Zvýšená vlhkost v doměDobrý den,
měl bych prosím dotaz ohledně nuceného větrání, se kterým si trochu už nevím rady.
Mám doma vytvořené větrání viz. nákres, vedení je bohužel jen 100 mm (nápad myslím pochází od projektanta kvůli průměru rekuperátoru). Délky potrubí jsou nakreslené špatně, tak jsem je raději nadepsal.
Okna se nám při velké rozdílu teplot (většinou tak okolo nuly a níž) začnou dole asi tak 2 cm rosit. S tím ale asi moc nenaděláme, protože jde o dvouskla a navíc je na nich tepelná fólie.
V pokoji je stropní topení, v koupelně podlahové, a WC a kuchyně má konvertor přímo pod oknem (1 kW v kuchyni a půl kW WC).
O co mi ale jde hlavně je vlhkost v obývacím pokoji: když doma nikdo není přes den, drží se okolo 50-55%. Když jsem doma sám, tak to dělá okolo 53-60%.
Problém je, že když jsme doma třeba teď 2 lidi, a venku je 80-90% vlhkost, nedaří se vlhkost snížit, a dosahuje třeba i 65-70% (při vaření nebo umytí podlahy i 75%).
Přitom třeba stačí otevřít dveře ven a do 1/2 hodiny klesne o 8-10%.
Chtěl jsem docílit toho, aby systém pracoval reálně tak na 50m3/h (uvedené hodnoty jsou opsané z prospektu ventilátorů - ty dva 180m3/h by měly být schopny překonat statický tlak cca. 240 Pa, což mi vyšlo jako tlaková ztráta v potrubí, ale nevím, na kolik tomu pomáhají ty přídavné stovkové ventilátory).
Když systém běží, tak je vzduch docela "čistý", o to nejde. Jen v koupelně je trochu větší pocit dusna, ale také je tam o 2 stupně větší teplo, každopádně třeba po osprchování se zrcadlo odpotí do 10 minut. Ventilátor v koupelně má hydrostat a neběží pořád (a je za ním zpětná klapka)
Nevím, jak mám změřit reálný průtok, ale když se postavím pod oba výfuky, jde tam docela slušně průvan.
Je toto normální stav (a mám počkat, až klesne vlhkost hlavně venku) a nebo je tam něco vysloveně špatně, co by se dalo opravit?
Ventilátory neběží celý den, přibližně jen asi 13 hodin denně. Zvýšit?
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.