Inteligentní dům - rekuperační výměník, ventilátoryDobrý den všem.
Prosím o radu. Budu svépomocí realizovat řízené větrání s rekuperací v rámci rekonstukce domu. Vzhledem k tomu, že dům bude "inteligentní" a tedy jednolivé systémy (vytápění, osvětlení, žaluzie, VTZ, atd.) budou řízeny nadřazeným systémem, mám dilema, jak toto vyřešit pro oblast VZT.
Konkrétně bych potřeboval pomoci s výběrem rekuperačního výměníku a ventilátorů (případně vhodné rekuperační jednotky). Jde o to, že budu řídit polohu klapek pro přívod vzduchu do jednotlivých místností (dle CO2), což mi samozřejmě bude přímo ovlivňovat tlakové ztráty a požadavek na průtok ventilátorů. Rád bych si tedy řídil otáčky vstupního ventilátoru na základě aktuální potřeby. Výstupní ventilátor by se přizpůsobil tak, aby byl zajištěn konstantní tlak v domě.
Otázky:
1. Doporučíte mi nějaký rekup. výměník + ventilátory (stačí do 300m3/h)? (očekávám, že něco ušetřím oproti digitální rekup. jednotce) ideální míry - nízká cena, nízká hlučnost, nízká spotřeba, vysoká účinnost výměníku. :-)
2. Je tato má úvaha správná?: Pokud vyreguluji vstupní a výstupní ventilátor tak, že tlak uvnitř domu bude roven tlaku mimo budovu, větrání je rovnotlaké. = spokojenost.
Jen doplním, že řízení "inteligentního domu" si budu řešit sám s tím, že veškeré regulace obstará aplikační logika, kterou budu moci dodatečně upravovat - tedy celý systém optimalizovat na základě provozu.
Předem děkuji
MF