Vhodnost rekuperace pro rekonstrukciZdravím zdejší experty a nadšence. Právě začínám s rekonstrukcí stoletého rodinného domu (žulový sklep ze 2/3, jinak cihla) a když už se to tak sešlo, že se zrovna spustila i nová zelená úsporám, uvažuji i nad možnostmi, které nabízí. Především teď zvažuju, zda má smysl realizovat rekuperaci nebo ne. Cenově se díky dotacím dostává do celkem rozumých mezí (cca 30 tis.), nicméně, nebyl by to náš stát, kdyby v tom nebyly háčky. Nutným kritériem je dosažení maximální průvzdušnosti obálky budovy n50 <= 2,5 l/h. To je pro mne sice dost abstraktní hodnota, nicméně, chápu, že musí být podpora něčím podložena. Problém je, že tato hodnota je pouze zmeřitelná a tedy její splnění lze ověřit až po realizaci rekonstrukce, hlavně tedy zateplovacích a izolačních částí. Podpora pro oblast rekuperace je navíc navázána na podporu zateplování, musí o ně být požádáno současně a podle informace, kterou jsem dostal by případná nerealizace rekuperace (např. z důvodu nesplnění průvzdušnosti) vedla i k propadnutí žádosti na oblast zateplení. Tedy stojím před rozhodnutím, zda jít do rizika podání žádosti s možnými blíže neodhadnutelnými vícenáklady za dodatečné utěsňování obálky budovy, tak abych se vešel do limitu. Jít do rekuperace bez dotace se mi jeví jako ekonomicky nesmyslné.
Samotná rekonstrukce bude zahrnovat zateplení střechy, fasády až po žulový sokl, výměnu oken, izolaci podlah a další věci. V domě byla měl být do budoucna instalována krbová vložka, celým domem bude procházet sádrokartonová technická šachta. Co vím, jsou systémy rekuperace závislé na dobré vzduchotěsnoti, jinak neplní svou fuknci. Zde se obávám, že nepůjde ideálně odizolovat sklep od zbytku domu. Sklep je navíc vlhký a potřebuje odvětrávání. Má smysl za daných podmínek o rekuperaci uvažovat? Není to jen zbytečný risk bez jistého výsledku? Nerad bych vydal 100 tisíc za něco, co nebude správně fungovat a ještě kvůli tomu přišel o další peníze ze zelené.