Zateplení šumperáku

Rubriky:

Reklama
MF Martin Filip @martin.filip před 11 roky19.03.2013 17:59:00
Zateplení šumperáku

Dobrý den, chtěl bych se poradit s možností ohledně komplexního zateplení RD.
Máme šumperák starý 32 let, je v naprosto perfektním technickém stavu (omítky, střecha, okna, dveře, žádná vlhkost, atd..), ale už to neodpovídá dnešním požadavkům na energetickou náročnost. Samozřejmě jsou tam i místa, kde teplo přímo teče ven, jsou tam i potenciální problematická místa, kde se může srážet vlhkost apod. Prozatím je dům suchý, ale přes zimu se jen temperuje na nějakých 18°C a nebydlí se v něm, vlhkost je tam cca 35-40%.
Dům má přízemí z cihel CDm / MVC 20, tloušťka stěny 25 cm, patro je pak z tvárnic Armaporit 500/300/250.
Střecha je dvouplášťová ve skladbě od stropu – omítka na rákos + podbití, podkladní lepenka A400, skelná vata 5cm, prosátá škvára 5 cm, nad tím dřevěná konstrukce, bednění 2,4 cm, lepenka A400 a pozinkovaný plech. Střecha je v perfektní stavu neteče tam , žádná koroze, žádná vlhkost. Nevím, zda je provětrávaná nebo ne. Ale podle mě ne, na stranách nejsou vidět větrací otvory. Střecha nemá prostor na velkou vrstvu foukané izolace.
Vnější plášť má velký sokl a rohy obložené žulovými oblady cca 8 cm silnými, zalícovanými s omítkou. Je to zdroj obrovských úniků tepla, ale je to hezký z venku na pohled….
Moje představa o zateplení je taková, že se chtěl dostat na úsporu energetických nákladů min 60% a dosáhnout na maximální podíl dotace ve výši 50% v rámci Nová zelená úsporám. Je to ambiciózní a nevím zda se to povede.....

Představa je:
1) výměna oken - ideálně s izolačním trojsklem
2) zateplení fasády, ale bude mi srdce krvácet, když se bude zakrývat kamenný obklad
3) ideálně zateplení pultové dvouplášťové střechy, ale není uvnitř asi moc prostoru pro nějakou foukanou izolaci.
4) Případné zateplení stropu ve sklepě
5) výměna stávajícího 32 let starého plynového kotle za moderní kondenzační

Moje dotazy:
Jak zateplit plášť s ohledem na kamenné sokly – zda demontovat a dozdít např. Ytongem a pak teprve aplikovat zateplení nebo to nechat a aplikovat přes sokl.
Jak zateplit střechu? Četl jsem pojednání zde na TZB-Info o plochých střechác h a trochu mě jímá hrůza…
Dá se dosáhnout vytyčených úspor ? A za jakou cenu? Není lepší zateplit jen plášť a vyměnit okna a zbytek neřešit?
Děkuji za případně rady a nápady. V případě potřeby je možno diskusi rozdělit na dvě. dokumentaci mohu případně připojit. M.F.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.