Od jara procházím různé příspěvky o automatických kotlech. Vždy, tedy přes 40 let, jsme měli plechový kotel Dakon. Ten nynější a to je v pořadí za ty roky teprve druhý! už dosluhuje. Přemýšlím čím ho nahradit a jelikož už taky nejsem žádný mladík, tak uvažuji místo každoročního řezání dřeva, přejít na uhlí a koupit automatický kotel.
Líbí se mi novinka právě od Dakonu - Dakon FB2 Automat. Byla by u něj výhoda, že by se nemuselo předělávat připojení kotle které se nezměnilo a fakt, že jsem byl s tímto výrobcem celý život spokojen.
Ale rád bych si přečetl i názory jiných.
Jak jsem psal, zkušenosti s ním kvůli teprve započaté výrobě mít asi nikdo nebude, ale třeba se ozve nějaký topenář který ho už měl možnost vidět a mohl podle svých zkušeností posoudit zda má dobrou budoucnost.
Děkuji za případné příspěvky
Vlasta
Mám tento kotel cca. 9 let, tak třetí sezońu jsem si všiml koroze v násypce, drobet jsem to pobrousil a natřel…
já mám také nastavení ruční, mimo PID, ale když nechám násypku otevřenou, za 15 minut je barák plný kouře :-D a…
Restart kotle jste zkoušel?
Dobrý den. Děkuji všem za váš čas a snahu pomoci. Závada je vyřešena. Byl přerušený ovládací kabel z pokojového…
před 9 dny
Jinak ještě mě napadla jedna věc,teďka sem se byl podívat zase dole a najeďte na provozní nastavení-pokojový…
před 10 dny
Aha,takže koukám,že čtyřcesťák nemáte,tak v tom případě se držte toho,co vám radí pan Wolf a v menu ventilu nic…
před 10 dny
2710 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den. Dakon FB2 nám běhá už 10 let a nyní se objevila chyba "Neodpovídající ventilátor" a následně "Příliš vysoká teplota Mosfet". Vyměnili jsme kondenzátor v jednotce, vše OK.
Zatopili jsme, ale nemůžeme se dostat s teplotou přes 60. Nevíte co by to mohlo omezovat?
PH Petr Havelec @petr.havelecNevrátil jste jednotku do továrního nastavení?
Zdravím chlapi, nevíte někdo, jestli existuje nějaká možnost jen výměny displeje u modulu TECH ST 431n? Už podruhé dochází k mizení údajů na displeji. Jednou jsem řešil reklamací ještě v záruce, ale teď již jednotka není v záruce. Je tedy zajímavé, když jedu v menu nahoru nebo dolů, tak na některých položkách menu se údaje zobrazují a na některých není vidět vůbec nic. Díky moc za rady.
tak už se příčina všech problémů projevila naplno :-(, zítra mě čeká rekonstrukce násypky :-(, řeknu vám, strávit od 5 do 7 hod. ráno na Nový rok u kotle je skutečně zážitek
JS Jiří Sucharda @jiri.suchardaTak s něčím takovým bych se ani nechlubil . To není kotel, ale generátor na dehet. Asi jste hoření dlouho nekontroloval. Vlastně jste nechal uhlí sublimovat a vykrystalizovat na výměníku. Doufám, že až uvolníte cestu spalinám, že vám nevyhoří ještě komín.
Zdravím všechny, na fóru a prosím o radu. Na displeji řádící jednotky ST703 se místo hodnoty teploty spalin objevil vykřičník. Myslel jsem, že čidlo teploty spalin je špatné, ale když jsem se koukl na čidla do serv. menu, tak tam je teplota spalin uvedená a odpovídá skutečnosti. V čem je tedy chyba a nebude to mít vliv na PID regulaci?
Děkuji za rady
MO
MO Miroslav Ouředník @miroslav.ourednik617Restart kotle jste zkoušel?
Zdravím, topíme dakonem skoro 8 let a furt máme nějaký problém. Asi jako skoro všichni 🤔 vždycky jsme si s tím nakonec poradili, ale teď už došly nápady. Doma pořád klesá teplota. Kotel topí na 72st, stoupačka je vařící, ale od termo hlavice je topení vlažné (ventil otevřený naplno), ve spodní části a zpátečka studená. Zvýšili jsme rychlost čerpadla, efekt nula. Dnes vyčištěn filtr čerpadla, ale zatím se nezdá, že by to tím bylo. Nějaký další nápad, co s tím?
LC Lucie Chalupová @lucie.chalupovaNemáte zatuhlý samotný ventil na radiátoru (tenká tyčinka na ventilu radiátoru, na kteru tlačí termostatická hlavice)?
Nemáte radiátor zavzdušněný (povolit odvzdušňovací šroub a musí vytékat voda, ne foukat vzduch)?
Týká se tenhle problém jen jednoho radiátoru nebo více (všech)?
Jinak Dakonem topím 6. sezonu a po úvodním vychytání vhodného nastavení na naše podmínky si jej nemůžu vynachválit - problémy žádné.
Tak jdu zase s kůží na trh :-( a vím, že dostanu pěkně za uši :-D. Ale i tak. V první řadě bych chtěl poděkovat všem odborníkům a uživatelům, kteří se v tomto vláknu věnují těmto kotlům a pomáhají nám řešit tento poněkud nešťastně konstruovaný kotel, který bych raději viděl u kohokoliv jiného, než u mě doma :-(.
Jak jsem psal před cca 2 měsíci, letošní topnou sezónu jsem vyřešil peletami. ANO - pochopil jsem, že tento kotel není příliš dobře řešený na toto palivo, ale mám doma ještě 8 palet pelet a potřebuju jimi topit. I když to třeba nebude úplně jednoduché! :-(
Zatím až do tohoto týdne stačilo jednou za týden kompresorem ofoukat žebra a byl celkem pokoj, dnes ráno jsem však ucítil slabý zápach dehtu a tak jsem "šustil" dolů ke kotli a co jsem uviděl uvnitř byla docela silná káva :-(. Takhle vypadal kotel po cca 8 dnech od posledního pohodového čištění. Hned mě napadla závada na ventilátoru, ale nic nebylo v nepořádku, ventilátor funguje a žádné hlášení nikde. Ale jak jsem ho pustil na zkoušku na 100 % uviděl jsem, jak na cca 5 místech vychází z násypky kouř :-(. Celý problém bude tedy asi nejspíše prorezlou nádobou násypky (doteď jsem topil pytlovaným černým uhlím, které má poměrně vysoký obsah vody) a na straně kotle se odlepil velký kus vnitřní koroze a nádoba je netěsná. Tím pádem jde výkon ventilátoru sice z části do retorty, ale jde také kolem šneku do násypky, zvyšuje teplotu podavače a jestli jsem to dobře pochopil také zvyšuje riziko, že by se mohly vznítit pelety na zásobníku :-( :-(.
Během čištění bylo v kotli už tolik dehtu, že mj., došlo i k jeho zapálení a vyhoření, a to jak v prostoru vrchní části, tak i v komínové části.
Zítra mě nezbyde nic jiného, než nahodit záložní plynový kotel, vysypat plnou násypku a tu následně sundat a vyměnit minimálně spodní polovinu kotlové strany násypky :-(.
Ach jo :-(.
Dobré dopoledne, mám Buderus stejného typu, topil jsem nejdříve hnědým uhlím, pak několik let černým, polským, pytlovaným uhlím. Za ta léta trápení :-) znám všechny neduhy kotle a mám ho celkem dobře vyladěný a vychytaný. Před týdnem jsem přešel na dřevěné pelety, kotel krásně topí, má rozumnou spotřebu, jen se začíná (kromě studených částí - komína a ekonomizérů) zanášet dehtem :-(. Znáte prosím příčinu a mám se s tím smířit, nebo je na to nějaká rada? Ať už na topení, nebo odstraňování dehtu. Děkuju
JS Jiří Sucharda @jiri.suchardaKotel jede na stejných teplotách jako jel třeba na hnědé? Máte 4cv?
Dobrý den všem ,potřebuji poradit z jakého materiálu si mám zhotovit těsnění pod ventilátor. Jelikož jsem ho sundal (ventilátor) a předem sem neobjednal nové a teď těsnění nemohu sehnat. Děkuji
AK ales kucler @ales.kuclerVy máte ventilátor tlačný, který není nijak tepelně namáhaný. pro utěsnění ventilátoru jsem z nouze používal samolepící těsnící šňůru do dvířek krbových kamen. jsou různé síly a šířky. Použil jsem jí i na těsnění víčka čistícího otvoru na kouřovodu. Myslím, že by to mělo vyhovět.
Dobrý den,
prosím o radu. Podavač nepodava uhlí , myslil jsem že něco z motorem, sundal motor zapnul ho motor točí funguje.
Prohlédl jsem horák taky sundal násypku aby měl lepši přístup ke šneku , pod šnekem jsem objevil kus kovu který vypadá jako Velky šroub cca 10cm dlouhý. Nemůžu s tím kusem kovu hnut, nevím jestli tam není schválně navařený pro drceni uhlí ?
Chci vyndat šnek a zkontrolovat prostor podavače ale bohužel se šnekem nemůžu pohnut. Strižný šroub je v pořádku není přetrhnutý.
Má někdo zkušenosti s vyndáním šneku ? ( měl jsem info že stačí jen sundat motor a vytáhnout šnek )
Ten kus kovu co jsem našel pod šnekem musí tam byť ? ( fotil jsem ale na fotce nic nevidět )
Děkují všem za vaši rady. Kotel Dakon FB 2 Automat.
S pozdravem Petriík
TP Tomáš Petrík @tomas.petrik553Zdravím,
pod šnekem nesmí nic cizího být. Taky jsem v uhlí dovezl nějaký kus kulatiny a ten se mi tam šprajcnul. Střižný kolík bude ko, i když se tak netváří. Vemte kleště, určitě ho vyndáte. Pokud chcete vytáhnot šnek, násypka musí být prázdna. Vemte klíč, nejlépe očkový a hýbejte se šnekem nahoru, dolu. Musí povolit.
Před 14 dny jsem vypnul kotel, celou sezónu bylo vše v pořádku. Dnes jsem opět zapnul a asi po 3 hodinách provozu se objevila závada: Motor podavače stále jede a podavač podává uhlí.
Vypnul jsem kamna (i odpojil od sítě), zapnul, v ručním ovládání jsem vypnul a zapnul podavač – stále stejné. Když kotel zapnu, tak ihned motor stále jede (i když ještě program ani nenajede).
Prosím o radu, co s tím?
JK Jan Kobylka @jan.kobylkaAsi je slepené relé motoru. Ale do toho musí vrtat někdo kdo tomu rozumí. Práce třeba na 2hodiny a relé možná za stovku.
Dobrý den, již dříve jsem zde psal o problému vysoké teploty násypky který se sam vyřešil když jsem z pelet přešel na hnědé uhlí... Nyní řeším že kotel odmítá topit na teplotu vyšši než 69 stupnů.... A to jak v ručním nastavení tak v pid režimu... Kotel začal dehtovat... Nemáte někdo zkušenost co s tím prosím 🙏? Popřípadě kontakt na dobrý servis v okolí Jablonce nad Nisou? Děkuji
LN Libor Nagy @libor.nagyMá to málo vzduchu nebo studenou zpátečky. Zkontrolujte teplotu spalin a pokud není aspoň kolem 140stupnu, tak zkuste vyndat nástavec rotety a vyčistit to pod ním. Mě to pomohlo.
Dobrý den, kotel dakon fb 2 25kw jsem koupil s nemovitostí.....topím v něm peletami a hlavní problém je že předchozí majitel měl vypojené teplotní čidlo podavače které se 2 hodiny po natopení přehřeje a kotel se tudíž vypne.... Prosím o radu...
Dobrý den, nevíte náhodou, kde se dá sehnat odpovídající alternativní nový ventilátor pro FB 2 automat 25 kw, originál náhradní díl mi přijde docela finančně nákladný? Díky za reakci David
DL David Louma @david.loumaCo je na tom ventilátoru špatné? Jestli ložiska tak to dělá hluk a nechají se vyměnit. Jestli se nerozeběhne, tak to může být kondenzátor za 50 kč který se také nechá vyměnit. Hlavně musíte ověřit zda jde na svorky větráku nějaké napětí třeba v ručním ovládání v regulátoru.
Dobrý den mám problém s prohořením uhlí do podavače. Dával jsem nové těsnění pod násypku i pod víko násypky. Po cca dvou dnech tam mám teplotu 65 stupňů. Svíčkou jsem zkoušel těsnost a nezdálo se mi že by mi to někde foukalo. Normálně tam mám teplotu kolem 40 stupňů, kotel mám 5 let a zatím žádný problém nebyl. Prosím o radu Děkuji moc
AK ales kucler @ales.kuclerPříčina např.:
- hořák je dlouho v útlumu a palivo prohořívá do násypky
náprava: zkrátit interval podávání v útlumu
/edit/
Čím namazat (kluzné) ložisko šnekového podavače uhlí?
JK Jan Kobylka @jan.kobylkaNěco co obsahuje grafit.
kluci tohle tam nemám a nevím jestli to k něčemu dobré, funkční a potřebné https://dilyprokotle.cz/kotlove-teleso-f…
Zdravím všechny a chtěl bych se zeptat, dají se někde sehnat náhradní díly na tento kotel za rozumný peníz? Dávat za rotetu, vnitřní díl podavače a pár těsnění 15tkč se mi nechce.
LF Luboš Frank @lubos.frankAukro a bazary. Ta cena je rozumná pro všechny, kromě toho posledního v řadě. Ten to musí všem zúčastněným zaplatit. Jinak by to přeci nemuseli dělat.
Dobrý den, mám kotel Dakon FB 25 automat. Při poruše řídícího modulu Tech ST 702 z PID, došlo ke zmizení zobrazení Ventil 1,na kterém je vidět teplota zpátečky, venkovní teplota, otevření ventilu, atd. V provozním nastavení - ventil1 je registrace do které, ale neznám pěti místne číslo, které nemůžu nikde dohledat. Nevíte prosím někdo, kdo by to mohlo být? Na pokojovém displej Tech ST 280 nevidím teplotu radiátorů. Tricestny ventil, zůstal v otevřené poloze.
Ahoj,
mám Dakon FB2 25 kW, samostatný dvojpodlažní RD v nadmořské výšce 440 m.n.m., porotherm, vytápěná plocha cca 180 m2, kotlem v zimě ohřívám i vodu. Čtyřčlenná rodina.
Topím hnědým ořechem, teplota topení nastavená na 75°C, teplota TUV 60°C. Dvě čerpadla řízená ŘJ kotle, trojcestný ventil s teplotou otevírání 60°C. Používám PID s manuální korekcí podavače a vzduchu podle dané fůry uhlí, kterou vyladím pro co nejlepší hoření a množství sazí/popela vždy na začátku sezóny a pak nechám.
Nemám žádné problémy se spotřebou (cca 1 násypka za týden při venkovních 0°C a vnitřních 22-23°C), s množstvím popela (cca 1 kýbl popela na 11 kýblů uhlí), ani s nadměrným zanášením kotle dehtem či popílkem.
V diskusi se konzistentně a univerzálně objevuje rada vyměnit trojcestný ventil za čtyřcestný. Jakkoliv rozumím smyslu a účelu 4c oproti 3c, jaký konkrétní přínos by mělo předělání na 4c u mne?
Děkuju za relevantní odpovědi.
PP Petr Pohnán @petr.pohnan4cv umí udržet jak teplou zpátečky do kotle na požadované teplotě a co je ta hlavní výhoda umí řídit teplou do domu třena v rozsahu 40-75st. Nedochází k vypínání čerpadla PT a k chladnutí radiátorů a opětovné natápění na 75st. 4cv ventil drží teplotu vody na hodnotě která nepřetopí dům.
Jak vyčistit kotel od toho vypáleného dehtu. Předchozí majitel topil dřevem. Dakon Fb2 automat.
Děkuji
PM Pavel Málek @pavel.malekPodle fota to nevypadá zas tak strašně, důležité je mít dostatečně teplou zpátečku a topit trvale na 75 st. nevím ovšem jak máte kotel zapojený. Pro tento provoz je nejlepší zapojení s 4cv a k tomu Dakon musí mít ještě další řídící jednotku pro ten ventil.
Dobrý den, chtěl bych Vas touto cestou poprosit radu a vyjádření.. Topím Dakonem FB 2 Automat 25 KW. Starší nezateplený cihlový patrový barák. Zdí cca 45cm, střecha zateplena, plastová okna 3sklo i dveře. Vytápěná plocha celkem s patrem 240 m2. 12 nových deskových radiatoru, voda v mědi. Radiatory osazeny termostatickymi hlavicemi,referencni mistnost obyvak,osazen kohoutem naplno a regularorem TECH.Nastavena teplota 22stupnu na regulatoru Kotel napojen na jednoduchý manualně ovládaný trojcestný ventil. PID režim.Uhlí ledvice, denní spotřeba při těchto teplotách cca 50kg uhlí za den.(3-4 uhláky).Denne vynáším cca pulku popelníku. V mrazech spotřeba 70kg a celý popelník popela za den. Nastavená teplota 60 stupnu, snizeni teploty o 5 stupnu. Kotel prakticky nejde do utlumu. Jednou tydne cisteni kotle, je docela zanesene. Pridavam v priloze fota s nastavenim cerpadla,korekcni koeficienty a tydenni ovladani, jakto mám nastaveno.. Prosím o info, a případné rady jak lépe naregulovat.. Technik co u mne byl napoledy, mi dal teplotu na 80, snizeni teploty-20 a kotel byl stale v utlumu, musel jsem dat zase podle sebe. rodine byla zima.. Moc dekuji za pripadne komentare a rady..Chtel bych kotel optimalne nastavit a protoze vim, ze zde radu najdu obracím se na zkusenejsi.. Rad doplnim potrebne informace..Dekuji, s pozdravem Tomas
TA Tomáš Arnold @tomas.arnold-30 korekce podavače ... topíte tím nejnižším možným výkonem .. proto kotel nejde do útlumu
240m2 ... spotřeba je úměrná
manuálně ovládaný 3-cestný ventil ... a ochranu zpátečky kotel má??
60C .. je zoufalé nízká teplota kotle .... pokud má kotel ochranu zpátečky, tak ta při tak nízké teplotě kotle blokuje průtok do radiátor. okruhu .. a kotel se zanáší ...
---------
ps - změnil bych korekci podavače na -15 a zvýšil teplotu na 75C
Dobrý den přeji všem,
Kotel Dakon FB2 už mám několik let, pravidelně ho čistím se spalováním a popelem nemám žádný problém. Co mě trápí je ventilátor, už před časem jeden odešel do věčných větrů kde se už nemusí točit a teď začíná i ten druhý nějak blbnout.
Nemáte někdo náhodou odkaz na ventilátor který může být ekvivalent? Nový nebo třeba nějaký repasovaný kdyby byl náhodou problém s tím namontovaným, děkuji.
Vím že se to tady před časem řešilo ale bohužel odkaz nemůžu najít.
Děkuji moc za každou radu.
Frýdek-Místek
Petr
PK Petr Kubulus @petr.kubulusVentilátory v automatech nejsou překvapivě konstruovány na prašný provoz který se kolem automatu občas děje - manipulace s popelníkem, doplnění uhlí do násypky, čištění kotle apod.
Vesměs odejde ložisko u rotoru - po pitvě lze uvnitř nalézt černou vazelinu která byla původně bílá ... řešením je nové ložisko/ložiska + kutilské řešení = podložka tl. 0,5mm která zakryje ložisko lépe než to nic které tam chybí ....
Náhr. ventilátory se dají koupit za dobrý peníz zde:
https://kotly.com.pl/
Mám FB2 automat. Provoz je v PID režimu.
Jak změnit interval nebo dobu činnosti podavače (i když jedu v režimu PID)? V PROVOZNÍM NASTAVENÍ je nastaveno AUTOMATICKÝ PROVOZ PODAVAČE – ZAPNUTO.
V SERVISNÍM NASTAVENÍ jde jedině změnit 25 kW nebo 30 kW. Nic jiného nastavit neumožňuje.
V INFORMACI O PROGRAMU je uvedeno S.256.45.23 1.3.8 DA01 ST 702 NK V2 Z PID 25kW.
JK Jan Kobylka @jan.kobylkav menu je nastavení % pro podavač i ventilátor. do plusu i minusu. Ideálně přelouskat manuál https://www.dakon.cz/wp-content/uploads/…
Mám Dakon FB2 automat. Provoz je v PID režimu.
Na displeji se v místě pro STAV PALIVA V ZÁSOBNÍKU stále zobrazuje 0 %. Doplním uhlí a v základním MENU zmáčknu ZÁSOBNÍK PLNÝ. Stále zobrazuje 0 %. Nebo V MENU – PROVOZNÍ NASTAVENÍ zmáčknu ZÁSOBNÍK PLNÝ, nebo opět v PROVOZNÍ NASTAVENÍ zmáčknu PRÁZDNÝ ZÁSOBNÍK, ale stále se zobrazuje 0 %.
Jak „zapnout“ zobrazení stavu paliva?
V INFORMACI O PROGRAMU je uvedeno S.256.45.23 1.3.8 DA01 ST 702 NK V2 Z PID 25kW.
Dobrý večer, řeším u kotle problém s tím, že v manuálním nastavení kotel špatně hoří (jen půl hořáku, červený plamen, dehtuje a rychle se zanáší. I po seřizování různých hodnot na ventilátoru, podavači atd. se to nezlepšilo. Naopak v režimu PID kotel funguje správně, plamen je krásně bílý, hořák hoří po celém obvodu, ale výška plamene je abnormálně vysoká.
Koupil jsem dům již s tímto kotlem a topím první sezónu, takže nemám zatím příliš mnoho zkušeností. Poradil by prosím někdo, co vyladit v PID režimu, aby plamen byl cca 20 cm, jak je uvedeno v manuálu?
Moc děkuji.
Topíme hnědým uhlím, ořech 2
JK Josef Kučera @josef.kuceraPošlete tel.na kotel at atlas.cz zavolám, bude to podstatně rychlejší.
