Větrání prvorepublikového bytu po výměně oken

Reklama
Větrání prvorepublikového bytu po výměně oken

Dobrý den,

chtěl bych se poradit ohledně větrání v bytě, který pochází z 20. let minulého století. Jak už jsem psal na jiném místě, budu měnit okna (stará špaletová za nová plastová) a větrání chci řešit i z důvodu používání plynových spotřebičů (průtokový ohřívač v koupelně a sporák v kuchyni). Budu potřebovat zajistit přívod vzduchu a chtěl jsem to vyřešit s co nejmenšími tepelnými ztrátami (vyhnout se narušenému těsnění v oknech, trvalé mikroventilace apod.). Lokální rekuperační jednotky jsem nakonec zavrhl (viz. https://forum.tzb-info.cz/107369-majitel… ), ale začal jsem uvažovat nad nějakými "obyčejnějšími" centrálními jednotkami.

1) Je možné používat v případě potřeby centrální rekuperaci v mírném "přetlaku"? Tzn. aby do bytu šlo víc vzduchu, než bude odsávat (počítám v tom okamžiku s menší účinností rekuperace, ale šlo by o nárazové používání) - kvůli dostatku vzduchu pro plynové spotřebiče, aby nedošlo k nasávání vzduchu z komína.

2) Znáte i nějaké jiné efektivní možnosti, než centrální rekuperační jednotky? Mě nic jiného nenapadlo..

3) V uváděné diskuzi mi Laďa Jaskva poradil jednotky HR 100R příp. Elair P1 - kterou z nich byste zvolili? Nevím, jestli uvažovat nad jinými typy - myslím, že pro mé potřeby bude stačit cokoli s účinností kolem 70% a víc - přes to, měl bych uvažovat ještě o nějaké další jednotce v podobné cenové relaci?

4) Zatím v kuchyni nemám digestoř, ale předpokládám, že při centrální rekuperaci na ni mohu zapomenout? A použít příp. jenom cirkulační digestoř..

5) Přikládám hrubý nákres bytu (obvodové stěny, dveře, okna) a z kupní smlouvy ofocenou výměru bytu (můj byt je č.8 - ten zvýrazněný, necelých 47 m2); do stropu mám 3m.

a) Uvažoval jsem, kam jednotku umístit a jako nejlepší místnost mi nakonec připadlo WC, odkud bych mohl táhnout relativně snadno rozvody vzduchu a napojit se na odpad kvůli případnému kondenzátu.

b) Kam až bych měl rozvody táhnout? Dveře do ložnice mám stále otevřené - stačila by jedna výústka v obýváku+kk s tím, že by se vzduch dostal skrze otevřené dveře i do ložnice? Nebo mám jednu trubku natáhnout až do ložnice?

c) Odkud nasávat vzduch? Když bude nasávání v koupelně, nenaruší se tím chod plynového "průtokáče"?

6) Pro pořádek - nepředstavuji si, že si z bytu udělám nějaký "NED", jde mi spíše o komfort bydlení po výměně oken - abych nemusel myslet na větrání, byl dostatek vzduchu pro plynové spotřebiče a nemusel mít strach z plísní ad.

Dotazů asi celkem dost, budu vděčný za odpověď na kterýkoli z nich. Díky, Martin.

editováno 9.10.2013 - problém s přísunem vzduchu jsem vyřešil výměnou a pořízením elektrokotle Ariston Velis (cca 27 cm hloubka, takže i v mé malé koupelně je místa dost, zabírá zhruba stejně místa jako vyřazená karma - až na výšku, elektrokotel je vyšší). S výměnou vzduchu zatím problém nemám (občasné větrání, navíc nemám utěsněné dveře na chodbu, odkud se také nasává vzduch), plísně se nikde netvoří, uvidím, jak to bude přes zimu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.