Kontrola nastavení výkonu čerpadla....posouzení.

Reklama
Kontrola nastavení výkonu čerpadla....posouzení.

Dobrý den.
Dovoluji se na vás, na znalé, obrátit s mou záležitostí. Rád bych znal váš odborný názor. V rodinném domě s vypočítanými tepelnými ztrátami včetně větrání na 19kW (venkovní výpočtová teplota -15), mám kondenzační kotel Buderus GB172 o výkonu 24kW, který slouží i k ohřevu užitkové vody. Regulace RC35. Teplotní spád je 80/60. Ventily Heimeier jsou nastaveny dle projektu stejně jako kotlové čerpadlo, které je nastaveno na konstantní dif. tlak 150mbar. Pokud je vše takto nastavené dle projetu, tak kotlové čerpadlo pracuje mezi 40% až 45% svého výkonu a dochází k tomu, že při minimálním výkonu kotle dochází poměrně často k vypínání a zapínání hořáku, poněvadž kotel dosáhne velmi brzy požadované teploty otopné vody. Pokud čerpadlo přepnu na vyšší výkon, což je dif. tlak 200mbar, tak k opětovným startům dochází méně a čerpadlo pracuje cca na 65% svého výkonu a ke zvýšení hluku nedochází. Pamatuji si, že než došlo k nastavení ventilů - když byly všechny nastaveny na č. 6, tak čerpadlo jelo na 90 až 100% výkonu a k opětovným startům téměř vůbec nedocházelo a na víc kotel dokázal topit na nižší teplotu otopné vody, než po nastavení dle projektu. Pravdou je, že teplotní rozdíl na zpátečce byl nižší, než 20 stupňů. Mám již dlouho pocit, že je něco špatně. Když jsem se obrátil na projektanta, tak mi řekl, že jeho výpočty jsou správné. Mě se to ale nějak nezdá, ale na rovinu říkám, nejsem odborník v této oblasti. Už jen vypočtené tepelné ztráty. Roční spotřeba plynu pro vytápění je kolem 2400m3 plynu při vytápění na 21stupňů. Odpovídá to tepelným ztrátám objektu? Co vy na to? Nedochází k ničení výměníku při tak nízkém výkonu čerpadla? Zkazím něco tím, když nechám čerpadlo na vyšší výkon, těch zmíněných 200mbar? Co byste mi poradili? Jak postupovat? Pokud budou potřeba doplnit nějaké informace, tak není problém. Děkuji předem za pomoc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.