Problem s kotlem na peletyDobrý den,
potřeboval bych poradit s následující situací nejlépe od někoho, kdo tomu opravdu rozumí:
starší rodinný dům, nezateplený. Byl dělán výpočet ztrát cca před 20-ti lety - cca 22kW. Dům má ústřední topení v ocelových trubkách, funguje samotíží.
Byl namotnován kotel Galmet KWP2 22 na pelety bez čerpadla. Problém je, že kotel běží stále v udržovacím režimu, protože ohřev otopové vody na cca 50 stupňů je po většinu času dostačující (až na tužší mrazy). Tím pádem je vysoká spotřeba (cca 50tis. za zimu). Navíc byl dům stále přetopen často i na 30 stupňů.
Situace byla reklamována a firma navrhuje přidat čerpadlo a třícestný ventil s dvěma okruhy - dům a kotel, aby kotel běžel při vyšší teplotě a do domu se bude upouštět teplo podle prostorového čidla. Tím se podle mého vyřeší problém s pracovní teplotou kotle a teplota v domě, ale ne spotřeba. Je sice pravda, že dávkování tepla do domu bude přesné, kotel poběží ve větší teplotě=větší účinnost, ale jakmile vytopí dům, zavře se oběh vody a kotel bude topit pouze do malého okruhu a po dosažení maximální teploty se stejně přepne do režimu udržení a tam bude tak dlouho, dokud nebude potřeba pustit teplo do domu.
Druhé řešení je pořídit plně automatický kotel s akumulační nádrží, což je varianta, kterou firma také navrhuje (Atmos D25P). Varianta se mi líbí, ale znamená to neúnosné vícenáklady. Rozhodnutí mezi variantami je na mě.
Je třeba ještě poznamenat, že dům není vytápěn celý a navíc je zateplený strop - reálné ztráty jsou menší než spočítané.
Co byste mi doporučili?
Jsme v situaci, kdy firma reklamaci nevyřešila, takže mohu požadovat vrácení peněz. (alespoň za kotel, instalaci atd.)
Díky za radu.