Výpočet tepelných ztrát - a konečně v praxi

Reklama
Výpočet tepelných ztrát - a konečně v praxi

Jako již mnoho přispěvatelů na TZB, řeším výpočet tepelných ztrát mého 2G RD po kompletním zateplení vč nových oken a dveří; za účelem návrhu výkonů radiátorů nového topení + kotle.

Po několikáté bezesné noci a při prohledávání zdejších diskuzí - ve snaze jistit JAK SE TO kruci DĚLÁ - mi došla trpělivost a nainstaloval jsem program Univenta (zde někde někým chválený).

Dům je stavěn v roce 1964, kompletně podsklepený, 2 patra + obytné podkroví. Nosné stěny jsou z cihly+škvárové bloky v pásech po cca 1m (x rádků cihel, 3-4 řádky bloků). Obvodové stěny (45cm) jsou zatepleny šedým EPS 10cm. Střecha podkroví je SDK+minerální vata 20cm+záklop prkna na krokvích. Podlaha mezi nevytápěným sklepem a 1NP je zateplena 12cm EPS100Z. Taktéž podlaha mezi 2NP a podkrovím je zateplena 10cm EPS + 10cm URSA. Okna Ug=1.1W*m-2*K-1.

* Pro příklad uvedu místnost 4x4m v 1NP, výška stropu 2.5m :

1x okno 1.5x1.3m
2x ochlazované nosné zdi
1x příčka 15cm + vnitřní dveře
1x příčka 30cm
strop (s traverzami) : omítka+prkna+10cm URSA+prkna+5cm EPS+beton 6cm .... nad stropem kuchyně
podlaha (s traverzami) : PZD desky+12cm EPS+beton 6cm ...pod podlahou nevytápěný sklep 3/4 v zemi

celkový výsledek : Qc = 589 W
--------------------------------------

Mám zpracováno celé spodní patro, ovšem netuším, jestli jsem s hodnotami Qc (snad jsou to ty co potřebuji) v reálných mezích. Proto bych rád požádal Vás zasvěcené o názor či radu pokud tomu tak není.

Díky moc za Vaše komentáře !!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

43 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.