TZB-info - On-line kalkulačka úspor a…
*Výpočet energetických úspor a výše dotací je nastaven na původní program Zelená úsporám 2009. Výpočet je nadále vhodný pro hrubý odhad energetických úspor při zateplení obálky budovy.
Jako již mnoho přispěvatelů na TZB, řeším výpočet tepelných ztrát mého 2G RD po kompletním zateplení vč nových oken a dveří; za účelem návrhu výkonů radiátorů nového topení + kotle.
Po několikáté bezesné noci a při prohledávání zdejších diskuzí - ve snaze jistit JAK SE TO kruci DĚLÁ - mi došla trpělivost a nainstaloval jsem program Univenta (zde někde někým chválený).
Dům je stavěn v roce 1964, kompletně podsklepený, 2 patra + obytné podkroví. Nosné stěny jsou z cihly+škvárové bloky v pásech po cca 1m (x rádků cihel, 3-4 řádky bloků). Obvodové stěny (45cm) jsou zatepleny šedým EPS 10cm. Střecha podkroví je SDK+minerální vata 20cm+záklop prkna na krokvích. Podlaha mezi nevytápěným sklepem a 1NP je zateplena 12cm EPS100Z. Taktéž podlaha mezi 2NP a podkrovím je zateplena 10cm EPS + 10cm URSA. Okna Ug=1.1W*m-2*K-1.
* Pro příklad uvedu místnost 4x4m v 1NP, výška stropu 2.5m :
1x okno 1.5x1.3m
2x ochlazované nosné zdi
1x příčka 15cm + vnitřní dveře
1x příčka 30cm
strop (s traverzami) : omítka+prkna+10cm URSA+prkna+5cm EPS+beton 6cm .... nad stropem kuchyně
podlaha (s traverzami) : PZD desky+12cm EPS+beton 6cm ...pod podlahou nevytápěný sklep 3/4 v zemi
celkový výsledek : Qc = 589 W
--------------------------------------
Mám zpracováno celé spodní patro, ovšem netuším, jestli jsem s hodnotami Qc (snad jsou to ty co potřebuji) v reálných mezích. Proto bych rád požádal Vás zasvěcené o názor či radu pokud tomu tak není.
Díky moc za Vaše komentáře !!
Do tepelné ztráty větráním se musí započítat vždy větší hodnota z těchto dvou: 1) Ztráta infiltrací (přes spáry) 2)…
před 11 roky
Ten tepelný most mezi podlahou a stěnou můžete dost omezit pouze zateplením toho soklu, nejlépe pod úroveň zeminy.…
před 11 roky
Tak jsem to pročetl.. tato závěrečná práce má pro mne (bohužel) nepovzbudivý závěr - viz TZ vlivem tepelných mostů -…
před 11 roky
43 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení