Hluk z radiátorů v panelovém bytě a možnosti řešení

Reklama
Hluk z radiátorů v panelovém bytě a možnosti řešení

Hezký den,

před nějakým časem jsem tu řešil problém s hlučností radiátorů v paneláku. Za celou dobu se mi podařilo zjistit, že v našem domě nejsou vyvažovací armatury, není elektronicky řízené čerpadlo a celá předávací stanice patří PT (tzn. teplo se nedodává k patě domu, ale de facto k patě stoupačky). Mezi moje úspěchy v boji s tímto problémem patří za prvé vyladění mých vlastních ventilů, tak aby byly co nejméně hlučné a taky dohoda se SVJ, že ventil na patě mé stoupačky je přiškrcený, což taky vedlo k částečnému zlepšení. Přístup vedení SVJ je vstřícný, nicméně veškerá aktivita vedoucí k vyřešení tohoto problému leží na mých bedrech.

Pro vyřešení celé situace vidím tři následující možnosti.

1. Tlak přes zákony, normy, úřady. Chtěl bych se Vás zeptat, jaké jsou v tomto ohledu možnosti. Je možné tlačit přes hygienu (hluk), přes stavební úřad, přímo na PT? Existují nějaké normy, které může naše otopná soustava porušovat?

2. Instalace regulační armatury pouze na patu mojí stoupačky a to klidně i za cenu, že to celé zaplatím ze svého. U této možnosti vidím jako největší problém najít firmu, která bude ochotná a schopná se takové zakázky ujmout a stát na mé straně s jednoduchým cílem - odstranit hluk v mém bytě (samozřejmě s přihlédnutím k tomu, aby ostatní vlastníci nebyli nijak kráceni).

3. Nejlevnější a nejpřímočařejší, avšak nevím, zda-li je smyslná možnost. Napadlo mě, že by teoreticky bylo možné u mě v bytě na přímo spojit obě trubky, tím vytvořit jakýsi obtok všech ventilů v dané větvi, který sníží dynamický tlak, který na ně působí, a zároveň omezí hluk. Vím, že to není příliš "hezké", ale bylo mi (v jiné souvislosti) řečeno, že topení v bytě je každého věc a oni "do toho nemůžou zasahovat".

Závěrem bych vás tedy chtěl poprosit o nějaké rozvedení mých myšlenek a doporučení jak bych mohl dál postupovat.

Předem děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.