Větrání prvorepublikového bytu po výměně okenDobrý den,
chtěl bych se poradit ohledně větrání v bytě, který pochází z 20. let minulého století. Jak už jsem psal na jiném místě, budu měnit okna (stará špaletová za nová plastová) a větrání chci řešit i z důvodu používání plynových spotřebičů (průtokový ohřívač v koupelně a sporák v kuchyni). Budu potřebovat zajistit přívod vzduchu a chtěl jsem to vyřešit s co nejmenšími tepelnými ztrátami (vyhnout se narušenému těsnění v oknech, trvalé mikroventilace apod.). Lokální rekuperační jednotky jsem nakonec zavrhl (viz. https://forum.tzb-info.cz/107369-majitel… ), ale začal jsem uvažovat nad nějakými "obyčejnějšími" centrálními jednotkami.
1) Je možné používat v případě potřeby centrální rekuperaci v mírném "přetlaku"? Tzn. aby do bytu šlo víc vzduchu, než bude odsávat (počítám v tom okamžiku s menší účinností rekuperace, ale šlo by o nárazové používání) - kvůli dostatku vzduchu pro plynové spotřebiče, aby nedošlo k nasávání vzduchu z komína.
2) Znáte i nějaké jiné efektivní možnosti, než centrální rekuperační jednotky? Mě nic jiného nenapadlo..
3) V uváděné diskuzi mi Laďa Jaskva poradil jednotky HR 100R příp. Elair P1 - kterou z nich byste zvolili? Nevím, jestli uvažovat nad jinými typy - myslím, že pro mé potřeby bude stačit cokoli s účinností kolem 70% a víc - přes to, měl bych uvažovat ještě o nějaké další jednotce v podobné cenové relaci?
4) Zatím v kuchyni nemám digestoř, ale předpokládám, že při centrální rekuperaci na ni mohu zapomenout? A použít příp. jenom cirkulační digestoř..
5) Přikládám hrubý nákres bytu (obvodové stěny, dveře, okna) a z kupní smlouvy ofocenou výměru bytu (můj byt je č.8 - ten zvýrazněný, necelých 47 m2); do stropu mám 3m.
a) Uvažoval jsem, kam jednotku umístit a jako nejlepší místnost mi nakonec připadlo WC, odkud bych mohl táhnout relativně snadno rozvody vzduchu a napojit se na odpad kvůli případnému kondenzátu.
b) Kam až bych měl rozvody táhnout? Dveře do ložnice mám stále otevřené - stačila by jedna výústka v obýváku+kk s tím, že by se vzduch dostal skrze otevřené dveře i do ložnice? Nebo mám jednu trubku natáhnout až do ložnice?
c) Odkud nasávat vzduch? Když bude nasávání v koupelně, nenaruší se tím chod plynového "průtokáče"?
6) Pro pořádek - nepředstavuji si, že si z bytu udělám nějaký "NED", jde mi spíše o komfort bydlení po výměně oken - abych nemusel myslet na větrání, byl dostatek vzduchu pro plynové spotřebiče a nemusel mít strach z plísní ad.
Dotazů asi celkem dost, budu vděčný za odpověď na kterýkoli z nich. Díky, Martin.
editováno 9.10.2013 - problém s přísunem vzduchu jsem vyřešil výměnou a pořízením elektrokotle Ariston Velis (cca 27 cm hloubka, takže i v mé malé koupelně je místa dost, zabírá zhruba stejně místa jako vyřazená karma - až na výšku, elektrokotel je vyšší). S výměnou vzduchu zatím problém nemám (občasné větrání, navíc nemám utěsněné dveře na chodbu, odkud se také nasává vzduch), plísně se nikde netvoří, uvidím, jak to bude přes zimu.