Návrh řešení

Reklama
Návrh řešení

Dobrý den,
Momentálně spolupracuji s projektantem na projektu rodinného domu na Vysočině nedaleko Pelhřimova, nadmořská výška 650m.n.m.. Projekt je sice zatím ve fázi prvotního nástřelu studie, nicméně už v této fázi musím vyřešit způsob vytápění z důvodu celkové vnitřní dispozice a celkového rozpočtu domu.
Projektant mi navrhuje tepelné čerpadlo, poněvadž vzhledem k tomu, že v lokalitě není plyn, je to spolu s kotlem na tuhá paliva popř. elektrokotlem jediná alternativa. Vzhledem k pořizovacím nákladům na tuto otopnou soustavu zkouším najít něco jiného. Přikláním se ke kotli na tuhá paliva a jako doplňkový zdroj lokální topidlo také na tuhá paliva (v těsné blízkosti jsou lesy takže např. se dřevem by neměl být tak veliký problém, ale opět není toto podmínkou, může být uhlí, pelety, předehřev vody solárními paneli atd.). Nicméně jak jsem zjistil, celková problematika tohoto vytápění je více složitá, než jsem si představoval. Proto hledám odborníka, který by mi navrhnul nejlepší variantu řešení nejenom z pohledu nákladů na pořízení ale i na budoucí provoz a spočítal alespoň prozatím velice hrubý odhad pořizovacích nákladů na dannou otopnou soustavu (tepelné čerpadlo bych prozatím nechal stranou) a dále aby mi poradil, jaké hlavní zásady bych měl dodržet už při samotné vnitřní dispozici domu ohledně určitého druhu vytápění, mám na mysli třeba délku rozvodů atd.
Obrázky pro 2.NP platí varianta 1
Děkuji za odpovědi

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.