Vážení přátelé Fb2. Kotel už zase funguje . Přeji Vám krásné svátky a Lepší Nový rok. Hanuš.
MH Martin Hanuš @martin.hanusZatím jsem pročetl jen stručný návod - https://www.dakon.cz/wp-content/uploads/… a mám pro upřesnění 2 otázky:
- v systemu máte 1 nebo 2 čerpadla?
- chcete vypínat čerpadlo "do domu" ?? Proč ?
---------------------------
edit - něco málo o kalibraci:
- kalibrovat servo lze ručně nebo automaticky (chytřejší jednotky tuto funkci ani nemají)
https://forum.tzb-info.cz/127390-benekov…
Ahoj všem, mám dotaz ohledně problému, který se mi objevil na konci minule zimy. Z ničeho nic se mi začalo stávat, že se mi přeplnila rétora nespáleným uhlím, jako by podavač dávkoval příliš a samozřejmě v tu chvíli začal kotel neskutečně dehtovat. Když jsem vše uvedl do původního stavu a uhlí bylo krásně žhavé v celé retoře, opakovalo se to znovu. Náhodně jsem přišel na to, že když nechám pootevřená nejspodnější dvířka, tak se to již nestane. Po nějaké době říkám, to není možné, tak jsem je zavřel a stalo se to opět. Zimu jsem dojel s pootevrenymi dvířky popelníku a při jarní kontrole kotle jsem zjistil, že mám prorezlou nasypku a v její spodní části je díra na straně u kotle. Nasypku jsem opravil a říkal si, to bude určitě ono. Nebylo, teď jsem poprvé letos rozjel kotel a znovu to samé. Neporadil by mi někdo, kde hledat příčinu toho, že davkuje kotel příliš uhlí pokud jsou zavřená dvířka popelníku? Jedu normálně se zapnutým pidem a kotel mám asi 5 let a předtím se to nedělo. Děkuji moc předem za rady.
JR Jan Rotter @jan.rotterNejprve bych zkusil doladit pomocí korekce podávání uhlí a korekce ventilátoru. Je to v nastavení volby paliva (jak je hněde uhlí (vybráno - je u něj puntík) a pojedete dál, černé uhlí, pelety, korekce podavač, korekce ventilátor).
Uberte množství uhlí v korekci a případně poté přidejte vzduch, aby teplota spalin byla přes 100°C.
Ještě jde potom upravit v servisním menu, ale to bych nechal jako poslední možnost.
Na FB2 automat Dakon jsem při demontáži převodovky podavače uhlí, nechtě povytáhnul asi 2 cm taky šnek podavače. Teď mi nejde zasunout zpátky.
Musím vyprázdnit celý zásobník uhlí, vyprázdnit (vytáhnout) celý šnek a pak půjde šnek zasunout do správné polohy?
JK Jan Kobylka @jan.kobylkaNemám tento kotel, ale obávám se, že s uhlím můžete udělat leda nějakou škodu. Neznám důvod, proč demontujete převodovku nyní, ale mám za to, že pro správné namontování bude vhodnější uhlí ze zásobníku a podavače odstranit.
Poznámka: Určitě tam nemůžete šnek natlačit (takže s uhlím ho am leda "zašroubovat" - ale na to pozor).
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda se někdo setkal s tímto problémem. Jen popíšu zapojení, mám G221A, jedu dle PID regulace, mám regulaci teploty topné vody na zpátečce do kotle (3CRV) a mám ekvitermní regulace vody do radiátorů. Stalo se mi, že kotel přestal držet nastavenou teplotu na kotli (mám 67°C) a bez ohledu na tuto nastavenou teplotu dále topil a přetápěl (ventilátor a podavač se dále točil). Správně by měl kotel snížit výkon, případně jít do útlumu. Zároveň, když byla místnost natopena (prostorový termostat hlásil, že je v místnosti dosažená teplota), kotel dále topil.
Dotaz: je to na servis (např. výměna řídící jednotky)?
Jenom poznámka, nikde se nehlásí žádná chyba, všechna čidla ukazují teploty, vše se točí, vše funguje....
ML Martin Litner @martin.litnerJak kotel, tak směšování do domu řídí jeden regulátor a nebo je kotel samostatně a řízení podle ekvitermu a pokojového termostatu rovněž se samostatným regulátorem?
Máme už čtvrtý den ve sklepě vodu. U kotle Dakon FB2 je potopený motor podavače uhlí i motor ventilátoru. Až voda opadne, stačí nedemontované motory nechat několik hodin vyschnout? Nebo je každopádně musím demontovat (zatím nevidím jak), komplet rozebrat a vysušit?
Dobrý den,
máme doma kotel Buderus G221A. Na kotli se nám objevuje hláška nekomunikující ventilátor a kotel se odstaví. Po "odkliknutí" hlášky se kotel zas rozběhne a funguje normálně. Takto zhruba 4x, 5x za den. Vyměnili jsme celý ventilátor a komunikační kabel od ventilátoru do řídící jednotky. Problém stále trvá... Nemá s tím někdo zkušenost?
Děkuji
PV Petr Všetečka @petr.vseteckaZkontroloval bych připojení kabelu v řídící jednotce - povolené šroubky, viklající se připojovací konektor, málo utažené vodiče v rozvodné desce apod.
ps: nemám váš kotel, ale detailně znám konstrukci ventilátorů WPA06 a 117 kde je kromě elmotoru jen kondenzátor, takže se nic "dalšího" elektrického pokazit nemůže
Ahoj ve spolek, měl bych dotaz... U ikony ventilatoru se mi zobrazuje vykřičník a přesto že podle ukazatele točí třeba na 60 %tak v reálu jen bzuci a netočí se... Musím ho roztočit přes ruční ovládání... Přes test ventilatoru naběhne hned a displej píše OK... Topim s tím první sezónu tak se pořád seznamuju
TB Tomáš Bejblík @tomas.bejblikPo rozsvícení vykřičníku se mi kotel odstavil. byl to vadný kondenzátor v řídící jednotce.
Ahoj ve spolek, měl bych dotaz... U ikony ventilatoru se mi zobrazuje vykřičník a přesto že podle ukazatele točí třeba na 60 %tak v reálu jen bzuci a netočí se... Musím ho roztočit přes ruční ovládání... Přes test ventilatoru naběhne hned a displej píše OK... Topim s tím první sezónu tak se pořád seznamuju
Ahoj, prosím kupoval už někdo zásobník, nasypku na uhlí na FB 2 automat? Prosím nějaký odkaz, nedaří se mi najít. Dekuji Vráťa
VC Vráťa Chmeat @vrata.chmeathttps://dilyprokotle.cz/125-horak-zasobn…
Máte někdo zkušenosti s mosteckým uhlím?
Já teď topím bílinu, ale ta je skoro o stovku dražší než most, ale na druhou stranu to hoří dobře s relativně malým zanášením, tak bych si nechtěl přivodit nějaký problém.
LF Luboš Frank @lubos.frankMostecké jsem odzkoušel n zplynovacím kotli a zmámí, chudák, si ho nakoupil pomalu na celou zimu. Zkušenosti: více popela, více sazí, o něco vyšší výhřevnost. Shrnutí: Za méně peněz více práce okolo kotle. Na Energoportálu je toto rozebráno i u topení v automatech. Každopádně to je citlivější na seřízení a to ve všech provozních režimech a i tam (v automatech) je více sazí. Nedočetl jsem se, že by se to dalo odstranit přidáním vzduchu.
Dotaz na všechny uživatele, zkoušel někdo z Vás měřit skutečnou teplotu na trubkách pomocí kontaktního teploměru? Já mám na kontaktních teploměrech o cca 5°C méně než na řídicích jednotkách.
Jak jsem slíbil, přidávám několik fotek mého kotle po 5 dnech od čištění (cca 1,5násypky) při současném provozu s 4CV na teplotu 65°C. Dříve (s termostatickým 3CV) vypadal po 5 dnech jako na fotkách pana Suchardy níže (zároveň přidávám i jednu fotku).
A trochu o spotřebě elektřiny - já mám spotřebu cca 40kWh za měsíc (kotel, řídící jednotka 4CV, 2xčerpadlo).
LF Luboš Frank @lubos.frankDobrý den. Takto to nemam zanesené ani po 2 týdnech provozu bez čištění. Kvalita uhlí určitě rozhoduje. Taky jsem si všiml že k zanášení kotle přispívá příliš suché uhlí (i k nižší výhřevnosti).
Ještě se mi povedl jeden fígl´zlepšovák´: dostal jsem hrubý vysokopecní KOKS. Normálně nehoří ale narovnal jsem ho na rošt, místo šamotových desek. Plamem jej rozžhaví do ruda. Krásně v něm dohořívají plyny a saze. Velmi pomalu odhořívá a při větším čištění (po 2 – 3 týdnech) jej vyjmu, trochu z něj odrhnu popel a vložím zpět. Velmi malé kousky které se odlamují hážu do násypky. Za tuto sezónu jsem zatím doplnil kýbl.
Přidám ještě jeden tip na úsporu uhlí. Z roxoru jsem si svařil jednoduchý rošt tak aby pasoval na hořák. Po vložení na hořák, příležitostně spaluji dřevěné odřezky (suché!). Pak rošt zase vyjmu. Jde to v pohodě za provozu.
Něco k tomu zanášení a čištění. Čištění kotle + vynesení popelu + nasypání uhlí zabere cca 30min za 1 násypku, a proto si myslím, že věnovat kotli 1x až 2x za týden tuto péči není zas tak velká práce.
Chlapi nevíte prosím, kde se dá nejlevněji koupit katalyzátor případně z čeho je vyrobený?
JS Jiří Sucharda @jiri.suchardaRozhodně to není normální železo (nejde vařit). Řekl bych nějaký kovový materiál nebo nějaká slitina. Je to dost tvrdý.
Levně ho asi nikde neseženete, protože je to součástí kotle a nevím proč by se to někdy muselo měnit.
Dobrý večer, pečlivě sleduji toto vlákno a hodně jsem se ze všeho poučil. Jako většina zde jsem se nechal nachytat na litinový kotel, ale na druhou stranu po několika úpravách už jsem docela spokojený uživatel. Jen mě trápí to čištění. Kotel čistím velmi pečlivě (opravdu všechny mezery mezi žebry), ale vydrží takto čistý jen pár dní. Na fotografiích vidíte, jak kotel vypadá po cca 14 dnech provozu. Je fakt že na čistění stačí pouze košťátko, vysavač a štětka, ale i tak si myslím, že toho prachu (nebo sazí) je tam stále docela dost. Druhou sezónu topím černým pytlovaným uhlím (26 MJ, 8 % popelnatost, 1,2 % vlhkost, síra 0,6 %) a v popelníku jsou opravdu jen velké tvrdé kusy strusky. Topím ručně (mimo PID), mám 3 c ventil + kotlové čerpadlo a k tomu 4 c ventil s elektro pohonem řízený polskou řídící jednotkou ST 431N a čerpadlem Grundfoss. Kotel Buderus je řízený ST 702.
Parametry:
teplota kotlové vody 65 C, kolem nuly 68 C, v mrazech 72 C
čas podávání 8 sec.
prodleva podávání 35 sec
útl. režim 14 sec
prodleva v útl. režimu 30 min.
ventilátor 36 %
teplota spalin cca 115 C
zpátečka 65 C
spínání čerpadla kotle 40 C
teplota podavače 50 C
hystereze 2 C
Myslíte si, že by se dalo něco udělat s těmi sazemi?
JS Jiří Sucharda @jiri.suchardaSaze znamenají málo vzduchu, pozor přidávat po 1% ideální třeba po vyčištění, bude vidět jak se to zanáší po změně. Černým jsem nikdy netopil, ta škvára je ale hrozná. Kolik stojí 1q černého baleného to bude ranec ne. Nechal bych tam těch 72 trvale, mám plecháč a zadní výměník čistím jednou za měsíc max 5 mm povlak, v předu to shrnu častěji ale to je minuta práce.
zdravím vás. Aktuálně řeším závadu, že kotel přes noc nespadne do útlumu i když ho vyvolam ručně tzn odpojim termostat a snížíme pozadovanou teplotu UT tak sice do útlumu spadne ale stále běží cerpadlo UT a po chvilce se opet rozjede a drží nastavenou teplotu i přesto že je termostat odpojený.
Po par peripetiích se sroubem šneku, po dvou letech odešel ventilator po třech jednotka ta je aktuálně jen rok stará letos před zahajenim topné sezony slepené rele ventilatoru před mesicem opět ložiska na ventilatoru a k tomu ten vlastni život co to žije během spalování. Někdy je kotel čistý 20 dní jindy musím po 4 dnech čistit. Uhlí Bílina.
Diky za reakci na aktuální závadu
VW Viktor Wagner @viktor.wagnerChtělo by to nějaké čísla ..
.. nespadne do útlumu a běží čerpadlo - jste si jistý že to tak máte/nemáte nastaveno?
.. šroub šneku - ano může se stát, že se střihne i když jen na supertvrdém uhlíku který nenajdete ... doporučuji kupovat uhlí včas - v květnu - uhlí pomalu degraduje a křehne
.. ventilátor - všichni máme na kotlech ty polské a používají je všichni výrobci kotlů nejen u nás - doporučuji po roce ventilátor zdemontovat a profouknout kompresorem
.. čištění - malý litinový výměník je dobré proplachovat non-stop v kotlovém okruhu čerpadlem - bez 3cv, ale s 4cv; rovněž kotlová teplota by neměla spadnou pod 70C
---------
ps: noční útlum je záludný, Ing. Trčka doporučoval snížení teploty jen o (tuším) 3-5C
Závada = na Dakon FB2 automat stále běží motor podavače uhlí.
Prosím o radu. Motor podavače uhlí stále běží, i když přepnu na displeji na ruční ovládání. Nevím, jestli je na řídící jednotce reset, tak jsem kotel vypnul vypínačem, zapnul, odpojil od sítě, připojil k síti – motor podavače stále běží. Motor podavače se zastaví, když jej odpojím od řídící jednotky. Všechny ostatní funkce kotle fungují normálně. Děkuji.
Kobylka
Vážení nevíte prosím náhodou někdo číslo ložiska do ventilátoru RVC13A bez klapky do FB2 Automat? Děkuji a pokud má někdo zkušenosti dejte vědět. Dík Martin Hanuš.
MH Martin Hanuš @martin.hanusJsou tam dvě ložiska 608ZZ
Stále se tu řeší nastavení bez PIDu, ale nevím proč. Já zkoušel obojí a můžu říci, že pokud je PID dobře doladěný pomocí korekcí, topí skvěle a na spotřebu srovnatelně jako bez PID. Já mám FB2 25kW a vytápím cca 150m2 cihlového nezatepleného domu a nyní mám průměr cca 12kg/den. Ale je pravdou, že jsem musel kromě korekcí šáhnout do servisního nastavení a ubrat i tam množství uhlí, protože mínusová korekce o 30% nestačila a bylo ho tam stále moc a sazelo to. Provozuji ho 5. sezonu a po spoustě dolaďování a nastavování jsem v letošním roce vyhodil termostatický třícesťák a nahradil čtyřcesťákem a přidal druhé čerpadlo. Byla to investice jen k dobru. Menší spotřeba, lepší tepelný konfort, minimální zanášení (stačí vysát vysavačem jednou za 14dní oproti velkému čištění každý týden před tím), jeden popelník jemného popela z jedné spálené násypky (což je cca polovina než před tím). Zatím nejsou mrazy, tak se ještě uvidí, ale takové jako před tím, abych čistil kotel v mrazech po 5 dnech to určitě nebude.
LF Luboš Frank @lubos.frankZdravím budu trochu reagovat na váš příspěvek mám kotel Kovarson a budu topit 4 sezonu zatím netopím venku svítí a ráno je doma 21st. K tomu nastaveni že nestačí korekce tak to je divné jak máte nastavený větrák že se vám ten kotel tak zanáší popílkem. Já to čistím v sezoně jednou za měsíc a na zadním výměníku je jen slabá vrstva popílku trochu více je v rouře do komína stačí silonový kartáč a vysát, v komíně nic. Zkoušel jsem uhli jak most tak bílinu ten most je podle mě nutno přesně nastavit bílina hoří podstatně lépe proto ji výrobci doporučují. V PIDu to lidem dost zlobí a jsou z toho nešťastní po přepnutí do manuálu a nějaké radě to v klidu rozjedou. Do zásobníku dám asi 140 kg uhlí stačí na týden vyberu dva popelníky je dost malý. S tím 4c máte pravdu topenáři to moc nechtějí dělat lidem řeknou to by bylo moc drahé a lidé tomu věří proč ne, přeci si pozvali odborníci.
Máte někdo zkušenosti s tím, když do zásobníku k uhlí přihodíte pár lopat drcených suchých větví ze zahrady? Dřevo je z drtiče, který drtí větve o průměru až 40 mm. Projde dřevo a nepoškodí šnek (pojistný kolík)?
JK Jan Kobylka @jan.kobylkaDřevo tvoří klíny které Vám vyleští šnek do stříbrna ... osobně nedoporučuji.
Delší dobu jsem tu nebyl. Ale od poslední návštěvy zde jsem neřešil žádný problém, kotel šlape dobře. Narazil jsem ale na stránkách dakonu na možnost aktualizace firmwaru řídící jednotky a jelikož už mám novou jednotku s USB portem, tak jsem včera vyzkoušel aktualizovat. Trochu se změnilo zobrazení hlavní obrazovky, nevím jestli bude i nějaká změna u spalování, každopádně kotel jede.
Zde je odkaz na nové FW pro jednotky a další příslušenství, včetně jednotky ventilu ST-431: https://www.dakon.cz/pro-servisni-mechan…
KM Karel Matějka @karel.matejka451je nutné jednotky znovu nastavit, nebo si pamatují?
Zdravím vážení přátelé,ti z vás,kteří mají kotel zapojen přez čtyřcestný ventil a ovládají ho modulem tech st(cs)431n,popřípadě tech csi1(jeho novější nástupce),tak mam pro vás perfektní zprávu. Jde o tu otravnou kalibraci ventilu,která probíhá každé dva dny a vypustí horkou vodu z kotle a ochladí vratku. Tech controlers vydal novou verzi softveru pod označením 3.2.1. která umožňuje u kalibrace místo otevření ventilu,jeho zavření. Funguje to bezvadně a už vám to v těchto teplejších dnech nerozhodí teplotu za ventilem,já osobně už mám tuto verzi nainstalovanou cca 14 dní a nemám jediný problém a vřele doporučuji. Jinak u modulu 431n to musí bejt ta novější verze,která má usb.Ty starší verze tohoto modulu usb nemají,takže soft není jak nahrát. Jinak nevím,jestli Tech už dal soft na svoje stránky ke stažení,ale je tam popřípadě tel. kontakt.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkDobrý večer .Pokud by jste někdo věděl jak odstrani kalibraci u modlu ST 61 v-4 ovládání 4cestky byl bych moc rád. Dík Hanuš.
Dobrý den pánové, mám Buderus Logan (identický kotel) a musím s poděkováním kvitovat, že díky této diskuzi jsem se nejen hodně naučil, ale že se mi výrazně snížila spotřeba, údržba, čistění a apod. Prostě samá pozitiva. Za dobu co kotel mám jsem prošel několika fázemi a dnes mám asi v podstatě podstatné věci vychytané - tedy doplněný čtyřcestný ventil s další polskou regulací, odhlučněný podavač, venkovní nerezový komín cca 7m, rozebraný a přetěsněný celý kotel apod. Nemám jen regulaci tahu. Díky vašim zkušenostem (leckdy pěkně hořkým) mám snad zcela vychytané spalování s PID i bez PID hnědého uhlí a pelet a letos jsem se zase po určité době vrátil k černému pytlovanému uhlí, dříve Ridepal, dnes polsko https://www.castorama.pl/produkty/instal…
Zatím zkouším topím v PIDu, ale není to ono, jsou sice silné mrazy, ale poměrně vysoká spotřeba (50 kg/den), dost prachu v kotli aale hlavně v retortě poměrně nízká hladina uhlí :-(.
Mohu prosím někoho požádat o sdělení ručního nastavení (PID OFF) na černé uhlí? Děkuji za odpověď
Dobrý den , kotel mám 6let zatím žádný technický problém jedu v PID ventilátor korekce mám na 0 podavač korekce na +5 ještě se mi nestalo že mám špatně spálený uhlí (Ledvice).
Jeden problém tu ale je a to zanášení kotle sazemi zkoušel jsem spoustu vychytávek až letos jsem nainstaloval odtahový ventilátor spali s regulací otáček no a super zanášení kotle je tak o 50% méně teplota spali od 140do180 a spotřeba uhlí tak o 10% méně pro určité kotle se tento odtahový ventilátor přímo doporučuje ještě by bylo dobrý ho zapojit paralelně s ventilátorem co jde do hořáku ale nevím jestli to zvládne řídící jednotka nejsem elektrikář. Tím že je kotel delší dobu čistý chodí úplně jinak.
AJ Antonin Jalovec @antonin.jalovecZajimavé ... - všichni máme/instalujeme dodatečně regulátory tahu abychom snížili vysoký tah komína, jen Vy to děláte naopak .. :-)
A proto se zeptám na 3 věci:
- máte trvale spuštěné kotlové čerpadlo ??
- jakou máte teplotu zpátečky ??
- zkoušel jste v PIDu dát korekci ventilátoru do PLUSU, resp. až na max. ???
Díky.
Dobrý den, doufám že to tady píši správně.
Mám doma Dakon FB02 automat, a kotel mi začal "čmoudit" už i palivo se zdá málo spálné, jedu v režimu PID a nastavení mám -30% paliva, když ho snad nespálí tak ho uberu ne? pořád to není tam jemný prášek.
Topím hnědým uhlím ořech 2 - do automatu.
Ventilátor mám nastaven taky v mínusu -10% a nemůžu najít pořád optimální nastvení, když mi vypne termostat tak kotel skočí do režimu útlumu ale ohniště je příliš velké.
Teplota spalin do komína je přes 230 stupňů.
Při mrazech mi násypka vydrží 2-3 dny, jinak 5 dnů a jaro-podzim 5-10 dnů.
Prosím o radu jak nastavit kotel, pokud znáte nějakého odborníka co mi poradí budu rád a určitě ten výjezd mu zaplatím.
Frýdek-Místek
PK Petr Kubulus @petr.kubulusNo ja si nejsem uplne jisty ale u paliva - znamena vice mela by se minusem zkracovat prodleva mezi prikladanim ale uplne jistej si nejsem. Pak teplota spalin 230 je fakt dost mate tam vlozeny vsechny omezovace? ja mam ted kolem 100 a kdyz natapi tak 150cca a zatim co jsem zjistil tak na kvalitu spaleni je kolet haklivek na uhli provozu fb2 treti sezonu a porad hledam dodavatele od kteryho je uhli ok spaleny s minimem popela az ted jsem snad nasel
Dobrý den jsem asi jeden z vás kteří vlastní automatický kotel, ja mám Buderus Logano G221 je to vlastně dakon FB 2 po 3 sezoně spokojenosti s tímto kotlem jsem byl zaskočen hláškou na displeji příliš vysoká teplota - mosfet, tak jsem tady vyčetl, že nejsem jediný, a doslechl jsem se že jediný kdo mi pomůže naní firma která kotel vyrábí, ale jistý už zde zmiňovaný p. GLASER na stránkách koteljede a tím bych mu chtěl poděkovat za vás všechny co nám pomohl firma co tyto kotle prodává by mu měla poděkovat, za to vše když je zima a on to během 30 až 40 min opraví a tímto mu ještě jednou děkuji,,, koteljede,, jak hodinky. Díky obraťte se na odborníka je to profík
JS Josef Sadílek @josef.sadilekKdo bude mít stejný problém rád pomůžu příliš vysoká teplota Mosfet tel:721072839
Dobrý den,
Potřebují na kotel FB automat přidat malý okruh (Regulace 4cestného ventilu,Servopohon,4cestný směšovací ventil,Oběhové čerpadlo elektronické) a všechno co k tomu potřeba, aby jsem mohl topit na kotli aspoň na 65 C a do radiátoru mohl nastavit třeba 40 C.
Prosím poraďte někoho kdo to dokáže zapojit a zprovoznit. Jablonec nad Nisou.
Servisaci z Dakonu nemají čas.
Děkují.
TP Tomáš Petrík @tomas.petrik553Zdravím
Ten uvedený materiál v závorce odhaduji na 12t. A topenáři co něco umí
v zimním období asi neseženete moc snadno. Asi jsem neporadil jen poznámka topit v AK na 65 C je asi málo. Zkuste Višňová u Frýdlantu tel.606349533 chlapi dělaj dobře kolik mají práce nevim.
Dobrý den,
Potřebují na kotel FB automat přidat malý okruh (Regulace 4cestného ventilu,Servopohon,4cestný směšovací ventil,Oběhové čerpadlo elektronické) a všechno co k tomu potřeba, aby jsem mohl topit na kotli aspoň na 65 C a do radiátoru mohl nastavit třeba 40 C.
Prosím poraďte někoho kdo to dokáže zapojit a zprovoznit. Jablonec nad Nisou.
Servisaci z Dakonu nemají čas.
Děkují.
Vážení, řeším aktuálně problém s ventilátorem. Kotel mám v provozu již 3 rokem a ventilátor mi začíná pískat a pozoruji i jisté kolísání otáček.
Chtěl jsem se zeptat na možnost čištění, ev. přeložiskování, zda to někdo z Vás neprováděl.
Nový ventilátor stojí 3600,- Kč což se mi dávat nechce.
Děkuji
Dobrý den. Nestkal se někdo se situaci, že když se mu dostal kamen do podavače, tak místo toho,aby se mu nestřihnul šroub, tak se otáčení zastaví a motor logicky začne topit.
Šrouby používám stejne jako doporučil výrobce (5x50 8.8 DIN 912) jen s rozdílem nekupuji za 45,- jako náhradní dil, ale za 1.5,-Kč.
Diky
TB Tomáš Bečka @tomas.beckaNěkteré podavače jiných výrobců to tak mají, až na to že elmotor má teplotní ochranu, která (asi) proud do elmotoru přeruší. Já jsem u UNI hořáku - dovoz Kovarson, používal místo šroubu M6 jen obyčejný hřebík pr. 4,5mm.
Ahoj všem, rád bych vyřešil jeden problém, který se mi stále nedaří odstranit. Mám problém s tím, že se mi během půl dne rozladí servo ARA661 kolem 20% proti st-431n. Servo je například 25% otevřené a st-431n ukazuje 5%. Po kalibraci je to OK, ale pak se zase začíná rozcházet. Čas otevření/zavření jsem měřil víckrát, je to 127sec. To samé je nastavené na st-431.
Nevíte někdo jak to vyřešit?
Díky moc předem.
JR Jan Rotter @jan.rotterDobrý večer zkontrolujte na servu ARA-661 jakou má na štítku dobu otevření ventilu,bud tam je např. 60,90,120,150sec. to samé by se mělo nastavit na ST-431n v položce doba otevření ventilu.Jiří Urban
Dobrý den, mám tento kotel již třetí sezónu, ale pořád mě zlobí, nemáte někdo kontakt na někoho, kdo tomu rozumí a dojel by mi poradit? Hrozně moc děkuji, Vaníček Josef
Teď mi neskutečně sazí, včera jsem ho vyčistil a dnes dehtuje, zkusím protáhnout komín, ale už nevím
jsem z okolí Říčan, děkuji
JV josef Vaníček @josef.vanicekDobrý den.
Podle popsaných projevů máte pravděpodobný "studený kotel". Při nízké teplotě kotle či ochlazování spalovacího prosotru budete mít saze či dehet.
Důvodem může být nízká teplota kotlové vody (mějte cca 70 °C, při mrazech i více) nebo její přílišné ochlazování (např. chybně řešená ochrana zpátečky, vodou z TUV, současné otevření vícero programovatelných termostatických hlavic).
Důvodem ochlazování spalovací komory může být příliš mnoho % ventilátoru, studená kotelna s chladným vzduchem.
Pokud to není teplotou, mohl by to být ještě tah komínu.
A jak ste psal - při problémech nejprve celý kotel, ale i kouřovod a komín vyčistěte.
Chyba určitě není ve všem uvedeném současně a pokud máte kotel 3 roky, určitě možné příčiny omezíte na minimální počet. Hodně zdaru!
P.S.: Uvědomuji si, že odpovídám radami, přestože Vaš příspěvek žádá jinou formu pomoci. Omlouvám se, ale třeba Vám to dá jiný úhel pohledu na problémy.
Zdravím,
tak jsem zapojil ke kotli regulator směšovacího ventilu CS-431n v podřízeném režimu, spároval úspěšně s jednotkou kotle a k jednotce kotle navíc připojil termostat CS-298 s RS komunikací. Ten jsem následně povolil v jednotce kotle.
Kotel běží dobře, CS-431n taky hlídá vše co má a termostat taky komunikuje s kotlem. Jen se mi nezdá jedna věc a nevím jak to pořešit.
Na termostatu nastavím stálou teplotu, na kterou si přeji místnost natopit a ať nastavím cokoliv, stále je teplota v pokoji o 0,5 stupně nižší než požadovaná. Na přiložené fotce je příklad na termostatu.
Potýkal jste se někdo s podobným problémem nebo máte pro mě nějakou radu co změnit v nastavení jednotky kotle, v CS-431n nebo v termostatu?
Díky moc předem
JR Jan Rotter @jan.rotterPokud termostat nemá možnost kalibrace, tak nastavujte o 0,5°C víc.
Nebo myslíte, že jde o život?
Dobrý den,
U kotle FB2 automat 25 kw se mi na displeji u hodin-teploty spalin objevil znak viz přiložené foto. Při přepnutí do ručního rezimu a zpět nebo vypnutí a zapnutí se hláška resetuje a po nějaké době znovu ukáže, někdy je před ní i vykřičník.
Setkal jste se s tím někdo? Děkuju
Dobrý den, netušíte prosím někdo (než se budu dotazovat v Dakonu) co mi to naskočilo za patvar na displeji u hodin/teploty spalin? když kotel vypnu a zapnu tak to zmizí a po nějakém čase se opět objeví. Jednou se před tím znakem i objevil i vykřičník. Nějaké další nesrovnalosti s kotlem přitom neregistruju...
Za případné nasměrování pokud se s tím někdo setkal předem děkuju
Dobrý den,
Chtěla bych ještě jednou pochválit a poděklovat firmě pan Suchý Tomáš a jeho syn a též panu Glaserovi za ochotu a trpělivost mi vysvětlit a najít příčinu mých problémů s kotlem Dakon Fb 25.Nejen po telefonu,kdykoli se mi něco nezdálo jsem volala a dosud se ptám.Po návštěvě kterou jsme si dohodli jsem zjistila, že nemám zapojenou řídící jednotku v kotli,ale hlavně mě pan rádo by specialista nechal koupit ještě jinou s regulací EU-431 a třícestný ventil Esbe za 16.000 Kč.Prý to musí být abych měla menší spotřebu a kotel mě poslouchal jen přes bytový termostat.
Tak pozor firma Suchý,lidi kteří o tom kotli ví snad úplně všechno mi to všechno vyřadili,zapojili kotel a hlavně tu řídící jednotlku v kotli,bez třícesťáku,seřídíli a já topím 3 patra starý dům z roku 1938 z největší úsporou od té doby co ho mám -léto 2013 zakoupen.
Z komína nevidím vůbec nic,soused vedle jede na plyn a mě se ptal jestli vůbec topíme.
Takže nevěřila jsem na ježíška,ale u mě už letos byl a jmenuje se firma Suchý.
Pánové ještě jednou velké díky.
Jo a ještě zda má někdo zájem o koupi se slevou dva roky používaných věcí(řídící jednotka EU/431 +ventil Esbe)prosím napište.
PV Pavlína Veberová @pavlina.veberovaDěkuji za pochvalu. Je to milé 😀
Ahoj všem,
řeším jak nejlépe udělat řízení 4-cestného ventilu se servem ESBE ARA661 v kombinaci s pokojovým termostatem.
Hlavní je, aby to vše co nejlíp vzájemně fungovalo a byla možnost základní parametry nastavit bez nutnosti jít do kotelny.
Co máte kdo odzkoušené, že funguje spolehlivě nebo naopak jaká kombinace není vhodná?
Rozumím, že je vše od TECHu, tedy neměl by být problém, ale není nad praktickou zkušenost.
1/ Jak vůbec funguje kombinace řízení 4-cestného ventilu (ST-61v4 nebo ST-431) a termostatu (ST-290 nebo ST 298)?
2/ Jak se to vzájemně propojí mezi sebou a hlavní jednotkou kotle.
3/ Jaký typ termostatu vybrat? U každé řady je víc verzí.
Možná už to tu někde v diskuzi je, ale už tu toho je docela dost a nějak se mi nepodařilo najít. Navíc jsou třeba aktuálně již nové možnosti a zkušenosti.
Co jsem četl diskuzi, tak někdy jsou problémy mezi řízením ventilu a pokojovým termostatem.
Děkuji
JR Jan Rotter @jan.rotterAhoj kolegové s DakonemFB2.
Koupil jsem od TECHu řízení 4cest. ventilu cs-431N a termostat cs-298. Měl bych dotaz jak je to s nastavením podřízený nebo nadřízený na cs-431N, aby komunikovalo správně řízení ventilu s jednotkou kotle i s termostatem.
A nevíte někdo, jestli kabel pro čidlo teploty vody z kotle pripojit k hlavní řídící jednotce kotle nebo k řízení ventilu nebo musejí být zapojené oba?
Díky
Dobrý den,
jsem čerstvým majitelem Dakonu FB2 25 kW. V provozu je asi měsíc, vytápím patrovou novostavbu 180 m2, stěny ze 40 cm Porothermu zatím nezatepleny, střecha izolovaná 26 cm minerální vaty, plastová okna.
Radiátory Korado s termohlavicemi, 8 ks v přízemí + topný žebřík naplno otevřený, 6 ks v patře + topný žebřík taky s termohlavicí. Všechny termohlavice nastaveny na 18 stupňů (v domě se zatím nebydlí, probíhají vnitřní dokončovací práce). Tzn. jedině topný žebrík v přízemí jede stále naplno (bylo mi topenářem takto doporučeno), zbytek je regulován termohlavicemi.
Dům je tedy zatím spíš temperován než vytápěn, je neobydlený, tzn. nevětrá se, neohřívá se voda. Kotel by si tedy měl hovět v minimální zátěži.
Okruh je zapojen přes 3cestný ventil 60 stupňů, čerpadlo na ÚT řízené jednotkou kotle, nastaveno mám teplotu ÚT na 70 stupňů, režim PID, podavač -15 %, větrák 0 %.
Přesto mi násypka i v tomhle relativně teplém počasí (přes den 5, v noci 2 stupně, střední Čechy, 380 m.n.m.) vydrží na max 3,5 dne. To mi přijde strašně málo.
Také jsem si všimnul, že otáčky větráku jsou opravdu málokdy pod 50 %. Většinou nad a to i v situaci, kdy je teplota vratné vody třeba 72 stupňů, tedy 2 stupně nad nastaveným požadavkem. Je to v pořádku? Klapka na větráku je otevřena na max. Tak celkově mi přijde, že si větrák žije vcelku vlastním životem bez ohledu na aktuální teploty v kotli.
Teplotu podavače mám stabilně pod 30 stupni, teplota spalin osciuluje od cca 100 do 170 stupňů, kotel čistím vždy s plněním, tedy každé cca 3 dny.
Děkuji za případné komentáře.
Odkaz na krátké video s fičícím větrákem: https://www.youtube.com/watch?v=TeuaInP0…
PP Petr Pohnán @petr.pohnanDle návodu krátce odpovím:
- požadovaná teplota v PID režimu znamená že kotel tuto teplotu udržuje s toleranci +5C. Takže hořák je stále v provozu i když je nastavená teplota 70C dosažena. A do 75C se PID režim snaží udržet optimální parametry hoření a mění i % ventilátoru a občas přidá i trošku uhlí.
Do tzv. útlumu přejde kotel až po dosažení 75C.
- spotřeba/spaliny - dle mého názoru jsou spaliny v normě a pokud máte dobře spálené uhlí, tak i spotřeba nemůže být nižší.
- klapka na ventilátoru - nevím jestli myslíte klapku uvnitř ventilátoru nebo kruhovou clonu na plášti ventilátoru. Clonu bych přivřel aby byla mezera 3-4 cm.
ps: snad Vám jiný majitel odpoví - potvrdí výše napsané (mám jiný kotel)
Návod:
http://www.dakon.cz/wp-content/uploads/2…
Ahoj, přemýšlím o řízení jednoho 4-cestneho ventilu ESBE, který je již se servopohonem a přesně nevím co za příslušenství od techu vybrat. Můžete mi někdo poradit? Vím že existuje st-431n, st-61 V4, st-430.
Díky moc.
JR Jan Rotter @jan.rotterMě se osvědčila tato kombinace. ESB 60 sek.+ st 61V4
Dobrý den,
tuto sezonu jsem koupil na zkoušku černý hrášek. Do dnešníého dne pec topil sám, moc mu nevenuju pozornost, jen vysypu popel, nasypu uhlí, vycistím, proste jsem spokojený. Ted z niceho nic vzrostla teplota podavace, takže uhlí prohorívá do zásobníku, mel jsem i 83 stupnu podavace na displeji. TAk jsem v rucním rezimu posunul uhlí do retorty a opakuje se to, hlavne v rezimu utlumu, ale i v normálním topení mi narusta teplota. Až to nevydrzím a pres dvírka v zásobníku ( odsroubuju sroubky ) vyndam uhlí ven , pak zasroubuju dvirka zpatky a nechám dohoret. Nevíte nekdo poradit co s tím ? Zkousel jsem svíckou obejít dvírka peca, zásobník a vse vypadá OK. Stalo se to z niceho nic. Neco podobného jsem zazil když jsem chtel topit v minulositi petema. Máme zateplený RD, minulý rok jsem topil hnedým hráskem. Díky za radu, nápady, prípadne kontakt na zkuseného technika klidne z DAkonu z okolí Frýdlantu n. O. ( Frýdek-Místek ).
AŠ Adam Štefek @adam.stefekTakové dotazy miluji ..... tazatel nenapíše nastavení a chce poradit ....
Takže - černé uhlí hoří déle, takže musíte upravit nastavení tak aby kotel topil menším výkonem a nepadal na dlouho do útlumu. Navíc máte asi kotel předimenzovaný, když píšete o zatepleném baráku.
Budte konkrétnější ;-) - rádi poradíme.
Dobrý den.
Měl bych dotaz ohledně kotle Dakon FB2 automat. Letos zahajuji čtvrtou topnou sezonu a můžu říct, že až na pár drobností bez větších problémů. Co jsem tady již v minulosti přečetl celou diskuzi, tak vím, že kotel není "správně" zapojen (teplota vratné vody není ohlídána), ale byl jsem zatím spokojeným uživatelem. Za sezonu protopím cca 42 uhlí a to i ohřevem vody. Bydlíme v podhůří topná sezona začíná někdy v září a končí v průběhu května (nezateplený dům, plastová okna, cca 180m2, vytápněný na 22-23°C). V tomto období musím čistit kotel po 12 dnech v zimě po týdnu. Stačí jen omést saze, vybrat popel s doplnit uhlí.
1. Letos poprvé se mi objevila za kotlem kaluž z dehtu. Dehet se se vytváří v trubách za kotlem a stéká na zem (dvě kolena, 30cm truba a redukce do komína, komín je nějaká stavebnice asi "keramická vložka v tvarovkách + obezděný). Oproti předchozím zimám mám letos o poznání mokřejší uhlí (násypka je uvnitř hodně orosená). Chtěl bych se zeptat, jestli dehtování může být způsobeno mokřejším uhlím? Nebo vidíte jinou příčinu? Před 10 dny jsem kompletně vyčistil kotel, truby, sběrač za kotlem a atd - vše bylo v pořádku a běžně zanešené. Stékající dehet se utvořil během těchto 10 dnů (poprvé za tři roky provozu). Nevím, jaké na to mohlo mít vliv několik dnů trvající teplé počasí v minulém týdnu...
2. Vzhledem k zapojení kotle nemám nijak hlídanou teplotu vratné vody. Kotel běžně topí na 74°C v zimě na 78°C, čtyřcestný ventil pouští do topení vodu o teplotě 35-40°C (manuálně nastaveno). Při natopení padá do útlumu, hysterezi mám nastavenou na 4°C. V systému je napojeno 9 deskových radiátoru osazených termohlavicí, nové rozvody bez pokojového termostatu. Bojler je ohříván samotíží a nad bojlerem je otevřená expanzní nádoba. Při běžném provozu teplota na kotli klesne zhruba na 67°C a pak se kotel postupně dotopí, problém nastává pří větším odběru teplé vody z bojleru - to se kotel ochladí více a na 60°C se vypne čerpadlo, dojde k dotopení bojleru a dotápí se dům. Chtěl bych se zeptat na návrhy, kde co doplnit (doinstalovat), abych mohl hlídat a regulovat teplotu vratné vody do kotle.
Přikládám "schéma" zapojení a několik fotek. Děkuji předem za rady
Mám kotel fb2 25kw, ST-702NK V2, pid, zapojen s 4cestným ventilem ST431n v podříz.režimu, EU280 termostat, ekviterm. celkem spokojenost, topí jak má, ale.. Stále se snažím pochopit logiku tohoto kotle, proto bych poprosil zdejší odborníky o menší konzultaci:
kotel má nastavenou teplotu 70c, ochrana zpátečky min65 max79. Teplotu na termostatu 23, pak snižení kotle o 5c a teplotu topné vody o 15c (až bude zima tak o 5-7c). Teplota topné vody je dle ekviterm.křivky -třeba ted venku je 8c tak je 35c. Ventil má rozsah otočení 0-100procent, tedy když natopí a splní podmínku (ekviterm-15 > než cca 23c) tak zavře ventil na 0 a vypne oběh čerpadlo.
A teď k té zjednodušené logice:
kotel na najede na 70c začne si hlídat zpátečku aby byla vyšší než 65c, po té teprve začne řešit topení - tedy otevře ventil a stále si hlídá sám sebe a postupně ohřívá topnou vodu až na hranici ekviterm teploty(zde je to asi složitěší-když by byl ekviterm malý začne si připočítavat dle času další stupně a naopak) pokud termostat nezahlásí natopeno - pak (ekviterm. - 15c) a kotel jde do útlumu, postupně zavírá ventil až třeba na 0 procent, dokud termostat nedá pokyn nebo impuls od ohřevu boileru.
Bohužel u mě se stává, že kotel resp. ventil někdy nenajede až na tu ekvitermní teplotu, zůstane třeba o 5c níž nebo naopak výš. Přitom problém by asi neměl mít, protože třeba teplota kotle je 72,73c zpátečka ukázkově na 65, ale prostě 4cestný ventil víc neotevře. A potom logicky trvá dýl než natopí místnosti. Někdy je to naopak. Čekal bych, že tato hodnota by měla být pro kotel/ventil daná a ten by ji měl dodržovat. Co tuto teplotu ještě ovlivňuje? Co jsem opomněl?
VS Václav Sýkora @vaclav.sykora699asi je to v poradku, ale pokud by vam nevadila o neco vetsi spotreba tak proste zapojte prostorovy termostat do ekvitermu tedy regualce 431n
a kotel si nechte zit vlastnim zivotem tedy at je neustale nahraty na 70C
pak budete mit kotel neustale nahraty a termostat bude ridit jen tu cast za 4cestnym ventilem
Dobrý den,nevíte někdo co to je za chybu?Řídící jednotka je st 702V2zPID ."Příliš vysoká teplota mosfet."
Děkuji
AK ales kucler @ales.kuclerZkontrolujte teplotu topné vody-příliš vysoká
Zdravím chlapi,
Zjistil jsem že mi zřejmě od převodovky kape olej. Když jsem minuly rok vydával šnek, spadla mi motor na zem a praskl plastový průhledný kryt, ale vypadalo to, že jinak tomu nic neni, ale zřejmě je. Chci se zeptat, dá nějak pretesnit nebo koupit za část nová? A kdyby to šlo koupit nové, kde?
