Odkouření plynového kotle Protherm Tiger 24KTZDobrý den, mám v plánu pořídit v rámci rekonstrukce RD plynový kotel Protherm Tiger 24 KTZ, tedy v provedení turbo C, který bude umístěn v koupelně a není tedy jednoduše možné realizovat nový komín nad střechu. Provedl bych klasické známé odkouření kotle skrze vnější fasádu průměrem 80/100. Vím, že vyšla nová norma ČSN 73 4201(2010) a tato problematika se zpřísňovala. Nechci však po fasádě stavět ocelový komínek až kamsi nad střechu (ekonomicky náročné, nevzhledné, při časem uvažovaném zateplování nepraktické). Aby toho nebylo málo, ve vzdálenosti 2,1 m od fasády je další rodinný dům. V nové normě jsem našel toto:
Tento odvod spalin lze provést pouze v technicky odůvodněných případech (jako jsou stavební úpravy)
10.3. Spotřebiče na plyn se jmenovitým výkonem 7 kW - 30 kW (tento kotel má 24kW)
10.3.1 Spodní hrana vyústění nad okolním terénem min. 2 m
10.3.6. Nejmenší vzdálenost o sousedních budov se neposuzuje v případech, kdy je vyústění situováno výše, než jsou horní hrany otvorů oken, dveří, větracích mřížek apod., vč. střešních oken, vikýřů apod. protilehlé nebo přilehlé budovy. (Sousední RD nemá žádná okna na inkriminované fasádě)
Ostatní pásma na vlastní fasádě budou samozřejmě dodržena. Předem děkuji za nějaké info, pokud jsem si normu správně vyložil...