přechody přes topení v podlazeDobrý den,mám na odborný portál dotaz.
Provádíme v zahraničí pro jednoho investora momentálně rozvody tras topení pro podlahové konvektory Isan.Rozvody jsou vedeny po betonové desce. Montážní firma dle projektu používá trubky WEFATHERM Stabi s hlin.folií.Používají originální tvarovky.Na přechody přes topení jsou položeny originální tvarovky.Topení je kříženo vrchem. Problém spočívá v tom,že investor požaduje originální tvarovky která jsou vedeny vrchem otožit o 180°aby byly vedeny spodem.Upozorňuji,že tím pádem se bude muset narušit betonová stropní deska možná až na vrchní armaturu. My jsme proti tomuto návrhu vznesli a montážní kazašká firma taky stanovisko,že je to s prominutím nesmysl. Podle doložených obrázků od firmy WEFA jsou křížení vedeny vrchem(i když na obrázcích je jen rozvod vody). Zákazník argumentuje,že v přechodech vrchem zůstane vzduchová bublina. Doplňuji ještě,že podlahové konvektory ISAN jsou napojeny na domovní stanice MEIBAS,kde je instalováno oběhové čerpadlo a jsou tam instalovány odvzdušňovací ventily.Myslíme si,že vzduchová bublina nemůže v přechodu zůstat.
Bohužel jsem nikde na internetu nenašel jestli má investor pravdu a přechody se dělají na topení ZÁSADNĚ!! spodem.Abych se přiznal doposud jsem takovéto konvektory neinstaloval. Může nám někdo na toto téma prosím odpovědět?