Díky za jakoukoliv radu.
JR Jan Rotter @jan.rotterJá letos přetěsňoval vstup z motoru do převodovky.Špatně nalisované gufero.Koupil jsem nové a je pokoj.
Zdravím Vás. Jsem čerstvý majitel FB2. Výborně mi ho nastavila firma pokud máte zájem. tel. +420724057004
MH Martin Hanuš @martin.hanusDobrý den a jaká firma vám jej nastavovala a v jakém režimu topíte...?
Dobrý den, mám dotaz ohledně výše zmíněného kotle.
Zkoušel někdo provoz na PELETY? Vím, že je to ekonomicky nevýhodné...ale spíše z ekologického hlediska jsem se rozhodl to vyzkoušet.
Kotel 25kW; komín 11 metrů, nerez; vytápěná plocha cca 120m2.
Pořídil jsem 2 druhy pelet a to:
1) modřínové, kvalita A1 - zcela bez popela a minimální prašnost, hoří krásně, palivo suché, násypka se rosí jen lehce (viz problém tohoto kotle).
2) smrkové, kvalita B - trocha popela (stále však cca o 50% méně, než uhlí), drobná prašnost, lehké spékance v popelníku, násypka se rosí.
Nastavil jsem v PIDu pelety, upravil koeficienty podavače, tak ať mám vždy paliva akorát. ALE po několika dnech provozu jsem zjistil zásadní problém a to, že mi z komína vytéká! a již prosakuje skrze zdivo zkondenzovaná voda.
Po detailnějším průzkum jsem pravděpodobně odhalil problém a to je nízká teplota spalin. Teplota spalin byla kolem 70°C. Zkusil jsem nastavit vyšší teplotu oběžné vody (na 80°C), a vyndat šamotové cihly i zpomalovače spalin, ať se spaliny neochlazují. Maximální teploty jsem však dosáhl cca 110°C, což je prostě pořád málo.
Takže výhoda pelet je v nižší prašnosti, ale místo vybírání popela nyní každý den chodím odčerpat cca 0,1 litru kondenzu z komína, což je stav nesmyslný.
Nemáte prosím někdo nějaké zkušenosti? Budu rád za každou radu. Předem děkuji!!
Dobrý den, mám dotaz ohledně výše zmíněného kotle.
Zkoušel někdo provoz na PELETY? Vím, že je to ekonomicky nevýhodné...ale spíše z ekologického hlediska jsem se rozhodl to vyzkoušet.
Kotel 25kW; komín 11 metrů, nerez; vytápěná plocha cca 120m2.
Pořídil jsem 2 druhy pelet a to:
1) modřínové, kvalita A1 - zcela bez popela a minimální prašnost, hoří krásně, palivo suché, násypka se rosí jen lehce (viz problém tohoto kotle).
2) smrkové, kvalita B - trocha popela (stále však cca o 50% méně, než uhlí), drobná prašnost, lehké spékance v popelníku, násypka se rosí.
Nastavil jsem v PIDu pelety, upravil koeficienty podavače, tak ať mám vždy paliva akorát. ALE po několika dnech provozu jsem zjistil zásadní problém a to, že mi z komína vytéká! a již prosakuje skrze zdivo zkondenzovaná voda.
Po detailnějším průzkum jsem pravděpodobně odhalil problém a to je nízká teplota spalin. Teplota spalin byla kolem 70°C. Zkusil jsem nastavit vyšší teplotu oběžné vody (na 80°C), a vyndat šamotové cihly i zpomalovače spalin, ať se spaliny neochlazují. Maximální teploty jsem však dosáhl cca 110°C, což je prostě pořád málo.
Takže výhoda pelet je v nižší prašnosti, ale místo vybírání popela nyní každý den chodím odčerpat cca 0,1 litru kondenzu z komína, což je stav nesmyslný.
Nemáte prosím někdo nějaké zkušenosti? Budu rád za každou radu. Předem děkuji!!
Tak se mi vyskytl po 4letech bezproblémového topení první problém, nesetkal jste se s tím už někdo?
Jednotka kotle hlásila alarm "vysoká teplota mosfet", odklikl jsem alarm a druhý den to samé.
Nějakou dobu mi už zlobil ventilátor, nechtěl se rozbíhat z malých otáček, tak jsem to přisuzoval jemu, že přetěžuje jednotku, tak jsem ho rezebral a vyměnil v něm špatná ložiska. Ventilátor se teď otáčí lehce, ztichl, ale točí stále plný otáčky, ať je na displeji řídící jednotky jakýkoliv požadavek, točí stále 2750ot/min. Je jedno jestli v PID, bez PID nebo v ručním režimu, můžu nastavit třeba 1%, ale ventilátor jede naplno.
Už si s tím nevím rady. Čím je řízen ventilátor? Jednotka mu omezuje proud? Odešlo něco v jednotce? U ventilátoru je pouze rozběhový kondenzátor, konektory jsou zdá se v pořádku, točí správný směr, ale prostě naplno.
Díky za každou radu.
KM Karel Matějka @karel.matejkaVentilátor bude řízený PWM s nějakým výkonovým stupněm. A jelikož je to zapojení jenom jednotka - ventilátor tak předpokládám že je ten výkonový řídící prvek proslehnuty. Zajímavé je ze to má hlídání teploty toho mosfetu, ale asi to bude nějaký integrovany obvod.
Tak jsem se také konečně dokopal vyrobit si počítadlo spotřeby, ale nějak mi nesedí nastavení.
Mohu požádat, kdo už tím prošel, o odpovědi?
Kotel FB2 25 automat:
jedna otáčka šneku (tedy ta spodní krytka) ? g.uhlí
množství uhlí v násypce ?kg
počet otáček na vyprázdnění zásobníku ?
děkuji
VS Václav Sýkora @vaclav.sykora699Dobrý den,
Je lepší když si každý kbelík sám zvážíte na co nejpřesnější váze. Nejsem si jistý jestli máme všichni stejný šnek, já jsem navážil trochu jiné parametry než co tu kdysi kolegové psali, pokud mi váha vážila správně.
Násypka 155kg po spodní okraj dvířek = 721 otáček = 215g na jednu otáčku.
Taky by mě pro srovnání zajímalo, kolik kdo naměřil??
Z čeho jste počítadlo vyráběli??
Chtěl bych to své nahradit něčím jiným. To co mám jsem vyrobil z baterie z elektronické cigarety s displejem + magnetický spínač. Bohužel je displej třímístný do 999 tak ho musím každý týden hlídat a vynulovat. Zkoušel jsem to vyrábět z něčeho jiného, ale bez úspěchu, jen vyhozené peníze. Raději bych dal na vaše rady....
Dobrý den. Máte prosím někdo zkušenost stím že se vám kotel začne samovolně vypínat ? Posledních čtrnáct dní se to nějak stupňuje. Prostě příjdu do kotelny a kotel je zhaslej. A je to zničeho nic kotel normalně jede a pak zhasne display a kotel přestane jet. Potom ho vypnu zapnu a pak zase jede. Nic to nepiše ani chybu nehlasí. Někdy ho musim pustit třeba natřikrát. Nevíte co by to mohlo být?
VM Vladimír Myšák @vladimir.mysakVážený pane, při koupi mého automatického kotle (nejmenuji) v prvním týdnu se mi stávalo to samé co Vám. Chybu jsem objevil v chybně provedeném spoji (konektoru) mezi napájecím transformátorem a řídící jednotkou. Konektor je dvojpinový a jeden z pinů nebyl v konektoru řádně zaaretován, po jeho aretaci kotel pracuje dosud (druhá sezóna) bez závad. Dofám, že i u Vás bude oprava takto banální, v opačném případě Vás žádám o informaci kde byla chyba.
dobrý den, již třetím rokem topím v kotli fb 25 automat . po přečtení x diskuzí a zaplacení několika rádoby servisáků a přidělání a předělání mého kotle jsem úspěchů jako nekteří zde nedosáhl. Topím dva byty a jerden radiator litina ve sklepě. obytná plocha cca 200m2 16 radiatoru tři bez termohlavic. barák je starší zatepléný jen podkrovní byt a všude plastová okna. tři okruhy topení čtyřcestný ventil, regulován servo pohonem komex a jednotkou ST-61 V4, řídící jednotka kotle je ST 702, dvě čerpadla, jedno malý okruh a druhé do baráku. Topím na 22stupnů v bytě řízeno termostatem on off. Problém je spotřeba to čištění každé dva dny už se po instalaci serva protáhlo na týden někdy i 14 dní podle uhlí. topím ořech 2 Ledvice. zkoušel jsem všechny dodavatelé v okolí. Uhlím to není asi? Má spotřeba činí jedna násypka na dva dny a to je fakt max. Tři dny nevydrží. Nevím kde je problém ale už fakt nevím. to jsem mohl zůstat pohodlně u plynu cirka sezona jako je tahle by mě přišla na 15tun uhlí a to se nezlobte to je neúnosné. Byl to sakra omyl s tímto kotlem, nepochopím jak tady někteří mohou psát takové spotřeby jako 30 až 40 kg denně. Děkuji za poznatky a případné rady Anděl Jiří Trutnovsko....
Zdroj: https://forum.tzb-info.cz/137555-automat…
JA jiri andel @jiri.andel645Dobrý den, upřímně Vás lituji, takhle jsem bojoval pár sezón v Trutnově s horkovodem, nebyl problém protopit 70 tis. za rok, musel jsem dotápět uhlím ve starém dakonu. Pořídil jsem si tento automat na uhlí a patřím asi mezi těch pár co jsou téměř spokojený. Už jsem to tu 12 ledna popisoval a spotřebu mám v těchto dnech průměrně 32kg, úplně největší byla 36kg. Bydlím asi kousek od Vás, klidně mužem u mě v kotelně pokecat.
Fiala, Trutnov.
vahdg
PL Peter Litviak @peter.litviakJestli topite hnedym uhlim,tak by mela bejt klapka uplne demontovana,aspon takovou informaci jsem dostal primo z dakonu pred dvemi lety pri instalaci,takze bud ji demontujte nebo ji uplne otevrete a chytte si to treba nejakym dratkem,aby se vam neprivrela,jestli se vam nechce demontovat ventilator,jinak ta demontaz je vcelku jednoducha,akorat horsi pristup na sumdani ventilatoru.
hjrzhetrg
Jinak sem zapomnel,to fb prodavam za 20,tak kdyby mel nekdo zajem,lokalita je pha vychod.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkDobrý den,
máte 25 nebo 30kv? jak jej máte dlouho? Bratr si chce koupit automat, já jem s ním vesměs spokojen a myslím že by koupil to samé.
Bydlíme v Semicích, což je kousek od Pra-východ.
díky,
Dobrý den,
mám kotel 4 sezonu a zatím vše jde dobře, nestěžuji si.
Vytápím RD 2 x 200m + skleník u domu a trochu nezateplená garáž. Zateplen 10 cm poly. a střecha 40 vata + suterén- sklep 6cm polys. Dole jsou litinové radiátory 7x nahoře plech 9x a jeden malý ve skepu, vedení měď. Nová okna, předokení rolety. Spotřeba cca 50metráku ledvic, letos asi padne zbytek palety černého uhlí z loňska co mi zbyla...
Nahoře topíme 23-24, koupelna min 26, máme malé dítě, dole 22-23.
Kotel mám 25KW. zapojení 3 cesták regulus 55st. + dvě čerpadla, regulátor tahu komína.
Ze začátku jsem jel na pid ale 3 rokem jedu na manuál.
Myslím že je o trochu menší spotřeba, sice musím korigovat dávkování podle počasí ale stejnak kotel chodím kontrolovat každý den...
Nyní když fakt mrzne podavač 8, pauza 60, ventilátor 28. jinak podavač 7, pauza 60-70.
Když je počasí normál, přes den okolo nuly, slabý mráz, večer mráz tak násypka 3 i 4 dny, když nemrzne tak týden, když tuhne jako nyní tak dva- dva a půl když jedu jen na hnědé uhlí ale to mám letos blbé měli to být ledvice... 3 rokem od stejného dodavatele, příště na něj prdím...
Nyní míchám do hnědého na násypku 1-2 pytle černho ridera, takže i v těchto mrazech, v noci 15-20, přes den 8-10 to vydrží 3 dny. V černém jsou šrouby, tak kontroluji. Už se mi to kouslo a vyndaval jsem poprvé šnek, ale to zabere 15 minut...
Vyždy když sypu uhlí, tak čistím kotel, kartáč a zárohák. Je to vždy tak dohromady na hodku ale to mi nevadí, když nemusím chodit každí 3-4 hodiny přikládat. Doufám že litináč vydrží, když jsem se rozhodoval tak mi topenáč říkal že už měnil i jeho známí plecháče po 7 letech a měli vratku 65 atd. Když už dotoho dávám peníze tak at to chvilku vydrží. Tchán má vernera a jeho známej co jej má také po 4-5 letech už jej musel vařit... a ty stály pecku...
Myslím si že to není špatný kotel, už nyní jsou na trhu další a další.
Každý kotel má své mouchy a nemůžeme moc srovnávat když je každý dům jiný, jinak topení atd.
Ať se Vám daří.
LP Lukáš Poustka @lukas.poustkaDobrý den,to je hezký,že Vám stačí 50metráku uhlí na celou zimu ale nejde mi do hlavy to číslo když Vám vydrží násypka 3dni(170kg) to je cca 56kg/den,4dni 42,5kg/den atd.... 50metráku Vám tím pádem postačí jenom na 4 měsíce.To je pro Vás celá sezona???
">Zaujala mě poznámka pana Klocperka " horak hori na kazde strane jinak a za tmel jsem uz snad utratil tolik penez,ze bych za to mohl mit uhli na ctvrt sezony", tento problém se snažím řešit již od instalace kotle v r. 2014, též reklamací u Dakonu- vyměnili komplet hořák (takže o problému asi vědí) nicméně aniž by provedli topnou zkoušku a odzkoušení, pochopitelně stav byl stejný jako před výměnou, následně jsem uplatnil další reklamaci u p. Menšíka - výsledek - neoprávněná reklamace, kotel prošel státní zkušebnou atd., !!! od dalších kroků jsem upustil - jít do sporu s gigantem typu Dakon asi nemá smysl. Kotel už je po záruce a trápím se s tím dodnes, pochopitelně to má za následek špatné spalování, snížení úcinnosti vyšší spotřebu a další Dokonce jsem zvažoval i koupi jiného hořáku Na fóru jsem to diskutoval i s častými účastníky p. Valentou a p. Matějkou. Dodnes se mi nepodařilo přes veškerou snahu najít způsob jak tento závažný nedostatek vyřešit. Překvapuje mě, že se o tomto problému píše pouze ojediněle - asi všem uhlí v retortě hoří ke spokojenosti a mají čas na řešení mnohdy zcela nepodstatných záležitostí a my jsme ojedinělý případ. Asi s tím nic neuděláme ale osobně bych byl rád kdyby se i ostatní majitelé tohoto zázraku techniky do kotle lépe podívali a zkontrolovali zda je splněno to co Dakon uvádí ve všech provozních a servisních příručkách "je potřeba zajistit aby palivo hořelo v celé poše hořáku" Pokud jste cokoliv v řešení toho závažného nedostatku podnikali prosím o zprávu - díky. Topím ale osobně mě mrzí, že jsem tento typ kotle koupil a náročně se značnými náklady instaloval.
VA Vinař Antonín @vinar.antoninV DAKONU nikoho nezajímáte. Kotel je zaplacen co víc potřebují. Zaškolených servisáků mají jako šafránu a to, že nemůžete nikoho sehnat hm Váš problém. Máte si přečíst návod, tož jejich odpověď.
Zdravím,tak dnes mi odešla řídicí jednotka,projevilo se to tak,že mi podavač nepodával uhlí(pouštěl tam málo proudu na to aby se to rozběhlo)
KV kamil vall @kamil.vall726Dobrý den.Měnil jste tu jednotku na záruku?
Zdravím zde přítomné
Mám kotel FB2 automat první sezonu mám jen zapojen s 4cv a jednim čerpadlem na malém kotlovém okruhu. Jako regulaci mám řídící jednotku TC11M a prostorovým termostatem. Spotřeba na pelety je zhruba násypka na 5-6 dní což je 150kg pelet. Při topení na uhlí je násypka přes týden a to topím stále na 22°C někdy na 23°C. Kotel natápím na 70°C se zapojením snížení pokojové teploty což znamená že když to nemá povel od termostatu tak se mi kotel natápí pouze na 60°C. Kotel čistím cca jednou týdně někdy dvakrát. Popel vybírám každý den a nevyberu ani ten popelník co tam je.Vytápím dům o dvou bytových jednotkách každá cca 120m s tím že v neobývaném bytě jsou zavřené pouze dva radiátory z pěti. Dům je nezateplen a nová okna pouze v jednom obývaném bytě jinak stará. Po odstranění závad při spouštění a vyřešení správné regulace naprostá spokojenost a mohu jen vřele doporučit.
DB David Bauer @david.bauerDobrý den, s tema peletama topíte v PIDu ? Já zkousel v PIDu, nic jiného jsem nenastavoval a pelety mi prohovírali podavacem a teplota se mi zvedala až k 60 stupnum, tak jsem dal zpátky uhlí.....i když jsem při peletkach měnil korekce ventilátoru a podavac nepodarilo se mi zabránit prohorívání do násypky....
vsadgfsncv
Zdravim,kdyby mel nekdo zajem,tak budu kotel prodavat,uz jsem se rozhodl. Mame ho druhou sezonu,takze je jeste v zaruce. Litina uz mi v zivote nesmi do domu. Kdyz je kolem nuly,tak mi to jeste tyden vydrzi,ale to je strop,tedka jak bylo minus 20,tak sem musel cistit denne. To uz se pak clovek stava otrokem kotle a automat straci smysl. Jinak sem se rozhodl pro dor n automat a ted sem dostal nabidku na logano o d buderusu za mnohem lepsi cenu,je to uplne stejny kotel. S timto kotlem uz pry problemy nejsou a i cisteni je mnohem jednodussi. Budeme instalovat jeste behem ledna,tak kdyby mel nekdo zajem o to fb,tak se ozvete,necham levne.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkTo,že litina je krempl se všeobecně na automat,ví ale zkoušel jste všelijaké nastavení?Vyloučil i špatné uhlí?
Jinak co se týče podavače mam tam jenom o proti ostatním min17-22 stupnu,násypka tady v tých mrazech vydrží 4dni,vysypávam pouze prášek co se týče popela,čistím 1x za týden,co se peněz týče vycházi to na 3500kč na měsíc bilína2(topní sezona vychází cca 24500kč)
KV kamil vall @kamil.vall726Jaký mate Kotel ?
Prášek,teplota podavače o proti ostatním min17-22 stupnu.
pro mně to zni jako sen bohužel.
Dobrý den,mám kotel druhou sezonu a ještě jsem ho neviděl v utlume,to znamená,že mám tím pádem větší spotřebu???topím na 75stupnu na kotly a všimol jsem si,že to jen hlída teplotu kterou mám nastavenou,mám 3 čerpadla(bojler,malý okruh,ut) doma termostat nastavený na 21 stupnu(v nejchladnější místnosi),voda do ut jde podle teploty venku-ekviterm,čtyřcestný ventil ovladaný regulátorem tech
ghuodfbgdf
gbxcdfo
vjdbkjcbvy
Dobrý den všem,
Prosím o radu ohledně spotřeby kotle.
Kotel dakon FB2 automat 25kw používaný první sezónu
3 cestný ventil na 55°C
komín 200mm
regulátor tahu komínu
ovládání v PID režimu
uhlí - ledvice ořech2
Vytápím dvoupatrový rodinný dům (nezateplený). V přízemí 4 radiátory + hlavice. Druhé patro 6 radiátorů bez hlavic.
Jedna násypka vydrží cca 3 dny a je prázdná. Je jedno jestli je venku 10°C pod nulou nebo 10°C nad nulou. Tato spotřeba se mi zdá dost velká. Když je teplota pod nulou, tak tomu rozumím, ale když je nad nulou, tak by měla spotřeba uhlí klesnout. Popelu z jedné násypky vyndám cca 1,5 kýble.
Teplota spalin při rozdělání cca 240°C, při jízdě kotle cca 160°C. Kotel čistím každý týden.
Mohu poprosit o radu, co by se dalo změnit nebo přenastavit aby spotřeba klesla.
Pomohla by komínová klapka?
Jízda bez PID režimu?
MH Martin Heřmánek @martin.hermanekDle popisu to vypadá - fotky by řekly více - že máte jen to nejjednodušší zapojení - viz obrázek. Tipuji že radiátory jsou staré - velkoobjemové, takže asi máte i v systemu dost vody. A právě proto se doporučuje zapojení s 4cv aby do radiátorů nešla horká voda z kotle ale jen voda přiměřeně teplá 40-45C.
Re - spotřeba - pokud nepřetápíte, nadměrně nevětráte, popel je dokonale spálený a spaliny do komína v normě tak, změnou zapojení můžete pár procent ušetřit nebo i více, ale také se mohu mýlit ...
Dobrý den kolěhove majiteli Dakonu FB AUTOMAT.
Mám na vás několik dotazu a děkují předem za vaší diskusní příspěvky a rady.
Mam FB automat 30kw s regulátorem ST 702+pokojový bezdrátový termostat a topím první sezonu.
Vytápím v pídu hnědým uhlím starý kamenný Německý barák v Jizerských horách na kopečku.
Komín nový 12 metru průměr 20 zateplený. Topím jen do radiátoru,používám jen jeden termostatický ventil ESBE VTC 511-25/55. a jedno čerpadlo.
Schema zapojeni viz foto dole.
1: chci se zeptat zda pravidelně při čištěni kotle taky otevíráte dvířka pod kouřovodem ? (mně totiž nedaří dvířka otevřít i když odšroubují šroub dvířka neotvírají a vypadá to jako kdyby tě dvířka byli zatmeleny.) Já musím čistit rukou přes otvor v koleně.
