Zapeklitý problém

Reklama
Zapeklitý problém

Rád bych se podělil o zkušenosti s řešením zajímavého problému. Po několik let se mne nedařilo najít příčinu, proč pozdě odpoledne a navečer je někdy v domě cítit v nose něco jako "velejemný prach". Nebylo to pravidelně a přetrvávalo to i několik dní. Samozřejmě už pozdě večer ne ani během dne (už to bylo vyvětrané). Snažil jsem se to vypátrat čichem ale bylo to rozplizlé po téměř celém domě a směrovalo to jakoby k větracím odtahům. Nejprve jsem si myslel na začátku a konci topného období, že je to z radiátorů a tak jsem je přepečlivě čistil a nic. Bohužel i v létě mimo topnou sezónu to bylo ještě intenzivnější ale v některé dny vůbec. Postupně jsem utěsnil poklop na půdu, že jako mne navečer se tlačí jemný prach odtud. Nepomohlo. Následně jsem uzavíral různě průduchy ventilace s podezřením, že v době navečer se ochlazuje a opačně proudí vzduch (jakože proudí) a vynáší jemný prach. Opět bez úspěchu. Konečně je problém zjištěn a odstraněn. Způsobovaly to vnitřní okenní žaluzie. Na západ mám 5 oken, které se odpoledně zatemňují vnitřními žaluziemi, vždy když je slunečno. A ty žaluzie jsou přes den otevřené (vodorovná poloha) a když je zataženo se nezavírají a zůstávají to tou vypouklou stranou nahoru a tam se dobře usazuje prach. Na noc se obvykle zavírají tou vypouklou stranou dovnitř místnosti ale v době intenzivního žáru aby lépe těsnily, tak to vypouklou stranou ( s usazeným prachem) ke sklu . A zde je ten problém. Žaluzie zaprášené (to skoro ani není vidět) se docela dobře ohřejí a ten prach se uvolní možná i rozkládá teplem a pak tepelným komínkem mezi žaluziemi a sklem "odpluje " do místností. Samozřejmě občas to manželka čistí nějakým pérovým smetáčkem ale občas se na to zapomene a delší dobu je to bez povšimnutí. Pečlivé vysátí má úspěch na 100%. Je po problému. Sice už jsme podezírali i krátké záclony a častěji se praly ale také bez úspěchu. Tato souhra náhod (intenzivní slunce, a usazený prach) a jiných "nepravidelností" způsobila, že se nedalo vysledovat proč a kde ten problém vzniká.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.