okno umístěné blíže k vnějšímu líciDobrý den,
stavební firma osadila okna do novostavby blíže k vnějšímu líci.
Jedná se o jednopodlažní zděný dům, cihla 440mm, bez zateplení. Trojskla se stavební hloubkou 88mm.
Jsem naprostý laik v tomto oboru ale po přečtení zdejších diskuzí mám obavy abych si do budoucna tímto nepřivodil nějaké komplikace.
Posléze jsem se dočetl že je vhodné v tomto případě osadit okna na střed ostění (případně blíže k vnitřnímu líci pláště) aby se co nejvíce zamezilo kondenzaci v oblasti napojení okna na plášť.
1) Chtěl bych se zeptat zda je toto uvedeno také např. v nějaké normě nebo doporučení. Nebo je to vždy zcela na stavební firmě, projektantovi a projektové dokumentaci? Můžu se proti způsobu osazení ohradit?
V mém případě způsob osazení oken, ochránění PUR pěny, parotěsně, paropropustně projektová dokumentace vůbec neřeší.
Bohužel se zřejmě jedná o klasický případ kdy jsem včas s firmou neřešil způsob osazení oken. Zjistil jsem to až bylo vše hotovo. Kvalitní okno, zřejmě špatně osazené pomocí turbo šroubů.
Dům mi staví firma na klíč a okna dodala a osadila firma jiná.
Aktuálně je hotová hrubá stavba a jsou osazená okna, viz foto v příloze.
Druhý dotaz je jak by jste tuto situaci nejlépe řešili vy?
Rád bych co nejvíce eliminoval (tepelný most/kondenzaci) špatným osazením oken. Uvažuji na exterierovou stranu rámu okna provést zateplení špalety EPS. Na stranu interiéru bych rád dodatečně vše utěsnil parotěsnou páskou.
Díky za radu a pěkný zbytek víkendu.
S pozdravem,
Viktor