Systém vytápění a větrání pro NED dřevostavbu

Reklama
Systém vytápění a větrání pro NED dřevostavbu

Dobrý den,

Celý večer trávím čtením tohot fóra jsem z toho všeho krapet zmaten . Plánuji realizaci NED dřevostavby a špekuluji nad systémem větrání, topení, ohřevu TUV, krbu...

Zkusím zde nastínit svoji představu a následně si na ni (dle mouder na tomto fóru načerpaných) zkusím i odpovědět. Budu velice rád za všechny případné názory, komentáře, ale i kritiku. Prostě se potrebuju dobrat pro mě uspokojivého závěru a nechci nic podcenit, protože investice je to nemalá a dlouhodobá.

Tedy k jádru pudla:
Stavba bude nízkoenergetická dřevostavba (do pasivního standartu se asi nevlezu - a ani to není mým primárním cílem. Tím je bydlet komfortně, za přijatelných investičních a ješte přijatelnějších provozních nákladech). Zastavená plocha domu 75m2, dvě plnohodnotná patra. Lokalita Brno.

Vytápění domu bych chtel řešit eletrickým podlahovým vytápěním, které je investičně velice přijatelné, vzhledem k izoloaci domu přijatelné i z hlediska provozních nákladů, komfortní a pro dřevostavbu se hodí i vzhedem k rychlému nástupu a útlumu teploty (dřevostavby mají oproti jiným stavebním systémům menší schopnost akumulace tepla).

Doplňkovým zdrojem tepla bude příležitostně používaná krbová vložka s externím přívodem vzduchu. Tím se dostávám k první polemice či otázce: Jak je to v kombinaci s centrální rekuperací? Něco jsem se na tomto fóru o této problematice dočetl, ale moudrý z toho nejsem. Když v krbu topit nebudu, tak mám mít v komíně klapku, co zavře vzduch? Z toho moc moudrý nejsem... Nebo co to vlastně udělá v kombinaci s centrální rekuperací?

Dále bych chtěl dům vybavit centrálním větráním s rekuperací. A teď: pasivní, kde může docházet k namrzání při nízkých teplotách a kdy celý systém efektivně (tedy účinně - viz polemika na tomto fóru o účinnosti pasivních rekuperačních jednotek) využívám tak cca 100 - 150 dní v roce? Avšak cena takového systému se dá pořídit za cca 100 - 120 tisíc kaček. Tedy dám sto táců za něco, co funguje tak, jak má jen čtvrt roku?

A nebo aktivní, která mi pomáhá v létě dům uchladit (zde je třeba opět upozornit na vlastnost dřevostavby týkající se tepelné akumulace - tedy v létě dřevostavby mohou trpět přehříváním - což lze do jisté míry řešit konstrukčně, např. stínící prvky, předokenní žaluzie atp. Ale nic není samospásné a opět se dostáváme k pojmu ,,komfortní bydlení za rozumné prachy) a ještě mi krapet přihřeje TUV (i když jen v létě). Avšak pořizovací náklady jsou oproti pasivní rekuperaci nezanedbatelně vyšší...

No a v případě volby pasivní rekuperace bych ohřev TUV řešil elektrickym kotlem cca 200l (jsme 4-členná domácnost). Ten je sice poměrně levná záležitost, ale tam zase naskakují náklady na provoz. Je tedy lepší si pomoct aktivní rekuperací a ušetřit nějaký provozní peníz tímto způsobem?

No a teď babo raď!!!!

P.S.: snad jsem vše popsal srozumitelně a popsal jádro pudla. A teď do mě .

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

105 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.