Vytápění ideální poloviny rodinného domuDobrý den,
prosím o odbornou radu ohledně vytápění ideální poloviny rodinného domu.
Jsem majitelem ideální poloviny dvoupatrového rodinného domu, který má v každém patře jednu bytovou jednotku. Dům je zateplený a má čerstvě udělanou obvodovou hydroizolaci (obkopaný). Podle ústní dohody jsem obýval horní patro a spoluvlastník přízemí. Kvůli dlouhodobým neshodám jsem se začátkem října minulého roku z domu odstěhoval a již jej od té doby k bydlení nevyužívám.
Kdyby byl dům celý můj, tak bych jej zazimoval, aby náklady byly minimální - ideálně vypustil vodu z ústředního topení, aby nezamrzla a občas bych přišel vyvětrat, případně nechal některé okno na ventilaci.
Se spoluvlastníkem se však nejsme schopni dohodnout na vyplacení mé ideální poloviny a ani mi nechce dovolit využít moji část k tomu, abych ji pronajmul třetí osobě, takže se budu muset soudit, jenže to může trvat i několik let.
Jak v tomto případě postupovat, když na mě spoluvlastník požaduje polovinu nákladů na otop a navíc ještě peníze za práci "topiče"? (Dům má jeden společný kotel na tuhá paliva, ve kterém se topí dřevem a dřevěnými briketami a společný plynový kotel, který ale není z ekonomických důvodů používaný.) Má na to nárok? Poslal mi odkaz na téma na tomto serveru:
https://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=…
podle kterého usuzuje, že ano. Já si však myslím, že je to jiná situace než v obytných domech i vzhledem k tomu, že nemáme dům oficiálně rozdělený na bytové jednotky. Je někdo schopen se k tomuto fundovaně vyjádřit?
Předem děkuji za odpověď.