2: čistím kotel + koleno každý týden. Komín mám krasně čistý, naopak kotel +koleno hooodně zaneseno sazí.Dva dní po vyčištěni kotel hoří a nabírá teplotu výborně a rychle,pak ale už jemu to trvá díl a také zda se že žere víc uhli. Po čištění kotle mám plný kýbl saze. Mate někdo podobny problém s zanášením kotle ?
3: každý topenář říká že pro tento kotel musí byt teplota na kotli minimům 65 stupni. Jenže já jestli nastavím kotel tak aby topil na 65 tak mám pořad hořké radiátory a jednotka TECH neposlouchá pokojový termostat a pořad topí do radiátoru.( Mám to zatím vyřešeno tak že čerpadlo mně se zapne při 60 a v nastavení teploty TÚ mám 80 stupni s tím že potom jak se natopí místnost v které termostat tak teplota klesne na 58 a tak udržují kotel aspoň minimálně na 58 stupni. Jak chci kotel topit víc jako 60 tak kotel neposlouchá pokojový termostat a topí pořad do radiátoru a tím pádem pořad podává podavač, a máme doma Afriku.
Přejí všem hezké svátky !!!
TP Tomáš Petrík @tomas.petrik553Dobrý den, využívám skoro stejne zapojení a topim 3 sezónu. Dvířka u kouřovodu na saze jsem otevíral jen jednou a jdou blbe otevřít a ještě hůře zavřít. Proto kotel čistič přes koleno, ale musí se dát pozor na spalinove čidlo. Saze vybírám 1 az 2 kraj za sezónu.
K tomu útlumu - pravděpodobně máte spatne nastavene nektere hodnoty. Zkontrolujte teplotu zapínání čerpadla, má byz 55 stupňů a snižení pokojove teploty v útlumu o 30 stupňů. Takto to jede perfektne.
Letošní sezónu jsem pořídil všude termohlavice a jedu stále bez pokojoveho termostatu. Méně to sází a kotel jede v optimálním provozu stale. A spotřeba skoro stejný.
Snad vám to pomůže.
Hezke svatky
Dobrý den, kotel provozuji třetí sezónu. Teď po třech měsících jsem přišel domů a už u dveří slyším hulákat alarm. Příliš vysoká teplota prodavače. Otevřu kotel a uvnitř samé zapečené slepené škvarky a samozdrejme plný popelník, jak kotel srouboval kvůli přehřátí.vse jsem tedy uvedl do původního stavu, vše očistil a zkontroloval ventilátor,rekl bych že bez problémů.znovu jsem tedy kotel rozjel, ale uz po hodině co jsem se šel podívat jsem viděl že teplota prodavače má 69stupňů a v uvnitř kotle zase samé škvarky. Nemá někdo podobnou zkušenost co dělat a nač se zaměřit? Jedu v Pid hnědé uhlí. Děkuji za případné rady. S pozdravem Vráťa
VC Vráťa Chmeat @vrata.chmeatJá bych s mrknul zdali je je vše co se týče odvodu spalin z kotle ok.
Tím že se začne zvyšovat teplota podavače je podle mě způsobené tím, že se vám v kotli začne tvořit větší přetlak, tedy spaliny neodcházejí tak lehce do komína a pak se vám to začne tlačit do násypky, kor jestli ji máte poloprázdnou a je tam tedy volný prostot.
Samozřejěm může být problém i s elektronikou, tedy vadné čidlo atd nebo i jiný problém.
Dobrý den chtěl jsem se zeptat zdali tu je někdo komu uváděla firma strob z českých Budějovic kotel do provozu?
dobrý den,umýte někdo poradit jak topit tady s tím kotlem co nejekonomičtěji???mám 4cestný ventil ovládaný stn-431,doma termostat,3 čerpadla-maly okruh,radiatorovy okruh,bojler.........stačí když budu mít doma 21stupnu 24 hodín denně
kotel mám druhou sezonu a pořád jsem na to nepřišel,ted mám nastaveno,že mi 4 cestný ventil uplně zavíra když ma termostat natopeno na 21stupnu a čerpadlo vypne v rad.okruhu,díky za radu
KV kamil vall @kamil.vall726zdravím,mě se osvědčilo nechat topit kotel pořád,nakoupil jsem všude termohlavice,do baráku pouštím pořád stejnou teplotu,nenechat topný systém vychladnout,což u starého kameného baráku je asi nejlepší,sestavu mám skoro stejnou,tři čerpadla,čtyřcesták,jen ovládaný modulem,pokojový regulátor jsem vypnul
Dobrý den, nabízím touto cestou k prodeji ST-260 na bezdrátovou komunikaci RS, jedná se o vyměněný kus v rámci záruky. Během výměny jsem si kotel napojil kabelem a bezdrátovou komunikaci již nevyužiji. Pokud máte zájem , ozvěte se do mailu martin.litner at email.cz.
Dobrý den,
máme kotel dakon FB2 automat a měl bych dotaz na řídící jednotku...koupili jsme si bezdrátový termostat ke kotli, spuštění a spárování nedělalo problém, ale potřebuji nějak nastavit v řídící jednotce aby se mi vypnuly čerpadla...i při natopení místnosti se čerpadla nevypínají, ani v případě bez termostatu...už si nevím rady :) máte někdo nějaké zkušenosti???
PU Petr Ullrich @petr.ullrichPořád dokola se to opakuje - dodejte všechny informace o systému. Schéma zapojení potrubí, zapojení regulace (jaký vlastně máte regulátor?), jaký termostat, kam je zapojen, nastavení parametrů regulace. potom se může něco řešit.
Ještě bych měl jeden dotaz. Všechno jsme zapojili OK máme tedy 4cestný ventil , jednotku ST 702 v2 , ovladač ventilu ST 431 N a pokojový termostat ST 280 vše od techu , kotel 30KW topíme cca 300m2,
Jaké máte nastavení v PID ?? Včera jsem nastavil ventilátor -5 a podavač +10 kotel mám na 75 hoří pekně na ventil do radiátoru jsem dal 60 a na zpátečku mám 50 , boiler mám na 40 ale pořád tam mám kolem 60 to by mě ani moc netrápilo ale topí mi to moc do baráku.
termostat mám na 18 a v místnosti mám 24 stupnu kotel stále otevírá ventil do radiátoru. Mám přitom nastaveno že když termostat ukáže že tam je hodně sníží kotlovou teplotu -10. Topím hnědé uhlí
Popřípadě je zde někdo kdo má stejný kotel a podobné zapojení na 4 cestný ventil s jední okruhem pro boiler a druhým pro topnou soustavu ?
Popřípadě nějaké doporučení ?
Děkuji moc za info V.
VH Vladimír Havlik @vladimir.havlikZapněte si u ventilu ekvitermní řízení s vlivem prostoru, nastavte křivku aby jste měl např. při +10°venku vodu 40°C, při 0°C venku vodu 50°C a při -10°C venku vodu 60°C. Vy máte nastaveno do UT vodu 60°C, při dosažení teploty v prostoru snížení o -10K, tj. na 50°C. A to Vám prostě dům přetopí. Aby taky ne....
Řízení kotle je něco jiného a nesouvisí s teplotou do UT. Zpátečku nastavte výše, alespoň 55°C nebo 60°C, kotel bude lépe spalovat.
Ještě bych měl jeden dotaz. Všechno jsme zapojili OK máme tedy 4cestný ventil , jednotku ST 702 v2 , ovladač ventilu ST 431 N a pokojový termostat ST 280 vše od techu , kotel 30KW topíme cca 300m2,
Jaké máte nastavení v PID ?? Včera jsem nastavil ventilátor -5 a podavač +10 kotel mám na 75 hoří pekně na ventil do radiátoru jsem dal 60 a na zpátečku mám 50 , boiler mám na 40 ale pořád tam mám kolem 60 to by mě ani moc netrápilo ale topí mi to moc do baráku.
termostat mám na 18 a v místnosti mám 24 stupnu kotel stále otevírá ventil do radiátoru. Mám přitom nastaveno že když termostat ukáže že tam je hodně sníží kotlovou teplotu -10. Topím hnědé uhlí
Popřípadě je zde někdo kdo má stejný kotel a podobné zapojení na 4 cestný ventil s jední okruhem pro boiler a druhým pro topnou soustavu ?
Popřípadě nějaké doporučení ?
Děkuji moc za info V.
Určitě s automatem neproděláte. Dakona jsem měl kratší dobu než Vy a docela jsem se s ním zkamarádil. Měl jsem podobné obavy. Nyní plná spokojenost. Hlavně nešetřit na krev! I kotel od renovovaného výrobce Vám montážník může domrvit.
Automaty umí hořet od nuly. V tom je úspora největší. V tomhle tom počasí nad nulou jsem dokázal Dakona zkrotit na 4 kýble + ke každému špalek na 24 hod. Automat ve stejných podmínkách + - kýbl. Ve výkonu (větších mrazech) se ty rozdíly potírají.
Zdravim,mel bych jeste jednu prosbu,chci vymenit kanicku u spodnich popelovych dveri,dela mi to na podlaze male hromadky,takze to netesni,mam tady origo Bosch tesneni popelovych dvirek dakon fb2 automat,co je mi ale divne,ze je kanicka o mnoho delsi,nez ktera je ve dvirkach,kdyz ji zastrihnu,tak se podle me bude trepit,myslel jsem,ze by to melo byt presne na delku uz z vyroby,nebo je mozne,ze to snad v boschi nekdo spletl a nalepil na to spatny popis a kod? Jinak jeste nevim,jestli se to necim podlepuje,nebo jestli se to jenom zamackne do te drazky? Predem diky.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkzdravím,před zastřižením oblepte izolačkou a za ní uřízněte a už se nebude třepit,i s tou izolačkou strčte do drážky,já si koupil v kovomatě lepidlo žáruvzdorné a bodově přilepil,kupujte šnůru v kovomatě v metráži,vyjde to laciněji jak origo
Dobrý den,
chtěl bych poradit
dle výrobce DAKON jsme zakoupili kotel FB2 a plus příslušenství na kotly je jednotka ST 702 v2 - Jelikož jsme chtěli ovládat kotel 4 cestným ventilem tak jsme zakoupili i jednotku ST 431n. Dále jelikož máme rádi elektroniku a počítače koupili jsme i Ethernet ST-500 modul abychom měli v aplikaci kotel a mohli si přitopit když nejsme doma chtěl jsem puvodně termostat Honewell ale výrobce mi řekl že doporučují firmu tech a že to oni doporučují a ostatní že neví. Tak jsem zakoupil termostat ST 280 RS .
Současný problém - nejde nám propojit jednotka ST 2800 termostat s jednotkou 4cestného ventylu ST431n a zároven i s kotlem. Jde vzdy připojit pouze kotel nebo jenom ST431n který řídí 4 cestní ventil.-
Na termostatu je ale možné ovládat jak kotel tak okruh boileru ale to bohužel není možné jelikož hlavní je ovládat teplo do baráku 4 cestným ventilem.
Chtěl bych se zeptat ten kdo má 4 cestný ventil a termostat RS a jednotku St431n jaké má zapojení ??
V Dakonu bohužel nevědí.
Další věc je chtěl bych se zeptat jak vám rychle jede šnek jelikož v režimu PID prostě kotel nestíhá dopravovat palivo a uplně prohořívá do šneku. Servisak co nám oživil kotel říkal že DAKON FB2 dělal poprvé ale že nikdy se mu nestalo že by byl dopravník šneku tak pomalí a že u všech kotlu mu vždy PID fungoval.
POužíváte pid ?? a jede vám rychle šnek ??
Děkuji moc za informace Vláda
Jsem se spletl
Dobrý den chtěl jsem se zeptat zdali někdo topíte peletama a jak vám to tedy hoří a zdali někdo máte na kotly 4cestný ventyl kvůli ochraně kotle a jak vám to s nim topí? Děkuji za odpovědi
DB David Bauer @david.bauerZdravim,ctyrcestny ventil mam,je to dobra vec,bohuzel kotel mi nehori spravne viz o prizpevek nize,za to ale ventil nemuze. Jinak peletama netopim,ale prizpevku ohledne pelet tu bylo hodne,ale spise negativnich,na pelety to chce spis primo horak na pelety a ne tento univerzalni,co jsem tak vydedukoval ze zdejsich prizpevku.
Zdravim,mam prosbu,jestli by nikdo nemel nejake tipy,jde o to,ze s timto kotlem nemuzu topit v pidu,kotel mi v pidu proste dehtuje,bohuzel jsem jednim z mnoha uzivatelu,kterym to hori k jedne strane,minuly tyden jsem skrabal dehet a bylo tam snad vic jak 2mm,jen ale pouze na te strane,na ktere to nehori a to blize k nasypce,tu mam na pravo,podle me tam proste spatne proudi vzduch,jinak za kamnarsky tmel jsem snad uz utratil snad tolik penez,co za kotel,na dakon se uz obracet nebudu,na to uz nemam nervy,stejne mne bylo vzdy sdeleno,ze polsky vyrobce horaku to nepovazuje za chybu,ze pri mensim vykonu to muze horet ke strane. Zacal sem tedy topit s vypnutym pidem,kotel hori lepe a hlavne ani naznak dehtu,bohuzel zase ale obrovske mnoztvi sazi,casy mam tedka 15/60, ventilator na 40%, tech 40% na ventilatoru se mi zda dost,ale i presto mam sazi tolik,ze bych je mohl vyvazet,kdyz tady ctu prispevky uzivatelu,kteri maji pid vypnuty,tak maji vetsinou ventilator kolem 30%, to je ale u me moc malo. Uz s toho zacinam bejt zuofalej a premejsim,ze dojedu tuhle zimu a kotel pujde z baraku,osobne si myslim,ze to ma vsecko souvislost se spatnym horakem,minulej rok sem zjistil a uz sem to sem i psal,ze mi vubec nesedel vrsek retorty na horak,myslel sem,ze dostanu novej horak,misto toho tady byl servisak a kompletne horak prebrousil,jako vypada to,ze to sedi dobre,ale podle me to nekde musi podfukovat,podle me to tmel neudrzi,jestli je tam nekde vetsi mezera,jak si jinak vysvetlit,ze to na pravo proste nehori a dehtuje,jinak jse tedy alespon rad,ze jde pid vypnout,protoze furt je lepsi kotel plnej sazi,nez napecenej dehet,saze vysaju,ale skrabat dehet je opravdu o neco slozitejsi a nezazivnejsi,proto prosim o jakekoliv rady a zkusenosti,jak eliminovat saze s vypnutym pidem,pridavat na ventilatoru uz si myslim,ze je blbost,protoze tech 40% uz se mi zda dost a nic jineho uz me nenapada,predem diky za reakce.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkzdravím,je mi vás upřímně líto,já už budu topit tímto kotlem už 4 sezonu,letos v létě jsem ho kompletně rozdělal a dal dohromady,dokonce jsem zvedl kotlové těleso a vyměnil těsnící šnůry mezi podstavce a kotlovým tělesem,foukalo to ve třech rozích,hořák jsem měl celý na ponku,ani mě nesedí retorta v hořáku a to mám již druhý hořák,po přebroušení to pořád není ještě ono,jedu v pidu,plamen stále nic moc,ale jak už se tu hodně napsalo,je to špatná koncepce hořáku,změnil jsem systém topení,nakoupil jsem všude termohlavice,kotel jsem nechal topit pořád,žádné útlumy,kotel se méně zanáší,čistím jednou za 14 dnů a kotel bere i mín uhlí
Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli se zde nekomu podarilo propalit horak stejne jako u mne, viz foto (na fotce je videt snek)? Nedokazi si predstavit , jak je toto vubec mozne...Preci by to melo neco vydrzet. Kotel stary 4 roky a topim stale orechem Bilina 2, bez zadnych experimentalnich uprav, obavam se, ze se 5 leta zaruka na toto nevztahuje, presto se o to pokusim a uvidi se....
LP Lukáš Patkaň @lukas.patkanDobrý večer ano je to možné já mám kotel dva měsíce a litinový hořák se mi odlupuje, drolí a odhořívá je to chyba odlitku.
Dobrý den letos jsem vyměnil kotel a nainstaloval jsem kotel Dakon FB 2 automat a chci se zeptat zdali má někdo zkušenost s jeho provozem na pelety? a v jakých provozních hodnot dosahuje? Je případně někdo z jihu čech?
Zdravim,mam prosbu az bude mit nekdo cas a naladu,jestli by mi mohl opsat kompletni casy v utlumovem rezimu v pidu,vloni mi to v utlumu strasne hulilo z komina,tak sem laboroval a nakonec to mam tak,ze mam jednou za hodinu podavani na 5 vterin a jednou za 30 minut ventilator na 5 vterin,ventilator na 60%,jedna se o hnede uhli,tim ze to min podavalo a min foukalo,tak to uz pak nekourilo,tak to chci u noveho uhli vyzkouset puvodni nastaveni,vim,ze se da jednotka nastavit do tovarniho nastaveni,ale nechce se mi pak nastavovat vsechny hodnoty,urcite bych na neco zapomnel. Predem diky.
Tak mohu napsat své zkušenosti s Dakonem a černým uhlím. Do teď jsem topil hnědým pytlovaným uhlím ridera a spokojenost. V největších mrazech 5 dní, normálně 7 a jaro podzim až 14 dnů. Chtěl jsem to ještě prodloužit a rovněž jsem předpokládal, že zanešení kotle bude menší a tak jsem nakoupil černý hrášek ridera. No není to žádná sláva- výdrž v teplém počasí místo 14 jeden den navíc, což v zimě neudělá pravděpodobně ani celý den, rovněž sazení- to je katastrofa, až dvakrát tolik sazí a o popelu nemluvě. Hnědý ořech stačil vysypat po dojetí násypky, teď během násypky musím jít třikrát. Takže žádný terno, koupil jsem 50q tak až je dojedu tak půjdu zpět na ledvický ořech. Oboje uhlí topím v pidu a samozřejmě jsem přepl na černé uhlí. Drobet se musím pousmát recenzím u tohoto uhlí na rideře kde je od uživatelů hodnoceno v superlativech a má recenze se tam prostě vůbec neobjevila. No prostě se nehodila.
PT Pavel Tolar @pavel.tolarMáte asi pravdu že ty recenze bývají na nic. Beru od jednoho dodavatele. Minulou sezonu jsem taky zabrečel nad kvalitou uhlí. Byla v něm spousta hlíny. Zřejmě záleží zdali je z okraje nebo ze středu ložiska.
Jen k tomu mosteckému uhlí,vyhřevnost dobrá ale strašně sazí takže už ho nepoužívám
Tak na konec sezony zkouším topit s pytlovaným mosteckým uhlím a chtěl bych napsat pár zkušeností:
1. Popela je na pohled trochu méně
2. Sazí v kotli je oproti Ledvicím strašně moc. Při topením Ledvicema byl v kotli jenom šedej prach, ale u Mostu je po ztopení násypky minimálně 2 cm nános černého bordelu a žebrování není skoro znát. Zkoušel jsem upravovat korekce, ale bylo to cca pořád stejné. PID jsem nezkoušel vypnout.
3. Spotřebu nedokážu posoudit. Vypadá podobně.
JP Josef Priškin @josef.priskinJeště bych připomenout nutnost čištění komínové trubky.
U kotle mám komínovou trubku přes 1,5m s celkem malým stoupáním, kterou jsem naposledy čistil koncem minulé topné sezóny kdy jsem topil jenom asi 3 měsíce. Tuhle topnou sezonu jsem nečistil vůbec a asi v únoru se začal kotel strašně zanášet. Při čištění komínové trubky byla skoro neprůchodná a vysypal jsem plný 15l kýbl sazí.
Zdravím,mam prosbu na uživatele,kteří jedou bez pidu,jestli by mohli napsat kompletně časy v utlumovem težimu,tzn. Doba podávání v utlumovém režimu atd. Předem díky.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkTaky se přidávám, kdyby někdo byl ochotný a mohl opsat ze svého kotle všechny hodnoty pro režim bez PIDu, bylo to tu sice už napsaný, ale vždy jen pár hodnot, ale né všechny. Chápu, že si každý dal s laděním svého kotle měsíce práce a nervů, ale díky nim by mohlo být více spokojenějších uživatelů....
Dobrý den, nevíte někdo jak odstranit automatickou kalibraci čtyřcestného ventilu u jednotky ST- 431. Teď na jaře, když slabě temperuji domovní okruh, tak mi kalibrace rozhodí všechny teploty, kotel přehřeje a havarijní termostat při 85 stupních rozpojí. Děkuji za jakoukoliv radu jak kalibraci obejít.
KF Karel Fiala @karel.fiala397Zdravím,řešil jsem to samé s panem Menčíkem z Dakonu,ta kalibrace mě taky celkem otravuje a prej je to tak nastavené od výrobce,jediné,co mě napadá tak zkusit kontaktovat přímo výrobce polskou firmu Tech,ale podle mě to nepůjde,to by vám museli nějak přehrát u 431 celej soft a otázkou je jestli to vůbec jde.Já mám tedy ten druhý modul st 61v4,ale je to de-facto to samý,akorát 431 má display a pár funkcí navíc.Jediné,co bych vám poradil aby vám kotel už neodstavil havar. termostat,tak teďka po jaru snížit kotlovou vodu třeba o 5°c,já topím kotel na 75 a teďka po jaru jsem snížil na 70.Ještě druhá věc,snižte si v nastavení ochrany vratky tu maximální teplotu vratné vody,ale pozor,né tu minimální,ale tu maximální,nevím,na kolik jí máte nastavenou,já jí třeba měl nastavenou na 80 a taky se mi kotel přehřál a termostat ho odstavil,teďka jí mám na 74 a už je to dobrý a kdyby mi to náhodou těch 74 překročilo,tak se začne otevírat ventil a kotel se ochladí.Ještě jsem taky dal na rady zdejších přispěvatelů a dal jsem čerpadlo na kotlovém okruhu na 2 stupeň a je pravda,že si to daleko lépe drží teplotu mezi vratkou a výstupem a když se kotel takhle přehřívá,tak to rychleji vytáhne z kotle horkou vodu na výstupu.Jinak tedy ty rady se týkají zapojení na čtyřcestný ventil,ale předpokládám,že to máte takto zapojené,někdo má kotel zapojený přes třícestný a tam tyhle rady asi neplatí,protože to zapojení je zřejmě trochu jiné,ale v tom už vám neporadím,protože to zapojení neznám.
