Izolace proti radonu střední riziko - přehnaná?

Rubriky:

Reklama
Izolace proti radonu střední riziko - přehnaná?

Za měsíc máme začít stavět a ještě nemáme vyřešenou izolaci proti střednímu radonu.

1) Projektant navrhl odvětrávací nopovku Gutabeta N, že je to prý nejlepší. Mě se do toho nechtělo, teorii jsem věřil, ale v praxi jsem četl, že jsou problémy se spojováním, takže je to pak neúčinné, dle ČSN dokonce nevyhovující/zakázané. Cena je cca 20tis. vč. betonu navrchu.
2) Dát samostatnou klasickou asfaltovou protiradonku například DEK GLASTEK 40 za cca 26-30tis. Ale bez kvalitního odvětrání podloží prý nepříliš účinné. Radon se natlakuje a pak uniká do budovy nekvalitními spoji třeba u odpadových trubek.
3) kombinace: nopovka s betonovou mazaninou + izolace viz. složení podlahy:

-podlahové vrstvy
-protiradonová izolace
-penetrační nátěr, nebo podkl. textilie podle druhu protiradonové izolace
-betonová mazanina 3cm na nop. fólii
-nopovaná fólie
-beton
-terén
Tato varianta je nejdražší, ale nejlepší. cca 50tis. Kč.

POZOR!: Celé rozhodování velmi ztěžuje to, že v baráku bude rekuperace. Což je prý nejlepší aktivní ochrana proti radonu.
Takže otázka zní, když udělám tu položku 3, tedy kombinaci nopovky a protiradonové izolace a k tomu budu mít rekuperaci, tak zda jsem se nezbláznil, když na střední riziko přistupuji takto. Není to předimenzované? Co byste zvolili vy?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

22 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.