Rekonstrukce malého bytu - topení a skladba podlahyZdravím,
kompletně rekonstruuji byt 55 m2 ve třetím patře činžovního domu v Praze bez speciálního zateplení, okna nová, dřevěná, dvojskla. 2 pokoje, mezi nimi koupelna a chodba, záchod a malá lodžie (neodborně zasklená). Orientace oken jeden pokoj na východ, druhý na západ. Nad, pod, na jedné straně bytu další byty, z druhé strany další činžovní dům. Stropy ve výšce 3 m.
Rozhoduji se jake zvolit topeni - k bytu je zaveden plyn, bez plynomeru, v byte jsou vafky a stara karma.
Nejvíce se mi zamlouvá podlahové topení, vzhledem k velikosti bytu spíše elektrické - nižší pořizovací náklady. Podlaha v pokojích je prkenná, prkna budu vytrhávat, protože vržou, pod prkny jsou dřevěné polštáře ve škváře, pod ní betonový strop. V chodbě a koupelně betonová podlaha.
Varianty podlahy mi vycházejí 2 - odstranit polštáře a trochu škváry, na ní dát 3 cm EPS a topné kabely zalít 4.5 cm anhydritem - problém je malá podlahová plocha, takže anhydrit bude vycházet poměrně draho - zatím mám jedinou nabídku na 22 000 Kč za 40 m2 (2 pokoje) anhydritu na připravený podklad.
Není problém dát EPS na škváru?
Druhá varianta jsou OSB desky a na ně topné folie a na ně přímo plovoucí, nebo dřevěná podlaha.
V chodbě, na záchodě a koupelně by se v obou variantách použily elektrické topné rohože.
Další varianta je bez podlahového topení - záklop OSB desky, na to podlaha a topení buď přímotopy, nebo plynem, od plynu mě odrazují vstupní náklady, roční revize a drahý tarif na ostatní elektřinu.
Co byste mi doporučily, nebráním se dalším nápadům ať už co se týče skladby podlahy, nebo topení.