Jinak trochu od tématu,řešil jsem,proč čerpadlo radiatorového okruhu za ventilem pořád běží a to i tehdy když bylo minulej tejden tři dny po sobě venku 20°c a přišlo mi to na hlavu aby čerpadlo pořád honilo vodu,která má 25°c a pan Menčík samozřejmě jako vždy věděl a poradil :) souvisí to totiž s minimálním otevřením ventilu,které jsem měl nastavené na 5%,takže do ventilu pořád trošičku šlo a tudíž jede i čerpadlo,takže jsem to nastavil na 0% a teďka když se ventil uplně zavře tak vypne i čerpadlo,takže třeba před včírem,kdy bylo venku 20,tak čerpadlo celej den vůbec nejelo a kotel si jen držel 70 na malém okruhu. Teďka mi čerpadlo vypíná i večer,když pokojový termostat,ke kterému jsem se po 14 dnech zase vrátil,protože s ním mám tu spotřebu přeci jen o něco nižší ,přepne na noční snížení teploty,kterou jsem teďka po jaru nastavil o 20 no a jak se zavře ventil tak čerpadlo vypne a zapne třeba až k ránu,kdy teplota za ventilem vychladne víc jak o těch 20 a máto ještě jednu výhodu,že mi kotel večer zůstane víc jak 3 hodiny v utlumu,protože jak je ventil uplně zavřenej,tak litinovej kotel si strašně dlouho udrží teplotu a ještě začne teplota stoupat,třeba až na 82.Ještě jsem zapoměl,kdyby toto nastavení chtěl někdo vyzkoušet tak v menu ventilu je nastavení čerpadla ÚT a jsou tam možnosti- nikdy,furt, nad mezí,takže musí bejt nastaveno nad mezí a ještě je tam teplota zapnutí čerpadla,to mám nastaveno na 55.
Jinak ještě důležitá věc,na kterou mě pan Menčík upozornil,že ne u každé instalace je toto nastavení možné,protože litina má dlouhý dojezd a u někoho teplota kotle vystoupá třeba i o 25c,takže vše záleží na systému a u někoho toto nastavení není možné,někteří uživatelé mají minimální otevření ventilu nastaveno na 10% a už nejde dát méně,protože se kotel přehřeje a odstaví havar. termostat a nepomůže už ani snížení max.teploty vratky,je to prostě tak,že každý dům a instalace má trochu jiné parametry a požadavky.
Tak doufám,že to třeba někomu pomůže,protože jak říkám,přišlo mi na hlavu,že to čerpadlo honilo pořád i studenou vodu a vůbec jsem netušil,že to jde takhle přenastavit.
O pár příspěvků níže jsem psal,že mám v plánu po sezóně instalovat termoventily a hlavice,no tak jsem nelenil a v sobotu jsem se na to vrhnul a všech 12 radiátorů jsem za sobotu stihnul.Byla to celkem fuška,ale tak nějak to celkem všude šlo a ani mi to nikde neteče :). No musim říct,že to je pro kotel hodně velká změna k lepšímu.
Jinak jsem se tady někde dočetl,že někdo zkoušel ject na noc bez snížení teploty za ventilem do radiatorů a měl menší spotřebu než se snížením,tak jsem to teď tak nastavil a jsem na to zvědavej,co to bude dělat,akorát jsem ještě ubral na equitermní křivce,protože to nebude dotápět noční ztrátu,takže stačí posílat do radiátorů míň. Teďka,když jsou všude hlavice,tak v pokojích,kde se spí,tak to jde dobře nastavit si třeba ubrat o 2 stupně na noc,to před tím s obyč. kohoutama nešlo.Zkusím to takhle tejden nechat a pak dám vědět ohledně spotřeby.
Dobrý večer, prosím o radu, či zkušenost.
Dnes nám v obci několikrát během dne vypadl proud. Nejdéle nešel cca 3/4 hodiny. Kotel poté normálně naběhl, což manžel zkontroloval a dál jsme to neřešili. Teď večer jsem náhodou šla kolem kotelny a byl cítit hrozně kouř. Manžel zjistil, že kotel tak vehementně přikládal, že nestíhalo uhlí vůbec prohořet. Přikládal dál a dál, žhavé uhlí už nemělo ani kam padat a hromadilo se až nad retortu. Vytáhl odtud 2 kýble žhavého + ještě co je normálně v a kolem popelníku. Kotel byl celý zadehtovaný. Komín čistý, táhl normálně. Co se stalo? Způsobil to výpadek proudu? Kotel se pokoušel znovu natápět, i když teplota musela být i po té 3/4 hodině někde kolem 50-55st?
Děsí nás, že odjedeme na víkend a toto se stane v době naší nepřítomnosti, kdy bude kotel třeba 48 hodin bez dozoru. Nebo i v noci, to taky nic nezjistíme. Ani ráno běžně ke kotelně nechodíme. Máte nějakou radu? Stalo se vám taky? Můžeme to nějak řešit? O víkendech, kdy nebudeme doma, můžeme kotel vypnout, i když to není zrovna komfortní. Ale co ty noci? Co by se stalo, kdybychom na to nepřišli?
LC Lucie Chalupová @lucie.chalupovaKupte si záložní zdroj a už se Vám to nestane.
Samozřejmě, že to souvisí s výpadkem, ale co přesně se stalo Vám nepovím.
Dodry den včera jsem nechal kotel vyhasnout a dnes vyčistil.po zapnuti podavače se nic nedělo.na displeji je napis havar.termostat rozpojen.stalo se to už někomu a jak to řešil?diky za rady.
FK Frantisek Kulhanek @frantisek.kulhanekNa zadní straně řídící jednotky (panelu)je pod víčkem reset havarijního termostatu.
Od podzimu provozuju tenhle kotel a uz sme se skamaradily docela ale ted s teplym pocasim jsem zacal dumat mam 2okruhy. Jeden do topeni a druhej do bojleru. Doma mam termostat on/off. A ted to naco nemuzu prijit chtel bych to udelat tak ze dojler by porad spinal cidlem ktery ma dole a spinal si sve cerpadlo coz je jen jednou zacas. A drube cerpadlo by se spinalo jen pri poklesu teploty v byte a bylo rizene termostatem, proste pokud by bylo teplo kotel by byl v utlumu a pokud by se ochladilo a nebo dotapel bojler tak se nastartoval. Zkousel jsem ho prepnout do letniho provozu ale to vyradim topeni uplne a kdyz dam snizeni teptoty pod mez kdy jsou zaple cerpadla odpojim zase bojler. Premyslim nadtim uz docela dlouho ale nemuzu nato prijit uz me napadlo stahnout ho a bojler dat pres den na elektriku ale zda se mi to zase zbytecne kdyz vedle je kotel ktery je jen v utlumu. Diky za rady sice jsem to mozna blbe vysvetlit ale je to ze chci aby bojler dotapel normalne a do bytu to slo jen kdyz se ochladi pod nastavenou mez.
MR Matoušek Radek @matousek.radeknevím jestli vám to pomůže ale v řídící jednotce jde nastavit aby termostat ovládal čerpadlo kotle. Zkoušel jsem to před pár měsíci, na pár dni, ale u mě to moc nemělo smysl jelikož bych poté musel dotápět obrovksé množství vody, což mi přišlo neekonomické.
Chci se zeptat , jak se dá vyčistit přívodní kanál vzduchu v hořáku pod tryskama?
Kamarádovi totiž začal po třech letech dehtovat kotel , uhlí má stejné už od loňska , nastavení neměnil , ale kotel mu začal najednou dehtovat . Všimnul jsem si ale , že palivo mu hoří pouze v jedné polovině hořáku ,v té , která je blíž ventilátoru , a v té druhé půlce palivo nehoří , je černé , kouří a tudíž dehtuje .
Z poloviny trysek v hořáku (těch vzdálenějších od ventilátoru) nešel do hořáku vůbec žádný vzduch , i když jel ventilátor na 90%. Já mám na svém kotli v přívodu vzduchu čístící otvor , a každé tři týdny z něj vyberu celkem dost napadaného popílku . Na kotli Dakon jsem žádný čistící otvor nenašel .Proto chci poradit , jak se dá ten přívod vzduchu do trysek vyčistit .
NS Norbert Slivcak @norbert.slivcakZdavím,zkusil bych sumdat retortu a podívat se jestli tam není něco napečeného třeba a znovu zatmelit,prý je lepší to každý rok po sezóně očistit a přetmelit,někdo to dokonce dělá i v polovině topné sezóny.
Zdravím,měl bych prosbu ohledně nastavení kotle,mám nové zapojení-čtyřcesťák se servem,modul st 61v4 a tři čerpadla,jedno do bojleru. Jedu ekviterm+mám v pokoji prostorák st 290 kvuli snížení na noc.Kotel topím na 75°c a na noc mám snížení za ventilem o 10°c,takže kotel jede pořád na 75,akorát do radiatoru jde na noc o 10 míň,než požaduje ekviterm. Jde o to,že jedu v PID a teď bych chtěl zkusit bez PIDu a dřív,než se v tom začnu hrabat,tak bych chtěl poprosit o rady a jestli to vůbec půjde ekviterm bez pidu a nebo jestli je potřeba mít na ventilu stále stejnou teplotu a otevření. Hlavně vůbec netuším,jak nastavit parametry,když PID vypnu,jestli když je zrovna ventil přivřenej,nebo více otevřenej,protože když bude přivřenej na noc,tak se to vlastně asi bude pořád přetápět a bude většinu času v utlumu. Tak bych chtěl poprosit uživatele,kteří mají kotel zapojený tímto způsobem o rady,protože někdo píše,že má bez PIDu menší spotřebu,někdo zase naopak tak bych to chtěl taky vyzkoušet. Jinak kotel v tomto zapojení šlape parádně a ekviterm je pecka,šlape to opravdu na jedníčku a ještě mám v plánu po sezóně osadit radiátory termoventily a termohlavice. Předem děkuji za reakce.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkDobrý deň. Kombinace ekviterm a štvorcestný ventil je tá najlepšia voľba na úsporu paliva. Keď vypnete PID,kotel si bude udržovať svojich 75 stupňov a po väčšinu nočného času bude v útlme. Len si sem tam dohreje svoju kotlovú teplotu. Môže sa vám ale stať,že po prechode do útlmu bude teplota v kotli stále narastať /aj na 85°C a viac/ až Vás havarijný termostat odstaví. V takom prípade to chce trochu času a každý deň skúsiť ubrať kotlovú teplotu o jeden stupeň. Ja som sa dostal na 73°C.Parametry bez PIDu sú tu na tomto fóre popísané moc krát.Napr:15sekund podávanie,60 sekund horenie,ventilátor nastaviť tak aby mal oheň dlhé červené jazyky.Želám dobré nastavenie a bude veľká spokojnosť.Ekvitermná regulácia Vám v takomto teplom počasí ušetrí cca 20% paliva.Mám to za 11 rokov dobre odskúšané.
S pozdravom Valent.
Dobrý den.
Schodu náhod jsem narazil na toto fórum. Tak bych se chtěl podělit o svoje zkušenosti a zároveň trochu poptat. Tento kotel provozuji zhruba 2,5 roku. Po tom co jsem tak nějak přečetl příspěvky v diskuzi, tak myslím, že na rozdíl od některých relativně bez větších problémů. Asi dobře, že jsem nenarazil na tuto diskuzi dříve, potom bych tenkrát hledal pravděpodobně jiný kotel. Jediné asi co mě více méně štve je stříhání střižného šroubu (4x), ale to není chyba kotle. Kdybych to tenkrát tušil, tak hledám kotle s pístovým přikládáním☺..
Celou letošní sezónu, ale bádám nad lepším spalováním. Nakupuji Ledvické uhlí - pokaždé stejný dodavatel. Vytápím barák cca 20 let starý, před třemi lety nová okna a poté vyměněn kotel. V rozvodu je 8 radiátorů korado vybavených termohlavicemi Heimar a bojler 170 litrů. Schéma zapojení je v příloze, neodpovídá přesně schématům, které má v manuálu dakon, ale celé dvě předchozí topné sezóny spokojenost. A co jsem tu viděl, od některých autorizovaných firem, tak myslím, že je to OK. V systému mám manuálně seřízený 4-cestný ventil, kterým se smíchaná topná voda - teplota se drží na cca 40°C. Spotřeba uhlí za minulé sezóny do 40metraku a doma 22°C.
Moje parametry přikládání
- 14s přikládat
- 210s ventilátor na 32% - klapka ventilátoru napevno zvednuta, při nezvednuté klapce mám vypozorováno, že se kotel zanáší sazemi a je nutné častěji čistit a ventilátorem více foukat
- teplota 72°C snížení o 2°C.
Při zkoušení režimu PID jsem měl, vždy větší spotřebu. A navíc mě celkem otravovala a hlučnost kotle a neustálé přikládání, které se neslo z vedlejší kotelny kuchyně s jídelnou.
Pro sledování spotřeby mám na kotli nainstalován digitální snímač otáček, který mi ukazuje celkem přesně, kolik při kterém nastavení protopím. Nyní se pohybují kolem 70 otáček šneku za den.
Kotel čistím cca po 14 dnech, ale v letošní sezóně mě trápí špatné spalovaní uhlí. V předchozích zimách jsem zhruba co na sýpka uhlí to spodní branka plna prachového popela - popelník jsem vyhodil hned ze začátku. Letos musím popel vybírat nejpozději po 4 dnech lépe 3dny. V popelu jsou jak nespálené zbytky tak zároveň škvára.
Schodu náhod jsem narazil na toto fórum. Tak bych se chtěl podělit o svoje zkušenosti a zároveň poptat..
Ohledně instalace kotle mám ještě rest u havarijního termostatu, u kterého nevím kam ho umístit?? Při instalci jsem se nedočetl, kam vlastně mám čidlo natáhnout. Zatím je stále hned u řídící jednotky.
Pro ilustraci jsem vyfotil kotel před čištěním a po čištění a popel z kotle.
Budu rád za každou radu...
Zdravím všechny, kotel FB2 25kW provozuji od září 2015. Před ním DAKON DOR32 a vytápění domu v pohodě. Po zprovoznění nového kotle v PID režimu hrůza, kotel max 65 st, radiátory teplé jen do poloviny. Úprava koeficientů podávání a ventilátoru neměla na výkon valný efekt. Spalovaní perfektní, oheň max 10 cm nad hořákem, teplota spalin kolem 240 st. Zacal jsem se děsit, že jsem koupil slabý kotel. Po přečtení tohoto fora jsem PID vypnul, nyní podávání 40s, pauza 70s ventilátor 51% a kotel topí přesně na požadovanou teplotu (nyní na 74). Zatím neřeším spotřebu, štve mě ale, že když vypnu PID, skryje se mi na jednotce ST-702 v2 ukazatel teploty spalin. Nechápu to, když si koupím nějakou funkcionalitu, jak si může dodavatel řídicí jednotky dovolit ji skrývat. Chápu to jako neschopnost DAKONu si toto u Poláků vydupat. Při přepnutí z manuálu na PID se mi teplota spalin ukáže a je kolem 280 st. Je mi jasné, že spousta tepla uteče do komína. Koukal jsem na FB2 30kW a jediný rozdíl vidím v přidání 2 ks litinových žeber, takže pro příští sezonu plánuji přídavný výměník za kotlem na kouřovodu. JInak kotel i bez PIDu spaluje skvěle, trocha suchého popílku na stěnách.
PR Petr Rybka @petr.rybkazdravím,jako první bych začal s komínem,máte moc velké splodiny,nechat si změřit tah kominickou firmou a případně osadit komín omezovačem,je teda fakt že starší regulace kotle ukazuje teplotu splodin i při vypnutém Pid režimu,pid regulace není špatná,někomu zde kolegům Dakonářům vyhovuje a někomu ne,chce to jen trošku trpělivosti a trošku si s tím pohrát
Zdravím,
chci se zeptat, kde nakupujete náhradní díly na kotel. Chci měnit těsnící šňůry všech dveří, sehnat nové těsnění mezi kotel a podavač a ještě se mi podařilo rozlomit podložku, která hlídá uzavření dveří zásobníku. Myslel jsem, že je obyčejná, ale není.
Díky za tipy.
JR Jan Rotter @jan.rotterTady mají toho hodně. http://dilyprokotle.liduska.cz/65-fb2-au…
Dobrý večer,minulý týden jsem nechal předělat zapojení. Máme 25kw a zapojení bylo na samotíž. Nyní zapojeno na zde klasické zapojení- 4 cestný ventil se servem a modulem st 61v4 a tři čerpadla,z toho jedno do bojleru. Chodí to bezvadně a jedu ekvitermu+pokojovej prostorák. Jen se mi teďka dvakrát stalo,že se kalibroval ventil a přetopil se kotel. On vlastně jak se při kalibraci otevře,tak kotel začne làdovat a foukat a pak se pomalu zavírá a kotel se přetopil,on se sice potom otevře,aby přetopená voda z kotle odjela do radiatoru,ale kdybych u toho nestál a nevyrušil bych přetopení,tak asi uplně vyhasne. Jinak kotel topím na 75.°c. Topenář mi nastavil minimální otevření ventilu na 5% a když jsem s ním dnes mluvil tak mi řekl,že si mám nastavit minimální otevření ventilu třeba na 15 nebo 20% že když se to zapojovalo minulej tejden tak bylo 15 pod nulou,takže to chce doladit a kdyby to furt takhle přetápělo,tak mam eště snížit kotlovou teplotu,což se mi ale moc nechce,jinak jsem tady postřehl,že tady někteří topí i na 80°c. Takže sem dal na jeho radu a zvýšil to minimální otevření ventilu na 20% tak sem zvědavej,co to bude dělat a doufám,že už na mě nebude pískat. Jinak bych chtěl ještě poprosit o vaše názory a jak to máte nastavené vy to minimální otevření ventilu a předem děkuji za reakce.
MK Marian Klocperk @marian.klocperkzdravím,zkuste ještě zmenšit maximální teplotu vratné vody v nastavení ventilu v ochraně zpátečky,jinak minimální otevření 10% ventilu je docela dostačující
Dobrý den, mohl bych poprosit že by sem někdo přidal fotku jak vypadá popel (ze správně spáleného uhlí)? Někde jsem viděl fotku kde je z automatu opravdu jemný popel a jen pár škvarků. Já mám místo jemného popelu skoro výhradně kousky spáleného uhlí ve velikosti kolem 1-1,5cm a popel jako takový ani moc ne. ty kousky uhlí když rozlomím tak jsou spálené, ale stejně by mě zajímalo jak to má někdo jiný a jak by to mělo vypadat správně. Mám hnedý ořech II ledvice, PID korekce 0 podavač +5 ventilátor. Děkuju
PV Petr Vrba @petr.vrbaFoto bohužel nemám, ale pokud myslíte spékance tak ty mám taky a je jich celkem dost, málo procenta uhli se mi přemění v jemný popel, mám za to že je to způsobeno kvalitou uhli
dobrý den,prosím poradit ohledně spotřeby,mám malej dum 3+1 cca 80m,plastový okna,zateplený,kotel 25kw 3 čerpadla takže s ohřevem vody tuv,čtyřcestný ventil ovládaný servopohonem s regulátorem TECH,doma termostat nastavený na 22stupnu,do radiátoru pouštim pouze 42stupnu,ochrana zpátečky 60stupnu kotel nastaven na 75,jedu v pidu korekce podavač -28 ventilátor 0,nechápu proč mi násypka vydží jenom 4dni-zdá se mi to málo
KV kamil vall @kamil.vallTak to sme natom szejne. Mame nezateplene, plastova okna 2+1, 80m obytna plocha. Dole kotel 25kw 2 cerpadla, jedno do bojleru, 3cestny ventil. Do vody 58C a doma 22-23C. Uhli vydrzi tak 3az 4 dny podle toho jak placame vodu a jak je venku. Korekce podavace -28 ventilator -15, korekce teploty splodin 3, pauza na podavaci min. 15sec
Dobrý večer.Pod ukazatelem času se po vyčištění kotle objevil vykřičník.Prosím o radu.Děkuji.
Dobrý večer.Pod ukazatelem času se mi objevil vykřičník.Prosím o radu.Děkuji
Už delší dobu u kotle pozoruju, že má pozitivní vliv na zanášení kotle když se nad hořákem drží větší vrstva žhavého. Já nepoužívám popelník, ten jsem z kotle vyhodil a nechávám popelem plnit podstavec kotle. Vychází mi to tak, že na jednu násypku uhlí nacpanou co se vejde mám plný podstavec popela že popel dosahuje skoro k okraji hořáku. Popel pak nemá kam přepadávat a drží se více na hořáku a spalování je čistší. Na prostředních dvířkách dole je izolace a tu mám při tomhle stavu krásně čistou, zatímco když kotel komplet vymetu, tak třeba druhý den je černá.
KM Karel Matějka @karel.matejkaTo spíš vypadá,že máte špatně zatmelenou retortu,protože když je kolem popel jak popisujete,tak to neprofoukne a vzduch jde normálně do hořáku a když tam popel nemáte,tak to fouká spodem pod hořákem. To je jen můj názor,ale třeba nemám pravdu.
Dobrý den, obracím se o radu.
Kotel DAKON FB2 (25 kW) provozujeme 2. rokem v aut. režimu PID, na hnědé uhlí ořech2 Ledvice. Tuto sezónu máme pořád potíže se zanášením kotle sazemi či mourem.
Musíme čistit denně vnitřek kotle (pomocí kartáče a háčku) a jednou týdně kouřovod, jinak dochází k většímu podávání paliva, než se stačí optimálně spálit, uhlí začne přepadávat do popelníku a později začne kotel dehtovat. Při denním čištění je uhlí spalováno dobře, plamen je jasný, i když možná větší (jazyky dosahují běžně k hornímu okraji šamotových dlaždic, popela po 8h provozu je cca 3/4 popelníku).
