podlahové topení/chlazení

Reklama
JZ Jícha Zdeněk @jicha.zdenek před 11 roky27.02.2013 11:53:00
podlahové topení/chlazení

Nový trend, který se prosazuje stále více. Navazuji na diskusi podobného tématu - snad se to zase nezvrkne v hádky.

Proč k prosazení dochází ? Důvodů je hned několik - stabilizace teploty v prostoru i u odlehčených objektů (dokonce i pasivního standardu), za poměrně malé peníze (cca 600,-/m2) máte topení i chlazení, nemůžete nastydnout, nízké provozní náklady zejména v kombinaci s tepelným čerpadlem (které umí topit i chladit), jednoduchá instalace, komfort, odlehčený prostor bez strašidel radiátorů.....

Každé zvýšení otopné/ochlazované plochy by mělo vést k nižší teplotě média a ve spojení s tepelným čerpadlem i k úsporám, ale že tomu tak nemusí být naznačím dále. V prvé řadě zde jdou proti sobě investiční náklady a náročnost provádění i následného užívání (např. nelze jen tak vrtat do zdi) oproti zmíněným úsporám. Rovněž záleží na skladbě konstrukcí - takovýto systém by měla doprovázet snaha o přesun těžiště izolačních vlastností k vnějšímu povrchu. Běžná povrchová teplota stěn v zimě je kolem 17°C u radiátorového systému a 19°C u podlahového systému. Tomu odpovídá určitý gradient ve stěně směrem k externí teplotě. Jestliže zvýším povrchovou teplotu stěny třeba na 24°C, posunu i zmiňovaný gradient a zvýším vyzařování a tedy tepelné ztráty takovéto stěny do exterieru. Pokud umístím izolaci k vnitřní straně stěny, mohu docílit rosného bodu příliš blízko vnitřního prostoru a ke vzniku kondenzace ve stěně - tím zhoršení tepelných vlastností stěny provázené ztrátami ale hlavně riziko vzniku plísní.
Sečteno a podtrženo - celoplošné topení oproti podlahovému je rizikové, drahé a ve finále nemusí být ani úspornější ani komfortnější. (Jinak moc se na takovém systému počítat nedá, snad jen důkladně optimalizovat skladbu obvodových stěn u profesionálů)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

51 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.