polystyren nebo vata??Dobrý den,
již delší dobu se zabývám myšlenkou z jakého materiálu (systému) postavit svůj naprojektovaný dům. Minulý týden jsem byl na veletrhu v Brně, kde jsem samozřejmě sbíral cenné rady a zkušenosti, ale dle slov jednotlivých výrobců je klasicky to jejich vždy to nejlepší. Proto by mne zajímal názor někoho, kdo není zaujatý firemní strategií či ziskem z prodeje. Rád bych slyšel nějaký neutrální a věcný názor na pár dotazů.
1) cihla nebo ytong?
výrobci cihel ji jasně propagují a argumentují, že jde o čistý materiál, který naproti od ytongu nenasákne vodu a cihla dobře dýchá. Navíc je léta osvědčená a domy z ytongu prý tolik ne a navíc po zateplení prý plesnivý. U Ytongu zase tvrdili, že při testech s nasákavostí materiálu cihla zadržela až dvojnásobek více vody než ytong. Kde je tedy pravda?
2) zatepletní v cihle nebo na ní?
U jednoho "krámku" tvrdili, že je stoprocentně lepší zateplit budovu zvenku na cihlu protože překryjeme spáry cihel a tím nebude "žádný" prostor pro ztráty. Tam, kde propagovali zateplení již v cihle říkali: Tato cihla má mnohem větší zateplovací účinek, jelikož je zde izolantu mnohem víc, než při běžných vrstvách zvenčí navíc nehrozí promáčknutí jako u venkovního zateplení. Pro co se tedy rozhodnout?
3) vata nebo polystyren
Systém porotherm propaguje v cihlách nasypaný polystyren a samozřejmě jako vždy je to prý nejlepší. Heluz zase dává nsa vatu (prý propaguje přírodní materiály). Prý je to hlavně proto, že vata je minerální tj. přírodní a v kombinaci s cihlou zajišťuje ideální dýchání zdi.
4) omítka nebo síť, lepidlo a tahaná
kombinace předchozích možností je ve finále možno uzavřít buďto omítkou (třeba i lehčenou), která má údajně ideální vlastnosti pro dýchání zdí. Kdežto lepidlo se sítí a tahanou omítkou stavbu údajně uzavře a dýchání je fuč.
Dotazů je asi mnoho a těžko se na to odpoví pár řádky, ale je opravdu těžké se zorientovat mezi tolika názory výrobců, když vždycky ten jejich je ten správný :o(
Děkuji mockrát za rady....