Plastová okna v činžáku - je třeba středové těsnění a parozábranaDobrý den, procházel jsem historii diskusí, ale většina místních řeší nejlepší možná okna pro rodinné domy. Já bych naopak potřeboval poradit s výměnou tzv. rekordek v činžáku z 50. let za běžná plastová okna.
Dům je nezateplený a dlouho patrně ještě bude, takže se domnívám, že netřeba příliš řešit izolační vlastnosti a potřebuji hlavně nevybrat vyloženě špatné řešení. Jedná se o trojdílné okno š 209 x v 179 a dvojdílné š 149 x v 179.
1) Myslíte, že stačí nejlevnější profil s dorazovým těsněním a stavební hloubkou 70mm (např. Vekra Classic, Aluplast ID 4000, apod.)? Nebo mám trvat na středovém těsnění? Ale jaký profil potom zvolit?
2) Jedna firma mi nabídla na předchozí dotaz ještě nacenit variantu Trocal 88+ s dvojsklem. Má takové řešení smysl a ospravedlní to nárůst ceny (prý o cca 20%, ještě čekám na konkrétní čísla). Zase by to mělo výhodu podobné hloubky jako stávající okna (cca 9cm), takže by možná šel zachovat vnitřní parapet z umělého kamene.
3) Stejná firma říká, že v případě nezatepleného cihlového domu nemá smysl dělat parozábranu. Vlhkost prý projde zdí a parozábrana (páska) je spíše výsledek materiálové loby. (pozn.: že budeme víc větrat než dřív je mi jasné v každém případě). Je možné takové tvrzení akceptovat
4) Podařilo se mi sehnat dalších 9 sousedů, kteří by do výměny šli také. Jakou lze očekávat slevu? Většina firem operuje s pochybnými 60% slevami v každé nabídce, takže se v tom těžko vyznat. Zvlášť když Vekra nacenila nabídku pro 10 bytů dráž, než dělali sousedce před 2 měsíci v jednom bytě.
Děkuji za odpovědi.