Oprava střechy

Rubriky:

Reklama
Oprava střechy

Chtěl bych vás požádat o názor na rekonstrukci střechy rekreační dřevostavby. Stavitel vyřešil stavbu střechy tím způsobem, že vztyčil celkem čtyři žebra z prkenné příhradové konstrukce ve tvaru širokého "A" (cca 12m šířky, 2m výšky). Po jednom žebru na štítech a dvě žebra mezi nimi. Vzdálenost mezi žebry je 2,7 metru! Mezi žebra natloukl prkna do křížů, aby nepadla a nahoru, v místech napojení desek, položil řady fošen. Na ty potom vlnitý eternit. Samozřejmě použitý. Skoro třímetrové fošny se již při stavbě začaly prohýbat, tak je zespodu podepřel svislými latěmi opřenými o strop z dřevotřískových desek.
Jak to vypadá, to si každý dokáže představit. Fošny se prohnuly, stropy totéž, krytina se musí vyměnit, ale není tu nic pevného, na co bych mohl novou namontovat.
Původně jsem si myslel, že mezi každá dvě žebra vložím další dvě, aby se zmenšila rozteč. Na žebra místo fošen položím pořádné latě a na ně nové vlnité desky. Jenže, jak jsem zjistil, znamenalo by to odstranit i všechny stropy a to najednou. A 
to prostě nejde.
Poslední nápad je, vyztužit stávající příhradová žebra, nahoru na ně na namontovat široké fošny na výšku, tak, aby se co
nejméně prohýbaly a přímo na ně novou krytinu. "Eternit" je lehký, samonosný a s jistou opatrností i pochozí. Mám ale strach, že se fošny začnou prohýbat do strany ve směru spádu střechy a to i když je spád velmi malý. Namontovat místo fošen trámy se bojím z důvodu vysoké hmotnosti. Totéž při pobití celé střechy prkny. Střecha má asi 120m2, celé to stavěli ukrajinci z odpadu a nerad bych aby mi to spadlo na hlavu.
Uvítám jakýkoliv nápad, jak věc elegantně vyřešit. Kromě demolice..

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.