Vnitřního zateplení pomocí DapeŘeším vnitřní zateplení ložnice ve druhém patře v bytovém domě domě. Vnější zateplení není možné, neb předpokládám, že by se musela zateplit celá stěna a navíc by zateplení zasahovalo na sousední pozemek.
proč chci zateplovat: ložnice je v zimě velmi studená (to bych možná ještě překousl), stěna má silnou tendenci plesnivět a nedá se k ní postavit ani sebemenší komoda - problém je hlavně v rohu na jiho-západ, který je orientován do volného prostoru (viz náčrtek).
co chci zateplovat: zateplit chci v první řadu stěnu na západ (plná cihla 30 nebo 45 cm - nevím přesně) a spolu s ní pak i jižní stěnu s oknem (plná cihla 45 cm). Stěna na sever je již částečně zateplena z venku a částečně kryta sousední budovou (u této severní stěny je přiražena velká šatní dvouskříň, za kterou se plíseň neobjevuje - to je pro mne známka toho, že je jakž takž izolovaná).
jak chci zateplovat: vzhledem k výše zmíněné skříni, potřebuji, aby izolace byla co nejtenčí - cca 6-7 cm. Chci, aby mezi předstěnou a bokem skříně zůstalo ještě pár cm škvíra. Proto jsem zvolil zateplení pomocí folie Dape Arktik http://45950.w50.wedos.ws/tepelna-izolac… - skladba viz přiložený obrázek (původní zeď/vzduch/izolace/vzduch/SDK. Izolace kolem dokolola řádně přilepena - jako běžná parozábrana).
Teoreticky má tato izolace nahradit 7 - 10 cm polystyrenu (dle uváděného tepelného odporu mi to spíše vychází na 6 až 8 cm) - otázka je, jaká je realita. No jak jsem již psal, primárně mi nejde o nějaké závratné úspory, ale spíše dostat teplotu povrchu zdi nad rosný bod. Naopak si říkám, že čím horší izolace, tím se snižují i negativní důsledky vyplývající z vnitřního zateplení.
Za kritické místo systému považuji podlahu, ta bude (i s částí parket) "podsunuta" pod izolací a bude tedy ochlazována od obvodové zdi.
Je tato skladba zateplení OK? Existuje jiný (lepší) způsob, jak problém vyřešit? Díky za reakce