110m2 a dvě patra (užitná je asi 120m2). Dům má nová okna a není zateplený. V podkroví jsou dvě místnosti vestavěné do půdy a nejsou nijak zateplené (tzn .do vymrzlé půdy pouze 15cm zdi z cihel a dřevěné stropy, které nejsou vysypané škvárou). Trubky jsou měděné a radiátory klasické Korado s mírně předimenzovaným výkonem na ty plochy (radiátory mají střední výkon
19kw , maximum radiátorů je cca 23kw). Plus je tam 180l kombinovaný boiler.
K domu je celkem velká zahrada, která stíhá růst rychleji, než já sám stíhám kácet. Takže topím převážně dřevem (95%). Takže kotel chci hlavně na dřevo. Vzhledem k tomu, že je to chalupa, tak nechci platit zbytečně za zplyňovací kotle atd.

Nicméně, těch 18kw toho předchozího kotle na to nestačilo (ikdyž byl lepší než tenhle). Teď s novým kotlem nejsem schopen vytopit ten dům na 19stupňů (ze 7 stupňů temperovaných elektrikou) dřív než za dva dny. Další věcí je, že dřevem se nedá dosáhnout teploty vody na víc než 60 stupňů, kombinací tenkého dřeva a uhlí se v podstatě krátkodobě dá dosáhnout 80 stupňů v kotli, ale je to neudržitelné, to se to musí ládovat horem dolem. Z toho odhaduji, že výkon kotle není dostatečné, navíc jak do něj teče studená vratka, tak to kouří a spaluje špatně. Po 3–4 dnech topení se dům stabilizuje a už se v tom topí líp ale ne o moc. Navíc tam jezdíme spíš na delší víkendy a tak chci, aby se to vytopilo rychle, protože za 3 dny stejnak jedu pryč.

Takže mi došla trpělivost, téměř nový kotel musím zkusit prodat a koupit jiný. Chci primárně určený na dřevo. Ale nevím jaký a hlavně jak výkonný.
Na internetu jsem našel docela doporučovaný DAKON FB2 25D 5 článků 23KW
nebo výkonnější 6článkový 27kw
ten slabší má rozměry topeniště 39 na 30cm, ten silnější 49 na 30cm, přikládací otvor je 34 na 31 cm u obou. Celkově se ale v kotlech nevyznám a nevím, jaké jsou další možnosti.

Mám strach, že s tím výkonějším to sice vytopím rychle, ale pak po dvou dnech to budu musit dusit, abych to neupekl a bude to topit blbě. A zase ale nechci ládovat kamna dva dny v zimě a do toho topit dalšími 3 přímotopy a dalšíma kamnama abych tam vůbec přežil:-/

Děkuji moc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.