Izolace proti radonu střední riziko - přehnaná?Za měsíc máme začít stavět a ještě nemáme vyřešenou izolaci proti střednímu radonu.
1) Projektant navrhl odvětrávací nopovku Gutabeta N, že je to prý nejlepší. Mě se do toho nechtělo, teorii jsem věřil, ale v praxi jsem četl, že jsou problémy se spojováním, takže je to pak neúčinné, dle ČSN dokonce nevyhovující/zakázané. Cena je cca 20tis. vč. betonu navrchu.
2) Dát samostatnou klasickou asfaltovou protiradonku například DEK GLASTEK 40 za cca 26-30tis. Ale bez kvalitního odvětrání podloží prý nepříliš účinné. Radon se natlakuje a pak uniká do budovy nekvalitními spoji třeba u odpadových trubek.
3) kombinace: nopovka s betonovou mazaninou + izolace viz. složení podlahy:
-podlahové vrstvy
-protiradonová izolace
-penetrační nátěr, nebo podkl. textilie podle druhu protiradonové izolace
-betonová mazanina 3cm na nop. fólii
-nopovaná fólie
-beton
-terén
Tato varianta je nejdražší, ale nejlepší. cca 50tis. Kč.
POZOR!: Celé rozhodování velmi ztěžuje to, že v baráku bude rekuperace. Což je prý nejlepší aktivní ochrana proti radonu.
Takže otázka zní, když udělám tu položku 3, tedy kombinaci nopovky a protiradonové izolace a k tomu budu mít rekuperaci, tak zda jsem se nezbláznil, když na střední riziko přistupuji takto. Není to předimenzované? Co byste zvolili vy?