Aby byla regulace funkční, nastavil jsem po delším laborování pro ventilátor korekci +15%, a pro podavač -30%. Při venkovních teplotách kolem nuly nechávám teplotu UT na 71 st.C.
Uhlí je patrně vlhčí, po otevření dvířek zásobníku (při vypínání kotle večer) vychází ven pára. Uhlí jsme si nechali přivézt ve dvou dávkách s odstupem 3 měsíců, ale na pohled se zdá být v pořádku (z hlediska zrnitosti a obsahu drobných částí cca do 20 %).
Děkuji za vaše reakce.
LJ Libor Janek @libor.janekZdravím,
mám kotel necelý rok, ale už jsem řešil podobný problém. U mě to mělo 2 příčiny. První příčinou byl vadný ventilátor. V místě uchycení prasknul a vzduch místo do kotle foukal mimo. Druhou věc mi poradili při výměně ventilátoru. Vzadu na kotli před připojením kouřovodu jsou na spodní straně dvířka a při čištění a špatném hoření tam sedá část sazí. Pokud se to ucpe nebo přicpe, kotel špatně hoří a "valí" to tam uhlí, které neshoří. Já tam měl po třičtvrtě roku provozu cca kýbl sazí.
Pokud i přesto podavač podává více uhlí než dokáže shořet, postačí v servisním menu zvětšit dobu minimálního podávání z 5s na víc. Já zkoušel dle dodávající firmy 19s, ale to bylo moc, tak to mám teď nastaveno na 14s a vše ok.
Kotel od začátku provozuju v PIDu a vychází na cca 100kg uhlí kýbl a popelník popelu.
Další věc, kterou jsem zjistil, že pokud se používá termostatický třícesťák, dochází k jeho plnému otevření na cca 70-72°C dle teploměru na kotli.
Snad někomu z vás tento příspěvek pomůže.
Dnes na mě pískal kotel Neodpovídalící ventátor. Přešel jsem do manuálniho režimu a spustil ventilátor a dal mu otáčky na 100%. Pak už fungoval.
Už jsem tento problém měl jednou, asi před měsícem.
Zítra zkusím ventilátor vyndat a vyčistit.
Máte s tím někdo nějakou zkušenost.
PN Petr Nouzák @petr.nouzakTak jsem vyčistil ventilátor a hlavně čidlo otáček.
Dle informací z Dakonu, pokud by to nepomohlo tak je vadné čidlo a volat servis a vyměnit.
Mám problém s popelem-za 3 dny je násipka plná.Koeficien podavače -25,ventilátoru +10,výkon ventilátoru 85.Může mi někdo poradit-díky.
PF Petr Frys @petr.frysTo záleží na kvalitě uhlí.Já jí měl plnou za dva dny.Teď mám jinou várku uhlí tak uvidím.
Dobrý den, má někdo zkušenost s přechodem z hnědého uhlí na černé? Klesla spotřeba? Vydrží kotel déle bez čištění? Děkuji za info
PT Pavel Tolar @pavel.tolarČerné uhlí jsem zkoušel, dle mě spotřeba nižší a tolik se kotel nezanáší. Ovšem ekonomika věci je taková že hnědé uhlí vyjde levněji.
Zdravím chlapi, válčím s teplotou podavače kolem 70 stupňů (viz foto) a už mi jednou hodil alarm při 80. Procházel jsem fórum a našel sem přehození ventilátoru na druhou stranu, aby netahal vzduch od kotle, ale z druhé strany. Bohužel to moc nepomohlo, změna jen o par stupňů. Zdá se mi stále hodně teplá násypka, čímž se uvnitř i vytváří vlhko.
Nemůže to být nefunkčním těsněním mezi kotlem a uchycením vedení šneku? nebo poraďte co mám změnit. Zdá se mi, že kotel skoro nejde do útlumu.
Jaké množství paliva by mělo být v rétoře hořáku?
Díky moc za každou radu.
Zdravím Dakonáři,měl bych jednu prosbu ohledně nastavení kotle,jak už jsem zde psal,kotel jedu na samotíž a topí perfektně a jde asi o tohle,kotel jedu v pidu na 65° a snížení mám o 20°,mám pokojový termostat Tech st 290 bezdrátovou verzi,takže kotel si natopí na 65 a potom,až je teplota v místnosti dosažena, mi de zhruba na hodinu do utlumu,potom se probere a jede si na 45,dokud se zase neozve termostat a jde o to,že jsem zkoušel vypnout pid,takže kotel si natopí na 65 a až se ozve termostat tak mi to napíše režim udržování,je to vlastně asi něco jako utlum v pidu,jenže tady je ten můj problém,kotel opět nazapne při dosažení té snížené teploty jako v pidu,to znamená 45°,ale pořád klesá,třeba až na 27 a zapne až podle termostatu,takže třeba 7 hodin jede v režimu uržování. Na termostatu mám hysterezi 0,2 stupně a teďka je celkem teplo,takže opravdu třeba skoro celou noc jede v režimu udržování,takže prosím o radu,dá se takto topit,nebo je to blbost,bojím se totiž,že by kotel mohl začít dehtovat,takže sem ho vrátil zase do pidu,kde mám jistotu,že mi při těch minimálních 45°dehtovat nebude.Prosím tedy o vaše názory a předem děkuji.
Měl bych dotaz ohledně tohoto kotle a natápění boileru. Mám Dražice 180 na výšku čidlo uvnitř nadoraz(spodní třetina). Stačí si déle mýt ruce a čerpadlo sepne a boiler se natápí. Mám trochu delší trubky, byť zaizolované, ale stejně - zbytečně ztráty. Napadlo mi, není možné nějak upravit hysterzi aby to nespínalo tuším při poklesu o 5st.? Další varianta, kterou zkusím, že dám čidlo místo bimetalového teploměru v obale boileru - je v horní třetině, tak výkyvy teplot budou menší. Máte někdo taky tento problém a jak ho řešíte?
VS Václav Sýkora @vaclav.sykora699Hypertenze se dá nastavitv Provozní nastavení / Přídavná črpadlo / Hypertenze TUV, až 10. stupňů.
Osobně bojler mám na 58. stupňů a hypertenzi na 8. stupňů.
Dobrý den
Dnes jsem našel v menu kotle u položky "prostorovy termostat" možnost přepnout termostat do modu rizeni čerpadla. Zkrátka po natopeni mistosti termostat sepne a jednotka kotle vypne čerpadlo TV. Ted to mám takto nastavene a zatím spokojenost.
po vypnuti cerpadla teplota kotle stoupne jeste tak o 5-6 stupnu což přikládám dobehu litiny a tim ze není ochlazována čerpadlem.
Otázka zní nemůže toto nejak ovlivnit životnost kotle? Jáké jsou vase názory na toto nastaveni?
děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně nepřesnosti venkovního čidla.
Používám klasické zapojení - 4 cestný ventil ovládaný modulem ST-61 v4 s venkovním čidlem teploty (používám ekvitermní regulaci) . Problém mám v tom, že mi čidlo ukazuje cca o 4 st. vyšší venkovní teplotu než je skutečnost.
Nikde jsem nenašel možnost kalibrace, jak tomu je třeba u vnitřního regulátoru. Neřešil toto již někdo z Vás?
MB mega beda @mega.bedaPokud jste venkovní teplotu v místě umístění čidla nekontroloval cejchovaným teploměrem je rozdíl v teplotách v mezích.
Dobrý den řeším problém že když topím v PID tak mě nikdy kotel nejde do útlumu vždy se jen ubere větrák, další problém je ten že se mě nezavírá čtyřcestný ventil ale jen přivře že se mě moc nenatápí kotel mam nastaveno na 75 stupnů a maximálně natopí na 55-60 nevim si s tim rady ten technik kterej to zprovoznil si taky rady moc neví spíše vůbec..... nevěděl by někdo co a jak mam kotel krátkou dobu a zatim spíše zkoušim co a jak..... pročetl jsem si tady celou diskuzi kdyby byl někdo z okresu Strakonice a byl schopnej se mě na to zaject podívat nebo bych pro něj dojel a poradil mě co a jak ....
JZ Jaroslav Zemen @jaroslav.zemenKotel v PID režimu přechází do dohledu až když se přetopí o 5st a více, pid režim právě reguluje výkon kotle změnou otáček a doby a pauzy podávání paliva. Útlum je u kotle co jede bez pidu, tam natopí požadovanou teplotu, sdadne do útlumu a čeká až se ochladí o nastavenou hysterezi a pak zas dotápí.
Dobrý den řeším problém že když topím v PID tak mě nikdy kotel nejde do útlumu vždy se jen ubere větrák, další problém je ten že se mě nezavírá čtyřcestný ventil ale jen přivře že se mě moc nenatápí kotel mam nastaveno na 75 stupnů a maximálně natopí na 55-60 nevim si s tim rady ten technik kterej to zprovoznil si taky rady moc neví spíše vůbec..... nevěděl by někdo co a jak mam kotel krátkou dobu a zatim spíše zkoušim co a jak..... pročetl jsem si tady celou diskuzi kdyby byl někdo z okresu Strakonice a byl schopnej se mě na to zaject podívat nebo bych pro něj dojel a poradil mě co a jak ....
Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušenost s havarijním termostatem ? už se mi to stalo podruhé. Po asi dvou měsících termostat začíná vyppínat při stále nižší teplotě. Dělal to ten první co jsem dostal s kotlem a když začal vypínat při 70st tak jsem koupil nový. ten chvíli šel, po měsíci vypínal kotel při 85 st a ted již při 75 st. Vypadá to jako kdyby byla konstrukce nějaká vadná. ale nenarazil jsem na žádnou disuzi že by se s tím také někdo trápil. Všichni to máte ok? Díky
PV Petr Vrba @petr.vrbaMěl jsem ten samej problém servisák si vůbec nevěděl rady a tak jsem se naštval a zde podle stránek jsem to tak nějak nastavil zpátky na nějaké nastavení a zatim to relativně funguje až na tu spotřebu a 4 cestného ventilu
zdravím Vás Dakonáři,chtěl jsem se vás zeptat jaké máte komíny,z čeho a jaký průměr,díky
VV Václav Valenta @vaclav.valentaTřísložkovej nerez od bertrams.cz, 200mm.
Kupoval jsem ho starší, ale nepoužitej.
Může prodloužit třeba 50 m, ale měřená hodnota teploty bude zkreslená. A konektor IP 54 proto aby se do něho neprášilo a aby to nevypadalo jak udělané od "řemeslníka"!!!!!!(čokoláda???)
MK Miroslav Kořínek @miroslav.korinekteplotní čidla mají povětšinou svůj vnitřní odpor v řádech desetitisíců Ω kdežto kabel jen v jednotkách. takže se žádné zkreslení neprojeví. Kdysi jsem kupoval nějaké vcelku obyč odporové teplotní čidlo které měli buď s 5m kamelem, nebo to samé čidlo s 20m kabelem a pořád garantovali přesnost na +- 0,5st. Takže ani 15m kabel neudělal měřitelný rozdíl. Takové zkreslení teploty aby to bylo pro naše účely problémové by bylo možné v případě, že se jedná o čidlo s nízkým odporem, což toto pravděpodobně není. mě se prodloužením o 5m teplota nezměnila , vidím to na přídavném digitálním teploměru na bojleru. nakonec je vždy možnost si to vyzkoušet. a hlavně, nejsme v laboratoři. i kdyby to udělalo jeden stupen jakože ne, tak měříme vodu v bojleru a potřebnou teplotu si může nastavit na kotli jak chce s ohledem na realitu a ne číslo.
a napětí i proud je na kabelu nula nula nic, klidně může jen smotat drátky v prstech a na funkci to nebude mít vliv :-). ideální je spájet a samosmrštící bužírku. To je naprosto ideální.
Ještě se zeptám, kdo má 30kw, jedete na 30, nebo na 25kw?
A je šnek (podavač) stejný u obou kotlů? (Ohledně spotřeby paliva na 1 otáčku)
Jak vám souhlasí teplota kotle a skutečná teplota na výstupu? Já mám na kotli nastaveno 80, natopeno má 80, ale teploměr na výstupu mi ukazuje cca 73. Zkusil jsem i vyndat kotlové čidlo z jímky a dát ho k čidlu teploměru na výstupní trubku, ale pořád se rozdíl pohybuje cca 5-10'. Jde to popřípadě nějak zkalibrovat, aby kotel měl skutečnou teplotu?
MH Michal Hašek @michal.hasekCo teploměr to jiné hodnoty. Také tam mám rozdíl. Jinak mám 3stejné teploměry a každý ukazuje jinak, rozdíl 15st. Na kotly a na výstupu mám já rozdíl 8st
No teplotní čidlo je odporové, má předepsanou max délku kabelu, nejdříve bych si zjistil max délku kabelu předepsanou výrobcem čidla. Pak bych ho teprve nastavil ale ne čokoládou ale, konektorem s krytím IP 54, lze nalézt na netu.
Dobrý den, bojler na ohřev TUV mám ve vedlejší místnosti a čidlo od kotle mi tam nedosáhne. Vzdálenost je asi 7 metrů. Poradili by jste mi jak můžu toto teplotní čidlo nadstavit ? Mám jen přestřihnout drátky a napojit chybějící část či odpor těch vodičů je daný aby nedocházelo ke zkreslení teploty ? Děkuji za radu, případně jak si čidlo vyrobit s asi 7 metrovým kabelem a napojím ho namísto stávajícího....
AŠ Adam Štefek @adam.stefekŹádný problém, použijte něco o stejném průměru co mají ty dráty od toho senzoru.
Navíc, stejně je to jen přibližná teplota v určité části bojleru.
I kdyby to kecalo o 5C, tak vám to může být jedno ne ?
Tedy vemte "čokoládu" kus dvojžilového licnového kabelu a za pět minut máte hotovo.
ahoj, mám FB 2 25kw teď začal po roce zlobit, jedu na PID režim pořád a spotřeba cca kýbl denně, ale teď mi to na pid podává hrozně moc paliva do prostoru hoření a nehoří to v prostředku, ale po celém jako výheň a kotel pořád topí a přikládá, a ventilátor běží jak blázen, neodešlo nějaké čidlo? nevím ořhívá se to tak, že mi až čidlo hlásí vysokou teplotu podavače. a žhavé uhlí padá do popelníku. nevim nedělalo to..
TP Tomáš Pikal @tomas.pikalzdravím,bud ho zkuste na chvilku vypnout a nebo tovární nastavení
Dobrý den
Měl bych prosbu, snažím se vytáhnout data z kotle přes RS rozhraní do Raspberey Pi, ale po seriové lince mi to nějak nekomunikuje. Mohl by se někdo kdo provozuje tenhle kotel společne s internet modulem nebo GSM modulem podívat jaky tam maji v tech modulech cip ktery toto obstarává? nebo nějake komunukacni nastaveni tech modulů?
Popř jestli nekdo neví co je potřeba pro rozjeti seriove komunikace?
Díky za všechny názory
LH Lukáš halata @lukas.halataKoukal jsem do ST-298 termostatu, který komunikuje přes RS a konstrukce je poměrně jednoduchá.
Atmega128A + minimum součástek.
Ale nějak moc jsem to nezkoumal. Tipoval bych to na RS-485 komunikaci.
Dobrý den,chci se podělit o první zkušenosti s tímto kotlem,máme 25kw a instalaci jsme si prováděli sami,jen zapojení a první spuštění nám provedl akreditovaný topenář kvůli záruce.Kotel máme zapojen na samotížný sytém,bez směšovacích ventilů,bez ochrany zpátečky a všech těchto vymožeností,jen na odvod spalin sme instalovali komínový regulátor tahu a doma v místnosti bezdrátový termostat on/off tech st 290. Máme silné trubky a barák máme natopený na samotíž dříve,nežli soused,který má stejný dům, automatický kotel Varimatik a nucený oběh.Od uplného zatopení nám trvá cca 1 hodinu k dosažení teploty vody 65-70°. Jinak teplotu kotle máme nastavenou na 65°c a pokles teploty na -20°c,takže teď v tomto teplejším počasí kotel většinu času jede na 45°c a čas odčasu si začne dotápět a potom jde cca na půl hoďky do útlumu. Mnozí z vás mi tady teďka budou říkat,že 45°c je zatraceně málo,ale tento kotel takovouto regulaci umožňuje a i při takovéto minimální teplotě vody kotel krásně hoří a hlavně ani náznak žádného rosení, dehtování a z komína nic nejde,jen se chvěje vzduch,kotel se nezanáší,jen drobný popílek a minimum sazí. Ze začátku jsem čistil kotel každý třetí den,jak je uvedeno v návodu,potom sem interval prodloužil na 1 týden a momentálně po 2 týdnech,chtěl bych zkusit 3 týdny :) . Čištění jde celkem dobře,stěny ometu smetáčkem,do horních průduchů párkrát zajedu kartáčem a zbytek dovysaju vysavačem,práce na max.půl hoďky,předtím kotel Dakon dor 32 a to byl oproti tomuhle očistec čištění. Takže s kotlem jsme zatím náramně spokojeni a asi bych měl jen jednu malou vítku a to popelník,nevím,kterej inteligent ho takhle navrhnul,že polovina popela padá vedle,ale i s tím jsem si poradil,udělal jsem si jednoduše vyklápěcí,tak,že je opravdu od stěny ke stěně,takže když ho vyndám,tak nemám popel všude dole kolem,ale opravdu jen v popelníku :) .Eště bych dodal spotřebu,sýpka mi vydrží 4,5 až 5,5 dne,což si myslím,že na samotížný systém bez všech možných ventilů apod. není uplně nejhorší,když tady čtu,že někomu nevydrží ani dva dny.
Závěrem bych chtěl ještě poprosit tady zkušené harcovníky,co tento kotel provozují déle o radu,která se týká uhlí. Topíme ořech2 Ledvice,které nám dovezli v létě a popel je na prach,občas pár kousků nedohořelé ztrusky.Teďka minulý týden jsme radši ještě doobjednali 30q,protože všude povídaj,jak je nedostatek a čekaj se pořadníky,tak jsme nechtěli ryskovat,že budeme v únoru bez uhlí. Takže teďka třetí den pálíme toto nové uhlí a jde o to,že už na pohled má větší zrnitost,než to předešlé,takže v popelu je více kusů nedohořelé ztrusky a chci se zeptat,jak toto eliminovat.Jestli myslím zprávně,tak bych ubral trochu na podavači a naopak přidal na ventilátoru aby větší kousky měli více času na prohoření ? Předem vám děkuji za případné reakce a doma teploučko :)
MK Marian Klocperk @marian.klocperkNejsou Ledvice jako Ledvice.
Je to uhlí vážně nedohořelé, nebo je to jen černý vyhořelý škvarek ?
Dobrý den, chtěl bych Vás inspirovat , měl jsem starou zeď do sklepa, musel jsem ji zbourat a postavit novou. Předtím jsem ale zašel do uhelných skladů, změřil si šířku auta co vozí uhlí s dopravníkem, udělal jsem to o něco větší a takový je výsledek: 50 metráků za 10 minut :-)
https://www.youtube.com/watch?v=v9-3rWZ-…
AŠ Adam Štefek @adam.stefekTakhle nám uhlí skládají už asi 10 let,máme vedle kotelny místnost jen na uhlí a okénkem nám to tam lifruje pásem,vejde se nám tam cca 120q.
dobrý den,prosím o radu,už zhruba měsíc a pul mam v provozu dakon fb2 automat 25kw asi se vším možným co ke kotlu patří to znamená,regulator tech stn 431n,pokojový termostat,ekviterm,čtyřcestný ventil se servem,3 čerpadla, a ted co mě trápi je že se zničeho nic otevře čtyřcestný ventil na 100%,nevíte mi někdo poradit proč to udělá nebo kde se to dá nastavit aby to nedělalo???nevím jak často to udělá jestly jednou za den nebo jednou za týden ale prostě mi to hlava nebere protože je tam vlastně ochrana zpátečky nastavená na 55 stupnu a když se takhle otevře tak prostě teplo klesne i pod 35stupnu dam nějaký foto které jsem pořídil
Dobrý den já mám kotel třetí rok a jsem spokojený je pravda že první rok jsem kotel pořád šteloval moc jsem to řešil jako ostatní vypnul jsem pid protože kotel neustále pracoval třícestný thermo ventil jsem vyměnil za ruční který mám trochu otevřený do kotle na zpátečku a nutný jsou termo hlavice na radiátorech a není problém nedělejte jsi to složitější než musíte protože co topenář to jiný názor.
Dobrý večer,
letos zjara jsem tu delší dobu řešila špatné zapojení kotle (byl zapojený přímo do systému ÚT, bez termoregulace). Toto již máme vyřešeno termoregulačním třícestným ventilem. Máme nastavenou teplotu kotle na 70st, při dosažení pož.teploty na termostatu snížení o 5st, tedy jede kotel prakticky 99% času na min.65st, které jsou potřeba pro správný provoz dle manuálu výrobce. Jedeme v PIDu, kotel ale žere stejně, jako když se mu vracela ze zpátečky studená voda. Doufali jsme, že 3cesťák toto trochu pomůže vyřešit a tím, že nebude kotel pořád topit na tu studenou zpátečku, upraví se trochu ta šílená spotřeba (násypka na 48 hodin). To se nestalo. A tak se ptám, jestli pomůže vypnout PID a nastavit ručně jak často a dlouho má podávat, výkon ventilátoru a tak dále. Těmto třem pojmům rozumím, trochu mi to tu pánové osvětlili před půl rokem, ale je tam spousta dalších parametrů, kterým vůbec nerozumím k čemu jsou a co na nich nastavit.
Neměl by někdo návod pro blbce, bod po bodu s vysvětlivkami, co k čemu je dobré a případně vzor, jak to nastavit, abychom to pak jen doladili?
LC Lucie Chalupová @lucie.chalupovaDobrý den Lucie,
myslím, že jste si bohužel praxí ověřila, že i dobře míněná rada může být špatně pochopena. To ošetření teploty vratky má skutečný vliv na spotřebu zcela zanedbatelnou. U automatických kotlů platí,že jejich spotřeba PŘEDEVŠÍM závisí na množství odebrané energie, neboli na tepelné ztrátě domu. U hnědého uhlí přibližně platí, že z jednoho kilogramu paliva vydolujete svým automatem 4 kWh tepla.
