Měsíční hlášení pro OTEZ diskuse kolem administrativních úkonů, souvisejících s provozem malé FVE na střeše rodinného domku nebo vlastní provozovny se mi pouze potvrzuje již od počátku nabytý dojem, že jde ze strany státu o záměrné znechucení všech, kteří se do této výroby el. energie pustili.
Po počátečně přehnaně výhodných podmínkách pro provozovate stát aktivoval brzdný mechanismus, který však touto byrokracií hází do jednoho pytle všechny výrobce, včetně těch, kteří vůbec v tomto způsobu výroby nehledají své živobytí, ale snaží si pouze snížit odběr elektřiny z distribuční soustavy. Osobně provozuji na střeše svého RD FVE o instalovaném výkonu 3 kW a nevidím vůbec důvod, proč by mi ČEZ nemohl jednou ročně při vyúčtování mnou odebrané el. energie odečíst částku, rovnající se ceně energie mnou vyrobenou. Vše by pak šlo řešit pouze úhradou přepletku nebo nedoplatku měsíčních záloh, které tak jako tak platím. Hodnotu zeleného bonusu by si pak podle již dnes platného zákonu vyrovnal ČEZ s OTE. Celý tento neuvěřitelný
cirkus s výkazy na více státních institucí, včetně zálohových miniplateb s odkladem o několik měsíců by odpadl a FVE v domácnosti by se stala stejným zařízením jako je pračka, lednička, nebo televize. Občané i stát by ušetřili nejenom peníze, ale i spoustu času a nervů, které kolem této administrativní činnosti každý měsíc ztrácejí.
Požádal jsem proto v tomto smyslu o legislativní změnu MPaO a bylo mi odpovězeno, že se připravuje změna, která by zásadně tuto činnost malých výrobců zjednodušila, avšak s její účinností máme počítat nejdříve od roku 2014.