Oprava fasády, případně zateplení bytového domu – novostavby

Rubriky:

Reklama
Oprava fasády, případně zateplení bytového domu – novostavby

Dobrý den všem,

v našem bytovém domě je celkem 22 bytových jednotek. Jedná se o 5-ti patrový dům bez výtahu. Investor stavby byl REAL Plus Brno, zhotovitel stavby je AGSTAV Třebíč. Kolaudační souhlas byl vydán v listopadu 2009. Přesto, že se jedná o novostavbu, v některých bytech jsou morké fleky na zdech včetně plísně a dochází k promrzání zdi u střešního podhledu. Fasáda po čtyřech letech značně vybledla, obsahuje trhliny a praskliny, v některých místech odpadává omítka. Díky dodatečným opravám a lokálním nátěrům červené barvy (fasáda je dvoubarevná – červeno-bílá) se našemu domu říká „U muchomůrek“. Reklamace na stavbu jsou neuplatnitelné z důvodu zániku investora stavby. Přesto, že jsem nastavil docela rozumné příspěvky do fondu oprav a realizoval dost věcí – předělávka kotelny – převaření trubek, odejmutí trojcestného ventilu a zapojení obou kotlů do kaskády tak, aby se 100% zastupovali a po 14 dnech střídali, instalace časových spínačů na osvětlení schodiště (což je jinde samozřejmost), montáž stříšky na míru nad boční vchod z důvodu omezení nepříznivého vlivu počasí v drsném kraji na Vysočině na kopci kde neustále fičí tak, že kontejnery na tříděný odpad museli technické služby ukotvit, protože byly několikrát do roka převrácené ve škarpě a obsah byl po širém okolí, tak podle předběžných výpočtů nemáme dost prostředků na opravu celé fasády domu. Na výzvu na vstupních dveří ohledně závad v bytě písemně reagovali pouze ze tří bytů, dva byty jsou pod sebou na severní straně domu.
Zatím mám nasledující plán:
- abych vyloučil špatné či nedostatečné větrání v bytech, požádal jsem zúčastněné vždy o dvoutýdenní měření teploty – venkovní, vnitřní a vnitřní vlhkosti v různé roční období – tuto zimní sezonu, v létě atd.
- tento týden proběhlo termosnímkování pláště domu (než se oteplilo), jak budu mít fotky, jednu reprezentativní vyberu a vložím sem
- v letošním roce se provede oprava fasády pouze u bytů, kde byly podány písemné podklady
- na této malé zakázce se otestuje firma zda postup a přístup firmy a současně zda provedení je dle očekávání
- pokud bude nespokojenost nebo se firma nebude mít k nápravě případných reklamací po další zimní sezóně, je možnost velkou zakázku - opravu fasády celého domu - zadat jiné firmě
- díky termosnímkům fasády další zimní sezonu bude možné zkontrolovat zda provedená oprava části fasády splnila očekávání – tzn. typ vybrané opravy a vlastní provedení opravy
- v následující zimě další měření v bytech včetně porovnání s předešlými měřeními ve stejném období
- čekat cca 2 roky až bude ve fondu oprav dost prostředů na opravu celé fasády, protože jsem proti tomu brát si na opravu úvěr

Velkou neznámou je jaký typ opravy či případné zateplení zvolit. Na úplném začátku jsem byl pro zateplení polysterenem. Proti je skutečnost, že zabrání odvodu vlhkosti z bytových jednotek a pokud by si někdo chtěl zasklít balkon, nebo udělat stříšku nad ním, po zateplení by to bylo víceméně nemožné. Spoléhat se na to, že všichni budou poctivě větrat je nereálné vzhledem k tomu, že na společné shromáždění dorazí sotva polovina vlastníků. Poté se mi líbil termoizolační nátěr ThermoShield. Po přečtění místního fóra pod názvem: „Tragikomický konec termoizolačních nátěrů z NASA“ jsem od něj upustil. Z odvětrávaných fasád mě zaujal Novabrik LITE – novinka roku 2012. Obávám se ale že na docela velký dům bude dost vysoká cena a dále raději dávám přednost odladěným technologiím prověřené roky praxe před „žhavými novinkami“.

Dům má obdélníkový tvar, ale části domu jsou „vystouplé“ spolu s francouzkými okny pod sebou. I přesto si nejsem jist zda lze provést částečné zateplení pomocí EPS či zda lze částečně realizovat odvětranou fasádu a nám tudíž nezbyde jen možnost nějaké opravy „nátěrem“.

Dle technické dokumentace - obvodové zdivo ve všech podlažích je navrženo z keramických tvárnic POROTHERM 44 P+D na maltu POROTHERM TM. Celková tloušťka konstrukce je 450mm. Severní obvodová stěna v 1.NP (otvory pro garážová vrata, je navržena jako zděná z cihel plných pálených P20, malta MC15. V dokumentačním výkresu je informace, že pro POROTHER TM je použita alternativa POROTHERM M10.

Možná perla na závěr. Termosnímkování jsem se osobně neúčastnil, ale pokud jsem dobře porozumněl zprostředkované informaci, tak termosnímek fasády našeho domu vypadá jako termosnímek nějakého domu bez fasády – pravděpodobně chybějící „zateplující složka“ a vzhledem k tomu, že omítka opadává tak i mizerné provedení. Pravděpodobně to souvisí s alternativou M10. Jakmile budu mít zprávu a fotky z termálního auditu, vložím sem ukázku.

Dokázal by někdo spočítat úsporu v procentech (?), redukce tepelného vyzařování v procentech (?) nebo nějakým způsobem vypočítat, že například při zateplené odvětrávané fasádě se uspoří tolik, odhadovaná návratnost tolik atd.? Zkrátka pro shromáždění vlastníků nějak doložit, že zvýšené náklady do kvalitní fasády má smysl zejména v dlouhodobém horizontu a s ohledem na polohu domu?

Děkuji za rady, náměty či nápady.
Pavel Novotný

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

34 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.