Ekvitermika a obehové čerpadlo v kotle JUNKERS

Rubriky:

Reklama
Ekvitermika a obehové čerpadlo v kotle JUNKERS

Dobrý deň,
už dlhšiu dobu hľadám riešenie problému s kotlom a obehovým čerpadlom. Pozorne sledujem diskusie na tomto fóre a snažím sa nájsť medzi nimi niečo, čo by mi pomohlo. Veľmi sa mi páčia vaše príspevky, no zatiaľ som svoj problém nevyriešil. Preto som sa konečne rozhodol, že tento problém popíšem a ponúknem vám ho do diskusie spolu s uskutočnenými pokusmi a návrhmi jeho riešenia. Dúfam, že spolu s vami nájdem nejaký spôsob, ako na to.

Základné info:
Mam kondenzačný kotol JUNKERS ZB 7-22 A23. K nemu je pripojený ekvitermický regulátor TA 250 s vonkajším čidlom a zásobník TÚV ST 120. Kotol je napojený cez anuloid do podlahového kúrenia s prídavným externým obehovým čerpadlom. Externé obehové čerpadlo je napojené priamo do zásuvky 230 V.

Cieľ – Znížiť spotrebu elektrickej energie vypínaním obehových čerpadiel, ktoré bežia nonstop
Obe obehové čerpadlá (vnútorné aj prídavné externé) bežia 24 hodín denne cca 9 mesiacov v roku počas vykurovacieho obdobia – teda keď je kotol prepnutý do zimného režimu, t.j. permanentný odber cca 2 x 70 W.

1. pokus o riešenie:
Chcel som to externé obehové čerpadlo napojiť paralelne k vnútornému čerpadlu, o ktorom som sa domnieval, že sa po istom čase po skončení ohrevu vypne. Vtedy som zistil, že aj toto vnútorné čerpadlo beží nonstop, teda aj keď sa voda vo výmenníku nezohrieva (v zimnom režime). Keď som kotol prepol do letného režimu (teda keď zohrieva len TÚV), relé toto vnútorné čerpadlo odpojí po niekoľkých minútach po skončení ohrevu.

Sústavný beh čerpadla pri Junkersoch sa na tomto fóre už viackrát riešil s tým, že nonstop funkcia nabieha pri vonkajšej teplote nižšej ako +5°C (protizamŕzacia fukcia). Na základe informácií získaným na tomto fóre ako aj z iných zdrojov som nastavil túto hodnotu protizamŕzacej funkcie na regulátore TA 250 na -5°C. Napriek tomu, že vonkajšia teplota bola v danom čase +15°C, čerpadlo bežalo nonstop aj v tomto prípade. Externý snímač teploty je v poriadku, regulátor TA 250 zobrazuje teplotu správne.

Kontaktoval som servisáka, ktorý tvrdí, že pri ekvitermickom režime sa vraj vnútorné čerpadlo nevypína a beží nonstop. Táto informácia je však v rozpore s informáciami z niektorých vašich príspevkov na tomto fóre.

2. pokus o riešenie:
V menu kotla 2.2 som sa pokúsil zmeniť typ regulátora z typu 3 na typ 2, teda vyradiť ekvitermiku, čo však kotol neumožní. Ekvitermika sa vypnúť nedá, pretože samotný kotol vie s akým regulátorom komunikuje a preto ani táto cesta nikam neviedla.

Otázka – Mal pravdu servisák a pri ekvitermickej funkcii obehové čerpadlo beží nonstop alebo nemá čerpadlo bežať nonstop a chyba bude niekde v elektronike?

Logicky by však obehové čerpadlo malo vypnúť po cca pol hodinke po skončení ohrevu. Vykonal som teda nasledujúci test.
Test:
Vonkajšia teplota +15°C, regulátor TA 250 stiahnutý na minimum. Kotol teda celý deň nezapínal ohrev, napriek tomu čerpadlo celý deň bežalo bez zastavenia.
Rada servisáka:
Vymeniť regulátor za obyčajný priestorový a ohrev TÚV spínať nejakými hodinami, čo mi však nepríde to najrozumnejšie riešenie.

Ďalšou možnosťou, ktorú beriem do úvahy je chyba v elektronike. Ak by teda bola vadná elektronika, otázka je, či by bola možná jej oprava. Nová doska vraj stojí cca 300 eur, čo je pri 7-ročnom kotle nerentabilný náklad, keďže všetko ostatné funguje správne.

Nakoľko som vyčerpal svoje nápady na vyriešenie tohto problému bez priameho zásahu do kotla, mám ešte dva návrhy riešenia, ku ktorým uvítam Vaše podnety a pripomienky.

Návrh 1 – snímať informáciu o potrebe zapnúť čerpadlo z ventilátora odťahu spalín
Najskôr ma napadlo snímať informáciu o potrebe zapnúť čerpadlo z ventilátora odťahu spalín. Toto však nie je jednoduché, lebo do ventilátora ide 5 vodičov:
- fáza (trvalo pripojené)
- nulák (trvalo pripojené)
- zem
- riadiace impulzy (0-6 kHz)
- výstup zo snímača otáčok
Z uvedeného vyplýva, že ak by som chcel brať informáciu z ventilátora, musel by som vyrobiť nejakú elektroniku, ktorá by brala informáciu buď zo snímača otáčok alebo z riadiacej frekvencie, čo je komplikované, ale elegantné riešenie, pretože ventilátor sa zapína ešte pred spustením horáku.

Návrh 2 – snímať informáciu o potrebe zapnúť čerpadlo z led diódy, ktorá indikuje zapnutie horáku
Druhý návrh je jednoduchší. Spočíva v snímaní informácie o potrebe zapnúť čerpadlo z led diódy, ktorá indikuje zapnutie horáku. Z tejto led diódy ľahko získame informáciu buď 0 V alebo 2 V. A táto informácia sa spolu s nejakou prídavnou elektronikou dá ľahko využiť na riadenie obehového čerpadla spolu s nejakým oneskorením jeho vypínania o cca 30 minút.

Toľko môj problém a návrhy jeho riešenia. Uvítam akékoľvek postrehy alebo nápady vedúce k vyriešeniu trvalého chodu čerpadla.

Príjemný deň.
Martin Vrabec

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.