Zkuste odhadnou nebo i zvážit jednu dávku a porovnat s realitou odběru energie. Opuštěním PIDu snížíte spotřebu o jednotky procent,nebo také vůbec. Větších úspor dosáhnete regulací, snížením teploty v domě, odstavením nebo přiškrcením některých radiátorů atd... Nenechte se unášet nesmyslnými údaji, kdy např. majitel 35 kW kotle udává denní spotřebu 20-30 kg. Fyzikální zákony platí i u automatických kotlů. Přeji hodně zdaru a reálnou spotřebu.
Dobrý den
našla by se dobrá duse a vyfotila mi kde a jak máte umístene cidlo teploty spalin?
Díky moc
LH Lukáš halata @lukas.halataČidlo spalin je umístěno v přírubě kouřovodu hned za kotlem, z boku, je tam díra na vsunutí čidla a dirka na šroubek.
Dobrý den,
rodiče si pořídili tento kotel (Dakon FB2 Automat 30kW) před cca 3 měsíci. Po dvouměsíčním zkoušení všeho možného dle příspěvků v této diskusi se kotel podaří vytopit jen na max. 48°C, což pro vytopení našeho domu nestačí. Z mého pohledu by kotel měl vytopit min. na teplotu 60°C. Bohužel ani při 5 hodinovém spalování se k této hodnotě nepřiblížíme. Nevíte, kde by mohla být chyba? Můj názor je, že kotel je špatně zapojený do samospádové topné sítě. Obrázky zapojení naleznete v tomto příspěvku. Budu vděčný za jakoukoliv radu.
Děkuji.
MZ Martin Zeman @martin.zeman025Dobrý den pane Zeman,nejsem žádný odborník ale budu se snažit nějak pomoci.Podle přiloženého fota vidím první problém v napojení,máte napojenou 22,,nebo25 měď,, do 5/4 ocel trubky.Já to měl podobně a nebylo Boha kotel seštelovat a ani ty hrozný dimenze nemáte odizolovaný.A druhá věc co mě zarazila na displeji máte požadovanou teplotu 70 st.do oběhu vám de 48 st a už vám běží čerpadlo.Aby se vám to na topilo,tak by mělo čerpadlo pro UT sepnout nezi 55-60 st. Nevím jestli máte pok. termostat ten také dělá hodně. Já ten můj kotel sešteloval jenom díky příspěvků které sem vkládají lidé kteří už mají zkušenosti a moc jim za to děkuji.Dále sem si všiml že máte čerpadlo na boiler to je třeba také nastavit.Jsem laik asi jako vy,jsem z Litvínova tak jestli bydlíte někde blíž není problém dát hlavy do hromady.Zkuste na této diskuzi ještě někoho jiného kdo má zkušenosti. P:S:začněte u toho čerpadla dejte zapínaní 55 st. a uvidíte co to bude dělat. J.Štanc
Na ústřením topení potřebuji vyměnit klasické (mosazné) ventily za ještě nikdy nepoužité opět klasické (mosazné) ventily, které ležely asi 30 let v šuplíku. Jsou úplně v pořádku, jen jdou částečně těžko otáčet. Čím je vhodné je "namazat"?
Dobrý den
Mám teď nově namontovaný tento kotel, ale ještě jsme netopili, díky tem horkům to zatím není potřeba. Úspěšně se zatím prokousávám touto diskuzí a nabírám rady a zkušennosti. Kotel je zapojeny na 2 čerpadla jedno na TUV a jedno na topení na zpátečce, teplotu zpátečky hlídá podle mého třícestný ventil 60 stupňů. Zatím jsme bez termostatu jenom termohlavice na radiátorech. Vytápím barak 130m2. 2 podlažní ze 70-tych let nezatepleno pouze nová okna dvojsklo.
edit: 1p 3 spojene pokoje kuchyn, jidelna obyvak
2p 3 samostane pokoje
Měl bych pár otázek:
1. jaký je rozdíl mez teplotou kotle (respektive do UT) a teplotou zpátečky. zajímá mne jak si kotel hlídá kolik posílá do UT. Má ještě nějaký svůj čtyřcestný ventil? pokud chtít pouštet do UT třeba jenom 55 stupnů znamená to že termoventil na zpátečce se nikdy neotevře? nějak mi toto není jasné
2. v tehle konfiguraci doporučujete pokojovy on/off termostat nebo ne a když ano tak jaký? popř je lepší termostat s komunikací přes RS?
díky za odpovědí
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na radu, zkušenosti, doposud jsem topil hnědým uhlím v Dakonu FB2 automat, včera jsem koupil dubové peletky 8 mm od firmy Biomac. Palivo v hořáku mi vyhořívalo, tak jsem přidal korekci podavače na +30 a stále mi vyhořívalo níže. Teplota šnekového podavaše byla 70 stupnu, tak jsem to radeji vypnul, ať se mi nezalije šnek vodou.....Nevíte při kolika stupních se povolí ta vosková pojistka ? Máte někdo zkušenosti s topením peletami v tomto kotli ? Díky Adam
AŠ Adam Štefek @adam.stefekDobrý den,
podle mne máte moc vzduchu, vždy platí, že doba podávání paliva určuje výkon hořáku (množství paliva x výhřevnost), takže regulovat kotel můžete jen množstvím vzduchu. Plamen má hořet dlouhým plamenem, moc vzduchu ho sfoukává a letí to komínem ven. Tohle platí pro všechny hořáky.
Zdravim všechny. Tak jsem se konečně pročetl všemi stránkami :-D a že to trvalo. Teďka už snad umim ten kotel i ovládat a nastavit a ještě ho nemám :-D Divil jsem se, že na to přišli i ženy co si nevěděli rady. takže je problém vždy jen v nastavení, jak to tak vypadá. Chci se zeptat změnilo se něco v servisácích, že by byli více poučeni atd. a uměli dneska již kotel seřídit? Nebo je to stále stejné, že ho zapojí a jinak ruce pryč? A ta hlavní otázka zní. Prosím vás má někdo z MORAVY ten kotel doma? Byl by někdo ochotný mi k tomu něco říct a předvízt mi ho? Děkuji
Jak nejlépe přestat topit, když už je teď teplo?
JK Jan Kobylka @jan.kobylkaNechat dohořet uhlí v násypce aby byla prázdná.
Dobrý den,
máte někdo osobní zkušenost s topením peletama v Dakonu FB2?
Dobrý den, přečetli jsme s manželem všechny příspěvky.
Máme kotel Paket Logano 221A 25 kW.
Topili jsme od října 2014 na černé uhlí nyní jsme přešli na pelety a začaly problémy. Včera jsme pročetli Vaše názory a rady, tak už topíme, ale neohřívá se nám voda v bojleru. Máme to uděláno, že topíme a současně by se nám měla ohřívat teplá užitková voda.
Můžete nám poradit. Děkuji
JV Jitka Vozková @jitka.vozkovaDobrý den,
s peletami a uhlím topím v jiném kotli, nastavení pro pelety je jako pro hnědé uhlí - v podstatě stejná výhřevnost - o 1/3 nižší než černé uhlí, takže do kotle musíte dodat při stejném výkonu více pelet. Nastavení ventilátoru o trochu méně než na uhlí.
Snad to pomůže........
Zdravím, všimnul jsem si že na dipleji se mi objevil u ventilátoru navíc výkřičník, který bliká. Nikde nemůžu najít co to znamená, nemáte někdo zkušenost ? Díky
Dobrý den,
mám kotel 3 týdny a jsem spokojen. Topím na 70°C a útlum mám nastavený na 45°C. Montáž mi provedla odborná firma, provedla první zátop i zaškolení.
Jediný problém vznikl v nastavení radiátorů. Původně jsem měl samotížný systém a po připojení čerpadla jsem musel přivírat radiátory. Mám plnoprůtokové kohouty a velkou část z nich budu muset vyměnit za kohouty z termohlavicemi z důvodu lepší regulace a úspory uhlí.
Topím hnědé uhlí bílina ořech 2 a regulaci mám na PID s výchozím nastavením.
Zatím mohu jen doporučit.
pořídil jsem si ke kotli modul na webové rozhraní ST-500 a je fajn moci vzdáleně kontrolovat a případně i přenastavit teploty u kotle. Na tomto rozhraní je i možnost sledovat spotřebu a množství uhlí v násypce, nic méně žádná měřící jednotka na toto pro kotel bohužel není a pro tento účel je zakoupený modul nepoužitelný. Jako alternativní řešení jsem rozšířil zde již zmiňovanou možnost měření spotřeby podle počtu otáček šneku. Magnetický spínač je nalepený na plastovém krytu na konci převodovky a na hlavičce šroubu (toho co je jako pojistka když se kousne šnek) je malý silný magnet. Celé to je zapojeno do raspberry pi (cca 800,-Kč) , které je naprogramováno aby signál ze spínače převedlo na svou webovou stránku viz obrázek. Každý den přibyde v tabulce nová řádka s počtem otáček a přepočtem na kg pro aktuální okamžik. zatím to je taková hrubá neočesaná verze . chci aby tam ještě byl i graf spotřeby, aby se dalo nastavit nějaké min. zůstatkové množství paliva při kterém to pošle výstražnou sms(mail), aktuální zůstatek v kg v násypce, čas který zbývá do vyčerpání zásobníku, předpokládanou průměrnou spotřebu na aktuální den už v průběhu dne, upravit web. stránky pro sledování na mob. telefonu, zobrazení ceny uhlí spotřebovaného pro každý den i aktuální celkovou cenu za sezonu, atd atd a kdyby vás ještě napadlo co by bylo fajn tam dát....Jsem ale prd programátor, kdyby měl někdo zájem to doprogramovat , dejte vědět a domluvíme detaily. Pokud ne, já si s tím budu hrát dál a pak bych někal uložil iso soubor a můžete si ho nakopírovat na kartu a hotovo.
PV Petr Vrba @petr.vrbaVelmi zajímavé. Kotel teprve budu pořizovat, ale až bude, rád bych se s Vámi zkontaktoval. Zatím děkuji.
Dobrý den, v příslušenství kotle je díl- pružina kapiláry- je to takový ten pružný plíšek. Můžete mi poradit kam patří? Děkuji
PT Pavel Tolar @pavel.tolarNevím jak ta vaše pružina kapiláry vypadá - chtělo by to foto.
Dobrý den, v příslušenství kotle je díl- pružina kapiláry- je to takový ten pružný plíšek. Můžete mi poradit kam patří? Děkuji
PT Pavel Tolar @pavel.tolarzdravím,jeden náš kolega s Dakonem měl problém s kotlem a tohle byla příčina,pát fotek nám poslal
Dobrý večer,po čtyřech měsících marných bojů s Dakonem FB 2 30 kW jsem to psychicky nevydržel a kotel vyměnil za jiný,také s regulací od firmy TECH a jsem nadmíru spokojen.Doma lázně,do kotle pouze sypu uhlí a jednou za cca 10-14 dní kotel vymetu smetáčkem a dovysaju vysavačem a to vždy když teplota spalin se vyšplhá na 180°C.Je to prostě nádhera.A to jsem byl zastáncem Dakonu,než jsem se spálil.Držím Vám všem palce v boji s kotlem Dakon FB 2.
PR Patrik Rosenkranc @patrik.rosenkrancDobrý deň,keď to nie je tajné,tak hoďte sem značku toho nového kotla.Ďakujem.
Zdravim, mohl by nam nekdo zkusit poradit prosim? Topime tri tydny FB2 a nejak se nemuzeme zorientovat. Pozadovanou teplotu mame nastavenou na 65st, ale kotel natopi jen na 45st, vys to proste nejde. Za ty tri tydny jsme pouze 2x videli, ze by sel do utlumu. V baraku je stabilne 22-23st, vcetne noci. I kdyz stahneme termostat na 17st, nedostane se teplota pod 21,5st, a to az asi za 24hodin, kdy venkovni teploita klesne pod nulu. Chlapik z firmy, ktera nam ho montovala, poradil snizit v nasstaveni pokojovou teplotu o max.30st, ktere kotel umoznuje. Vysledek zadny.
Nasypka vydrzi na 2-2,5 dne. Vytapime 200m2, nezatepleny dum, drevene okna, ocelove obri topne telesa (asi 300l vody), bez term.hlavic, zateplena rovna strecha. Za mesic se budou menit okna a mame strach, ze se tady upecem.
Takze co a na jake hodnoty mame nastavit, aby se teplota dala regulovat na noc a aby logicky nasypka vydrzela na delsi dobu?
Da se nejak nastavit na kotli utlum rucne?
EDIT: Jak nad tim neustale laborujeme, dosli jsme k teorii, ze oba teplotni ukazatele na zakladnim displeji se tykaji topne vody. Pokud premyslime spravnym smerem, tak snad konecne definujeme problem... Jelikoz jsme chteli snizit teplotu na noc, v provoznim nastaveni jsme snizili pokojovou teplotu nejdrive o 15, pozdeji na popud technika o 30st. Na termostatu bylo stabilne 21, v dome pres 22, takze chapu spravne, ze kotel nenatapel vodu vys, protoze byl rozpojeny termostat? Proc tedy prakticky nikdy nejde do utlumu?
A kde a jak zjistit, ci nastavit, teplotu kotle, ne topne vody?
Spousta otazek... :-(
Tak kotel běží už víc než týden. První zapálení bez problémů a od té doby jen doplňuji násypku a vybírám popel. Čistil jsem zatím dvakrát a místa kam se dá dostat vysavačem stačilo jen vysát a vše bylo perfektně čisté. Spotřebu zatím nemohu hodnotit(aktuálně násypka na 3 dny) jelikož rekonstruujem, pořád větráme a hlavně se začínalo topit v prochladlém domě(cca 3 stupně). Jediný problém je rosení zásobníku, ale neřeším to ...
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=OOdLaT7Q…
Zdravím taky laboruji.
Zkoušel jsem spotřebu s PID režimem a bez něj.
Vždy jsem to nechal dva dny a porovnávám spotřebu. Venkovní teplota tento týden tj okolo 5 - 0 Stupni.
- PID režim vyplý, nastevení 16 / 60 / 33 spotřeba asi 24kg/ 1. den
- PID režim zaplý spotřeba asi 16kg/ 1. den
Kotel mám od června, přes léto jsem ohříval boiler 200l, násipku jsem doplňovat jednou za 3 až 4 týdny a zároveň jsem čistil.
Teď doplňuji tak jednou týdně (i když není úplně prázdná) a zároveň čistím.
Rozražeč nastaven asi 12,5 až 13 cm. přihnul jsem ho směrem k násypce.
Teplota na kotli 70.
Mám čtyřcestný ventil ovládaný servem, modul ST 61,pokojový termostat
ST - 280, internetový modul ST - 500 a regulátor tahu.
Na pokojovém termostatu mám nastavenou teplotu 23 a večer 24 a v noci 22.
Topení v mědi, dům starý 20let zdi 45cm tvárnice a 6cm polystyren letos, nová plastová okna trojsklo. Obytná plocha asi 120m2.
Podařilo se mi ztišit podavač. vložil jsem gumovou podložku mezi hřídel z převodovky a vřeteno podavače, dále jsem podložil nohu větší gumou, dal jsem gumové podložky k šroubům co drží násypku.
Dále jsem ztočil u hlavy 4 šrouby co drží převodovku (použil jsem jiné delší) a tam jsem dal gumové jakoby silenbloky (nechtěl jsem dělat větsí diry do převodovky kvůli záruce) a gumové podložky pod tyto šrouby.
Teď kotel neslyším ani v noci.
Dále jsem přendal ventilátor zezadu dopředu ale to si myslím se nijak neprojevilo, možná nižší teplote podavače.
Kotel při čištění a dosypávání nevypínám, ale přepnu do ručního nastavení a otevřu ventil a zapnu čerpadlo. Nechám chvíli vystydnout.
Ještě jsem zkoušel dát vysavač na popel při čištění kotele do čistícího otvoru v komínku, pak žádné saze nejdou dopředu na mně, ale to jěště budu muset doladit nějakým přípravkem.
Ještě jeden poznatek uhlí jsem dával do kýblů ke kotly doschnout už to nedělám.
Nechal jsem si změřit vlhkost v uhelně mělo uhlí 17% (kupuji ho v květnu) a v těch kýblech 35%
Uhlí kupuji Ledvice už asi 8let od jednoho dodavatele.(topil jsem s ním i v normálním kotly Slokov Variant)
S kotlem vcelku spokojenost jen to čištění, přijde mi, že se strašně rychle zanáší.
PN Petr Nouzák @petr.nouzakDobrý den, mám tento kotel ještě nezapojený s modulem ST-431 a pokojovým termostatem ST-280. Kotelnu mám na zahradě a nechce se mi táhnout kabel až do domu tak přemýšlím o bezdrátové jednotce ST-260, ale vzdálenost je cca 20m přes 4*60 cm zeď. Nevíte někdo jaký má tato jednotka dosah? Hledal jsem všude, ale informace jsem nikde nenašel. Děkuji za info.
Chtěl jsem se optat, když mám pokojový termostat on-of, tak když se mistnost natopí, neměl by čtyřcestný ventil zavřít, nebo kdy vlastně zavírá?
VM Vladimír Myšák @vladimir.mysakzdravím,to záleží jakou máte instalaci a jak to máte nastavené,trošku to rozepiště
Dneska jsem mluvil s panem Menšíkem z Dakonu, co se sazením neporadil, jen přidat na ventilátoru a zkusit vyčistit snímač na ventilátoru. Co jsem tak koukal, tak mi točí o cca 100ot víc než je požadováno.
Ale co mi trochu zarazilo, vrstva uhlí by na retortě měla být zároveň, spíše trochu míň. Já měl zato, že uhlí tam má být čepice.
No zkusím ladit dál, jestli těch sazí ubyde.
Vy co jedete na manuální nastavení, jak vysoko máte plamen za provozu?
KM Karel Matějka @karel.matejkaPelety, 22% ventilátoru, plamen měkký cca do 1/2 šamotových desek.
Výšku žhavého na úrovni retorty a níže aby otvory pro vzduch byly volné. Dnes topím 9 den bez čistění, zatím mám v plánu 14 dní, mohlo by to vyjít...
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Topím první sezonu s FB 2. Topenář mi nezapojil čidlo pro otevírání dvířek násypky.Co jsem pochopil, vypíná větrák aby nešel kouř do násypky při otevření. Jen ono čidlo a kroužek k němu smotal izolepou a nasimuloval tak stálé sepnutí.Poztrácel jsem šroubek co drží onen kroužek. Mohu ze zeptat, zda někdo nevíte, kam přesně čidlo zapojit mechanicky. Dvířka jsem obhlížel a na nic nepřišel :) Pokaždé vypínám kotel při kontrole a plnění nasypky a chtěl bych vše zapojené korektně. Děkuji za info. S pozdravem Tomáš Arnold
TA Tomáš Arnold @tomas.arnoldDobrý den,
Když sundáte vrchní kryt násypky(2 šrobky vepředu,2 vzdadu) uvnitř prostoru pod ním(tam kam vede průchodka) vepředu po pravé i levé straně je držáček s dirkou přesně na ono čidlo. Protikus(šroubek, magnet a křídlová matka) se montuje na držák připevněný na víku násypky. Čidlo je obyčejný magnetický spínač takže je zapotřebí dodržet minimální mezeru(nezkoušel jsem z jaké vzdálenosti to ještě spíná). Jestli funguje jak má lze vyzkoušet jednoduše při spuštěné jednotce kotle. Jakmile otevřete násypku musí jednotka začít pískat.
Dobry den, predem chci moc vsem podekovat za uzitecne rady. Na konci listopadu jsem koupil tento kotel a muzu rici, ze prvni tri tydny jsem se pekne trapil. V soucasne dobe kotel jede na rucni nastaveni, ale chtel bych se pozeptat, jak kotel regulovat, v RD mam dve mistnosti s radiatorama a zbytek podlahovku. Do podlahy v soucasne dobe poustim vodu o teplote 30°C a kotel mam nastaven na 60°C a v udrzovani zustava cca 6-7min nez spadne teplota o 3°C, rikal jsem si ze bych poridil termostat, ale to je asi pitomost,(podlahovka musi byt rizena asi samostatne)? pokud nekdo mate vyzkousenou regulaci kotle a podlahovky, byl bych rad za kazdou radu. moc dekuji
Dobry den , jiz druhoshou sezonu topim v dakonu fb 25 automat , deni spotreba kolem 70 kg, krome vasich poznatku jine problemy nemam , ale ta spotreba !! Nevim co uz mam zkusit podle vasich prispevku jsem snad zkusil vse zase zimu travim ve sklepe. Poradi mi nekdo . Okres Trutnov nejakeho sikovneho topenare, servisaka kdo o tomto kotli neco vi. Problemy .... hori na levo- blize k nasypce. Teplota v pin. Programu spaliny se nedostali pod 120 ,furt jede vubec nespi v noci topit nechci. Proporce nezatepleny barak jen plastova okna a zatepleny strop *bytova jednotka o 90 m2 plus sklep. Vse v medi asi 18 radiatoru s termohlavicema. Ctyrcestny ventil 3 vetve topeni dvakrat cerpadlo jedno na tlaceni zparecky do kotle :-) leva strana od ctyrcestneho ventilu:-) druhe na cestu k radiarorum :-) po prave strane ctyrcestneho ventilu:-) . Komin nerez 11 metru. Je to na dyl ale predem dekuji za odpovedi. Zadny termostat ani jina elektronika.
JA jiri andel @jiri.andel645Dobry den, proc netopite i v noci. To ten automat ztraci efekt, musi neustale vse vytapet a spotreba je hrozna. Topte i v noci a uvidite ten rozdil.
Děkuji moc za odpovědi. Jinak uhlí je spálené ale dělá škvarky,tah do komína je v rozmezí od 215 do 250 stupňů. No ale když potřebuje natopit tak jde až na 270. Jdu vyzkoušet vaše parametry a uvidím jak to půjde. Zatím moc děkuji.Pěknicová